Tiedotteet 24.05.2022, 08:30

Poistotekstiilin kauppakeskuskeräys jatkuu vuoden loppuun

Nainen laittaa poistotekstiilejä sisältävän muovipussin keräysrullakkoon kauppakeskuksessa.
HSY:n huippusuosittu poistotekstiilin kauppakeskuskeräys on saanut jatkoaikaa. Kiertotaloutta edistävä maksuton keräyskokeilu jatkuu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla vuoden 2022 loppuun asti. Kuva: HSY/MySome

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden tammikuun alussa käynnistämä poistotekstiilin keräyskokeilu kauppakeskuksissa saa jatkoa. Kokeilun oli määrä päättyä kesäkuun lopulla, mutta käytöstä poistettujen, jatkojalostukseen kelpaavien tekstiilien maksuton keräys jatkuu tämän vuoden loppuun saakka. Asukkaat ovat tuoneet keräykseen ensimmäisten neljän ja puolen kuukauden aikana 55 800 kiloa tekstiilejä.

Poistotekstiilien keräyskokeilu kauppakeskuksissa herätti alkuvuodesta kiitettävää innostusta ympäri pääkaupunkiseutua. Rikkinäisten, käyttö- ja korjauskelvottomien tekstiilien lajittelutarmo ei kuitenkaan ole hiipunut, vaan tekstiilimäärien keräystrendi on ollut koko ajan nouseva.

  • Tammikuu 8 400 kg 
  • Helmikuu 11 300 kg 
  • Maaliskuu 13 700 kg 
  • Huhtikuu 14 400 kg 
  • Toukokuu 8 000 kg (tilanne 16.5.)

Kymmeneen matalan kynnyksen keräyspaikkaan Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla on tuotu alkuvuoden aikana peräti 55 800 kiloa poistotekstiilejä. Määrä vastaa yli 370 000 t-paitaa. 

- Keräys on sujunut hyvin ja määrät ovat kasvaneet tasaisesti. On upeaa, miten asukkaat ovat innostuneet lajittelemaan risat tekstiilinsä hyötykäyttöön ja näin vähentäneet sekajätteen määrää, iloitsee HSY:n projektipäällikkö Leena Tuominen.

Keräyskokeilun oli määrä jatkua kesäkuun loppuun saakka, mutta jatkoaika vuoden 2022 loppuun asti on nyt varmistunut. Tarkat paikat varmistuvat myöhemmin kesän aikana. Poistotekstiilin maksuttomat keräyspisteet voi tunnistaa farkkukuosisista rullakoista.

- Tyhjennämme rullakot 1–2 kertaa viikossa, mutta suosituimmissa kohteissa tyhjennysväliä on pitänyt tiivistää kolmeen kertaan. Kiitos aktiivisuudesta kuuluu kaikille osallistuneille ja viestiämme välittäneille asukkaille sekä yhteistyökumppaneillemme, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen. 

Poistotekstiilien tarkka lajittelu on edelleen tärkeää 

Poistotekstiilinkeräyksellä pyritään pidentämään tekstiilien elinkaarta sekä vähentämään sekajätteen määrää. Osa talteen saadusta materiaalista ei kuitenkaan ole jalostus- eikä kierrätyskelpoista, joten kotona tapahtuva lajittelu on edelleen tärkeässä roolissa. Lajitellut poistotekstiilit eivät esimerkiksi saa haista vaan ne pitää toimittaa puhtaina, koska tekstiilejä ei pestä erikseen käsittelyprosessin aikana. 

Käytetyt tekstiilit voi jakaa karkeasti kolmeen lajitteluryhmään:  

  • Käyttökelpoinen tekstiili: kaikki puhtaat ja ehjät tekstiilituotteet, jotka kelpaavat sellaisenaan uudelleenkäyttöön. Ne voi myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille ja muihin tekstiilikeräyksiin. 
  • Poistotekstiili: risat, virttyneet tai muuten käyttökelvottomat, mutta kuitenkin puhtaat, kuivat ja homeettomat tekstiilit. Pienet kuivat tahrat eivät haittaa. Parhaiten poistotekstiiliin soveltuvat esimerkiksi housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat, jotka on pakattava tiiviisti muovipussiin tai jätesäkkiin. 
  • Tekstiilijäte: alusvaatteet, sukat, sukkahousut sekä kaikki märät, homeiset ja luteiset tekstiilit kuuluvat aina sekajätteeseen. 

- Esimerkiksi hyväkuntoiset matot, kengät, laukut, vyöt, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmoeläimet voi myydä tai lahjoittaa uudelleenkäyttöön. Mutta huonokuntoisina ne kuuluvat sekajätteeseen, eivät koskaan poistotekstiilikeräykseen, Tuominen selventää. 

HSY kuljettaa esilajitellut tekstiilit jatkojalostukseen Lounais-Suomen Jätehuollon kiertotalouslaitokseen, jossa niistä valmistetaan kierrätyskuitua. Keräys ja lajittelu tukevat ympäristövastuun ohella myös kotimaista kiertotaloutta. Tekstiilijäte hyödynnetään energiantuotannossa. 

Suuremmat tekstiilimäärät toivotaan vietäviksi Sortti-asemille 

Kauppakeskuskeräys palvelee parhaiten pienempien tekstiilimäärien tuomista. HSY toivoo, että suuremmat määrät vietäisiin Sortti-asemille. Siellä tekstiileistä peritään pieni käsittelymaksu (50 senttiä 50 litran pussista tai kaksi euroa 200 litran säkistä), koska tekstiilien hyödyntäminen materiaalina ei kata jätteen käsittelystä syntyviä kuluja. 

- Samalla reissulla Sortti-asemalle voi tuoda monia muitakin jätteitä, jotka toimitamme hyödynnettäväksi materiaalina tai energiana. Jotkut niistä otamme vastaan ilman maksua, Tukiainen muistuttaa. 

HSY on kerännyt poistotekstiiliä viidellä Sortti-asemallaan jo vuodesta 2019 ja Koivukylän Sortti-pienasemalla viime vuodesta lähtien. Niissä kerättiin vuonna 2021 noin 116 tonnia poistotekstiiliä eli keskimäärin noin 9 600 kiloa kuukaudessa. 

Lisää tekstiililajitteluohjeita, tietoa jatkojalostuksesta sekä tarkemmat keräyspaikkojen sijainnit löytyvät HSY:n tekstiilisivulta. Lisätietoa Sortti-asemista. 
Eri jätelajien valtakunnalliset (myös poistotekstiilin) keräyspisteet ovat löydettävissä kierrätys.info-sivustolta.

Päivitetty: 24.05.2022 08:30
Aiheet: Jätteet ja kierrätys Kiertotalous Lajitteluohjeet Sortti-asemat