Tiedotteet 12.12.2022, 08:40

Lajittelu ja rasvaton viemäri takaavat rauhaisan joulumielen

HSY muistuttaa, että jätteiden lajittelu ja rasvaton viemäri takaavat kaikille rauhaisan joulumielen.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kannustaa tänä jouluna kulutuksen hillitsemiseen, energiansäästöön, jätteiden lajitteluun sekä viemärietiketin huomiointiin. Joulunvietto sujuu kaikilta mutkattomammin, kun lajittelemme jätteet tarkasti. Sähkön kulutuspiikit voivat aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja, jotka vaikuttavat myös vesi- ja jätehuoltoon. Vesi ei lopu hanoista kesken, mutta säästeliäs käyttö on ympäristöystävällistä. Maltillinen veden- ja energiankulutus takaavat varmemman joulurauhan.

Vuosi lähestyy loppuaan ja hiljennymme joulun viettoon jo ensi viikolla. Haluamme HSY:ssä muistuttaa kaikkia, että hyvän joulumielen takaavat myös kulutuksen hillitseminen, viemäritukosten välttäminen ja jätteiden lajittelu. Lisäksi energian ja ympäristön säästäminen nykyisessä maailmantilanteessa on lämpimästi suositeltavaa. 

HSY:n kärkivinkit miellyttävään joulunviettoon ovat:  

 • Ruokahävikin välttäminen 
 • Pahvien ja kartonkien litistäminen 
 • Ei rasvaa viemäriin 
 • Aineettomat lahjat 
 • Biojätteen lajittelu. 

Uudistuneiden jätehuoltomääräystemme sekä merkittävän kiertotaloushankkeemme johdosta haluamme painottaa biojätteen lajittelun tärkeyttä myös jouluna. Kotien biojätteestä edelleen yli puolet päätyy sekajätteeseen, jossa sen lukuisat edut menevät hukkaan. Haluamme kehittää biojätteen lajittelua, sillä lähitulevaisuudessa sen merkitys energian- ja ruoantuotannolle on nykyistäkin suurempi. 

Kuluttamista ja jätteen syntymistä voi vähentää hankkimalla aineettomia tai kierrätettäviä lahjoja. Anna jotain muuta -kampanjasivumme tarjoaa tähän loistavia ideoita. 

Vinkkejä joulun jätteiden lajitteluun löydät HSY:n joulusivulta. Lajitteluohjeita kaikenlaisten jätteiden lajitteluun löydät myös alati päivittyvästä Jäteopas-hakukoneestamme. 

Lajittelethan ruokajätteen aina biojätteeseen 

Jouluna syntyvän ruokajätteen määrää voi helposti vähentää hankkimalla jouluruokia kohtuudella. Jos ruokia jää yli, niitä voi soveltaa uusiksi aterioiksi. 

- Jos elintarvikkeista syntyy jätettä, on hyvä muistaa, että se tulee laittaa biojäteastiaan. Jos et käytä kinkunrasvaa uudelleen ruoanlaitossa, laitathan rasvan hyytyneenä biojätteeseen. Tuotamme biojätteestä biokaasuenergiaa ja kompostimultaa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti. 

Mikään ruokajäte sekä kinkusta, kalkkunasta tai kalasta jäävä ylijäämärasva ei kuulu wc-pyttyyn. Viemärissä ne aiheuttavat tukoksia ja toimivat ravintona rotille. Jos kiinteistöllä ei vielä ole erillistä biojäteastiaa tai kompostoria, nestemäisen rasvan voi laittaa tiiviissä pakkauksessa sekajätteeseen. 

Muistakaamme jouluna viemärietiketti sekä viemärisukeltajan neuvot. 

Joulun ja uudenvuoden jätteiden tärkeimmät lajitteluvinkit 

Hyvän joulumielen ohella juhlan keskellä on paikallaan muistaa jätteiden oikeaoppinen lajittelu.  

 • Lahjapaperit ja -nauhat kuuluvat sekajätteeseen. 
 • Alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret ja muut alumiiniroskat kuuluvat metallinkeräykseen. 
 • Risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat sekä lasinen kynttilälyhty, kuuluvat sekajäteastiaan. 
 • Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat kuuluvat sähkölaitekeräykseen, eivät koskaan sekajätteeseen. Muistathan teipata käytettyjen akkujen ja paristojen navat ennen keräyspisteeseen toimittamista. 
 • Konvehtirasioiden pahvinen kuori tulee laittaa kartonginkeräykseen. Rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta kuuluvat muovipakkauksiin. 
 • Jätteen määrää voi vähentää suosimalla pitkäikäisiä koristeita, aineettomia lahjoja, kestoastioita ja pakkaamattomia kynttilöitä. 

Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, joten pakkauslaatikot kannattaa tilan säästämiseksi litistää kunnolla. Kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on myös hyvä täyttää maltilla. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä. 

- Lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen, vaan ne täytyy lajitella sekajätteeksi. Ne eivät ole pakkauksia, ja ne sisältävät paljon pinnoitemateriaaleja, painovärejä, tarroja ja teippejä. Uudelleenkäytettävät lahjapussit ovat hyvä keino vähentää lahjapaperijätteen määrää, muistuttaa Partti. 

On hyvä muistaa, että vanhat uudenvuodentinat sisältävät runsaasti lyijyä ja ovat siksi vaarallista jätettä. Käytetyt tinat tulee viedä maksutta HSY:n vaarallisten jätteiden konttiin tai Sortti-asemalle. Uudet, viime tai tänä vuonna ostetut, lyijyttömät tinat voi lajitella metallinkeräykseen. 

Paristokynttilöiden sekä muiden sähkölaitteiden akut ja paristot kuuluvat paristokeräykseen, joka löytyy jokaisesta lähikaupasta. Muistathan teipata paristojen navat ennen keräykseen viemistä. Näin ehkäiset tulipalovaaran! Joulun jälkeen on hyvä mahdollisuus palauttaa tarpeettomat ilotulitteet niiden myyjille. Käyttämättömät ilotulitteet, edes tähtisädetikut, eivät kuulu sekajätteeseen tai vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. Ohjeet ilotulitteiden hävittämiseen löytyvät myös jäteoppaastamme. 

Lisää lajitteluvinkkejä, poikkeusaikatauluja ja joulukuusten kierrätys 

Joulusiivouksen yhteydessä voit myös kehittää kodin lajittelupistettä. Kaikkea ei ole tarkoituksenmukaista sulloa keittiön allaskaappiin. Tarjoamme näppäriä vinkkejä kodin viihtyisyyden ja jätelajittelun parantamiseen osoitteessa www.hsy.fi/kiitoskunlajittelet. 

Jätekuljetusten aikatauluissa ja Sortti-asemien aukioloissa on tänä vuonna vain pieniä poikkeuksia, joista tiedotamme tarkemmin tiistaina 20.12. Jatkamme perinteidemme mukaisesti maksutonta joulukuusten keräystä kiinteistöjen jätetilojen välittömästä läheisyydestä. Tiedotamme kuusien kierrätyksestä tarkemmin keskiviikkona 28.12.

Päivitetty: 25.09.2023 07:31
Aiheet: Jätteet ja kierrätys Biojäte Lajitteluohjeet Annajotainmuuta Jätehuolto Viemärietiketti HSY