Tiedotteet 19.08.2020, 09:00

Kodin vaaralliset jätteet, metalliromu ja sähkölaitteet kätevästi kiertoon – HSY:n keräysautot aloittavat kierroksensa 31. elokuuta

HSY:n keräysautot ottavat maksutta vastaan kotitalouksien metalliromua, sähkölaitteita ja kodin vaarallista jätettä, kuten energiansäästölamppuja, maaleja ja kemikaaleja. Autot kiertävät pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella lähes 300 pysäkkiä syksyn aikana.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden keräysautot aloittavat kierroksensa maanantaina 31. elokuuta. Tänä vuonna kierros siirtyi keväältä syksylle koronavirusepidemian takia. Autot vierailevat Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla ja Kirkkonummella lähes 300:lla pysähdyspaikalla. Autot vastaanottavat kolmea jätelajia: metalliromua, sähkölaitteita ja kodin vaarallista jätettä. Viimeinen keräyspäivä on maanantai 26.10.

- Kuljetamme kerätyn metallijätteen ja sähkölaitteet niitä kierrättäviin käsittelylaitoksiin ja vaarallisen jätteen asianmukaisesti hävitettäväksi. Jätteiden lajittelu ja tuominen keräysautoille on erinomainen ympäristöteko, HSY:n toimintovastaava Maarit Kiviranta kehuu.

Toimi näin keräysautolla: lajittele valmiiksi, pysäköi kauemmas

Syksyn keräysautokierros toteutetaan koronaepidemia huomioiden. Tulethan keräysautolle vain täysin terveenä. Huolehdithan lisäksi hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Välttääksemme ruuhkaa pysähdyspaikoilla suosittelemme, että asiakkaat hyödyntävät koko pysähdysajan jätteiden tuomista varten.

Kodin vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja metalliromu kerätään kukin omaan keräysautoonsa. Keräystilanteet pysyvät sujuvina, kun autoille tuotavat jätteet lajitellaan jo kotona valmiiksi.

  • Sähkölaiteromuautoon voi tuoda esimerkiksi kahvinkeittimiä ja muita piensähkölaitteita, kylmälaitteita, pesukoneita ja televisioita.
  • Metallinkeräysautoon voi tuoda kodin yksittäisiä metalliesineitä, kuten puulämmitteisiä kiukaita, verkkoaitoja sekä paistinpannuja ja kattiloita. Suuremmat jäte-erät kannattaa viedä HSY:n Sortti-asemille.
  • Vaarallisen jätteen keräysautoon voi tuoda kotoa esimerkiksi maaleja, liuottimia, auton akkuja, energiansäästölamppuja ja loisteputkia.

Autojen mukana kulkee ympäristöneuvoja, joka opastaa mahdollisissa lajittelupulmissa paikan päällä. Keräysautoihin soveltuvat jätteet voi tarkistaa jo etukäteen osoitteesta hsy.fi/keraysautot.

HSY toivoo pysähdyspaikalle omalla autolla saapuvia huomioimaan tilantarpeen ja pysäköimään loitommalle, sillä jokaiselle pysähdyspaikalle saapuu kerralla 4–5 kuorma-autoa.

Keräysautoihin mahtuu vain rajallisesti jätettä. HSY toivookin, että asukkaat kuljettaisivat suuret jätemäärät, kuten peräkärrylliset, suoraan jollekin HSY:n Sortti-asemista. Keräysautoilla vastaanotettavien jätteiden vastaanotto on kotitalouksille maksutonta myös Sortti-asemilla.

Keräysautot helpottavat jätteiden kierrättämistä ja autottomia kotitalouksia

Kaikille jätteille ei löydy oikeaa osoitetta kotipihan tai taloyhtiön jäteastioista. HSY:n keräysautokierroksen tarkoituksena onkin helpottaa jätteiden kierrätystä tuomalla lajittelumahdollisuudet suoraan asukkaiden kotikulmille.

- Jo perinteeksi muodostunut keräysautokierroksemme on asukkaiden keskuudessa suosittu palvelu. Vuonna 2019 maksuttomia keräysautoja hyödynsi yli 19 000 asukasta, jotka toivat kierrätettäväksi noin 355 000 kiloa jätettä, kertoo Kiviranta.

HSY:n keräysautokierros on tarkoitettu vain materiaalille, jota ei sellaisenaan voi enää käyttää uudelleen. Syksyllä myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus järjestää oman keräysautokierroksensa, jossa kerätään kotitalouksien uudelleenkäyttöön sopivaa, hyväkuntoista pientavaraa.

Tarkista keräysautojen kaupunkikohtaiset aikataulut, autojen tarkat pysähtymispaikat ja lajitteluohjeet osoitteesta hsy.fi/keraysautot.

Päivitetty: 01.09.2020 12:15
Aiheet: Jätteet ja kierrätys