Tiedotteet 28.07.2022, 09:28

Omenien ja muiden puutarhahedelmien vastaanotto Sortti-asemilla käynnistyy 1.8.

Omenat kypsyvät pihapuussa.

Oman puutarhan hedelmät ovat parasta lähiruokaa. Joukossa on kuitenkin aina syömäkelvottomia tai koko satoa ei saa käytettyä. Jos omalla kiinteistöllä ei ole kompostoria, syömättä jäävät hedelmät kannattaa laittaa biojätteen keräykseen tai toimittaa Sortti-asemalle.

On taas se aika vuodesta, kun puutarhat alkavat tuottaa satoa – jopa yli oman tarpeen. Syömäkelpoiset ylimääräiset omenat, luumut ja muut hedelmät kannattaa laittaa jakoon. Hedelmiä voi kerätä astiaan pihatien varteen ohikulkijoiden otettavaksi tai tarjota niitä oman asuinalueen sosiaalisen median ryhmässä. Maahan tippuneet kannattaa kerätä pois, sillä myös rotat tykkäävät hedelmistä.  

Syömäkelvottomat hedelmät voi laittaa kotona kompostoriin, pakata biojäteastiaan tai viedä Sortti-asemalle. Kotikompostoinnissa kannattaa käyttää lämpöeristettyä kompostoria, jos sellaisen omistaa. Hyvin toimivassa kompostorissa nouseva lämpö tappaa myös muumiotaudin, jota hedelmissä saattaa esiintyä. 

HSY valmistaa hedelmistä kompostimultaa ja biokaasua 

Puutarhajätettä voi viedä mille tahansa viidestä HSY:n Sortti-asemasta, ainoastaan Sortti-pienasema Vantaan Koivukylässä ei pienten tilojensa vuoksi ota vastaan puutarha- ja remonttijätettä. Puutarhajätteen vastaanoton hinta on viisi euroa kuormalta, ja samassa kuormassa voi tuoda myös risuja ja pihan haravointijätettä. Asemalla omenat pitää lajitella omiin keräysastioihinsa erilleen muusta puutarhajätteestä ja muovipussit pitää poistaa. Risuille on myös oma lajittelukenttänsä.  

HSY hyödyntää kaikki puutarhahedelmät Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa. Kompostointilaitoksella hedelmien sisältämät arvokkaat ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun, kun tuotettu komposti käytetään mullan valmistamiseen. Biokaasulaitoksemme puolestaan tuottaa tuhannesta kilosta biojätettä keskimäärin 200 kuutiota biokaasua. 

Ethän tee jäteastiasta liian painavaa kuljettajalle 

Jos olet laittamassa omenasatoa jäteastiaan, laitathan niitä vain pienen erän kerrallaan. Jäteastian suosituspaino on enintään 60 kiloa, jotta jätekuljettaja saa sen siirrettyä käsivoimin. Ämpärillinen omenoita painaa noin viisi kiloa, joten runsas omenamäärä tekee jäteastiasta liian painavan. Painava kuorma voi myös rikkoa jäteastian. 

Päivitetty: 17.08.2022 09:20
Aiheet: Sortti-asemat Biojäte Ämmässuo Jätteet ja kierrätys