Kuljetusalan lakko viivästyttää jäteastioiden tyhjennyksiä pääkaupunkiseudulla

Tiedotteet 15.02.2023, 08:24
Jäteauto seisomassa kerrostalon pihalla jätekatoksen edessä.
Auto- ja kuljetusalan lakko viivästyttää jätehuoltoa noin puolessa pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asuinkiinteistössä. Lakko vaikuttaa eniten seka- ja biojätteen sekä kartonki- ja muovipakkausten astiatyhjennyksiin. Ainoastaan lasi- ja metallijätteiden kuljetukset jatkuvat kohtuullisen normaaleina. Kuva: Tiina Hakala / HSY

Auto- ja kuljetusalan keskiviikkona 15.2. alkanut lakko vaikuttaa huomattavasti jäteastioiden tyhjennyksiin pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Ainakin puolet asuinkiinteistöjen jäteastioista uhkaa päivittäin jäädä tyhjentämättä lakon päättymiseen asti. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY suosittaa, että asukkaat säilyttäisivät jätteensä mahdollisuuksien mukaan kotonaan siihen asti, kunnes lakko on loppunut ja astiatyhjennykset jatkuvat normaalisti.

Keskiviikkona alkanut auto- ja kuljetusalan lakko vaikuttaa jätehuoltoon noin puolessa pääkaupunkiseudun kiinteistöistä. Lakko koskettaa eniten seka- ja biojätteiden sekä kartonki- ja muovipakkausten astiatyhjennyksiä. Ainoastaan lasipakkausten ja pienmetallin kuljetukset jatkuvat kohtuullisen normaaleina.

- Alueelliset vaikutukset voivat olla hyvin vaihtelevia, mutta lakko heijastuu kaikkialle. Eniten tilanne näkyy niissä kiinteistöissä, joissa jäteastioita on asukkaita kohden vähiten ja joiden tyhjennysrytmi on tihein, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Jos kiinteistön jäteastiat ovat täynnä, jätteet on parasta säilyttää kotona, parvekkeella tai varastossa mahdollisuuksien mukaan.

- Tarkkailettehan omaa jätetilaanne ja viettehän jätteenne sinne vain, jos se on välttämätöntä. Ylitäyttyneet astiat viivästyttävät tyhjennyksiä entisestään ja hidastavat lakon jälkeisiä paikkaustoimiamme, Nuutinen muistuttaa.

HSY varmistaa jätehuollon toimivuuden yhteiskunnallisesti tärkeiden kohteiden palveluissa, kuten sairaaloissa.

- Tyhjennämme päivittäin normaalisti yli 34 000 jäteastiaa, eli jokaisena lakkopäivänä noin 17 000 jäteastiaa jää tyhjentämättä. Koska kyseessä on lakko, korvaavaa henkilöstöä ei ole saatavilla, toteaa Nuutinen.

HSY ei veloita lisämaksua lakon vuoksi ylitäyttyneistä jäteastioista eikä väliin jääneitä tyhjennyksiä luonnollisesti veloiteta. Jos kiinteistön jäteastiat täyttyvät lakon aikana, yhteydenotto HSY:n asiakaspalveluun ei valitettavasti jouduta asiaa. Myös lakon päätyttyä jätetilan ja -astioiden täyttymistä on suotavaa tarkkailla, koska silloinkaan ylitäyttymisestä ilmoittaminen asiakaspalveluun ei todennäköisesti nopeuta asiaa.

Poikkeukset astiatyhjennyksissä alueittain ja jätelajien mukaan

Väljemmällä aikataululla (joka toinen viikko tai harvemmin) tyhjennettävien jäteastioiden korvaavat tyhjennykset pyritään suorittamaan mahdollisimman pian lakon päätyttyä. Useammin tyhjennettävissä kohteissa jätekuljetukset jatkuvat lakon päätyttyä normaalin rytmin mukaisesti. 

Oheisista taulukoista voit tarkistaa, minkä jätelajien tyhjennykset milläkin postinumeroalueella eivät toteudu normaalisti tai ne jäävät kokonaan väliin lakon takia. Päivitämme taulukoita jatkuvasti, jos tilanne muuttuu. Asuinalueellasi on poikkeuksia lakon johdosta vain, jos se on merkitty listalle ja sen kohdalla on merkintä joidenkin jätelajien kohdalla.

Päivitys 1.3. Poikkeustaulukot on poistettu sivuiltamme lakon päättymisen johdosta. Jätehuolto palaa normaaliksi maaliskuun puoliväliin mennessä.

Lasipakkausten ja pienmetallin pyörälliset jäteastiat ja nostokuormattavat syväkeräyssäiliöt, pakkausten monilokeroastiat sekä lietteet eivät ole lakon piirissä, vaan ne tyhjennetään normaalisti. 

Pahoittelemme lakon aiheuttamia vaikutuksia. Sortti-asemat palvelevat asiakkaita normaalisti.
Myös
Rinki-ekopisteiden tyhjennykset viivästyvät huomattavasti HSY:n alueella lakon johdosta, joten on suositeltavaa säilyttää pakkausjätteitä kotona niin paljon kuin mahdollista.

Tiedote kuljetusalan ensimmäisen (15.2.-21.2.) lakon päättymisestä. 

Päivitetty: 25.09.2023 07:31
Aiheet: Jätteet ja kierrätys HSY Vantaa Kirkkonummi Kauniainen Helsinki Espoo Asiakaspalvelu