Tiedotteet 31.03.2022, 08:00

Keräysautokierros alkaa ensi viikolla

Kolme kuorma-autoa pihalla odottamassa keräyskierrokselle lähtöä aurinkoisessa säässä.
Keräysautokierroksella nähdään ensi kertaa myös HSY:n uuden kuvitusilmeen saanut vaarallisen jätteen keräysauto. Kuva: Jussi Moilanen / HSY

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden keväinen keräysautokierros alkaa ensi maanantaina! Kaksitoista keräysautoa liikkuu kahdessa ryhmässä, ja ne noutavat asukkailta maksutta kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet. Niille ei löydy paikkaa kiinteistöjen jätepisteistä, mutta niiden tuominen kodin lähelle tulevaan keräykseen on samalla oivallinen ympäristöteko. Keräysautot kiertävät yhdeksän viikon ajan ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea, jossa viimeinen keräyspäivä on 6. kesäkuuta. 

HSY:n perinteinen keräysautokierros alkaa ensi maanantaina 4.4. Espoossa ja Helsingissä. Keskeisillä asuinalueilla järjestettävä kierros jatkuu Kauniaisissa 25.4., Vantaalla 5.5. ja Kirkkonummella 31.5. alkaen.

Kaikki keräysautojen 293 pysähdyspaikkaa, tarkat aikataulut sekä pysäkkikartta löytyvät HSY:n verkkosivuilta osoitteesta hsy.fi/keraysautot.
Valitettavan virheen vuoksi Helsingin seudun palvelukartta on antanut virheellisiä tietoja keräysautojen pysähdysajoista. Jos pysähdyspaikan tiedot on katsottu palvelukartasta, kehotamme tarkistamaan pysähdysajan uudelleen päivitetystä karttaversiosta. Verkkosivujemme hakukoneessa ja aikataululistoissa tiedot ovat olleet ajan tasalla alusta asti.

Keräysautoille tuodut metallijätteet, sähkölaitteet ja kodinkoneet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Vaarallinen jäte tehdään käsittelyssä vaarattomaksi mutta myös osa siitä voidaan kierrättää.

- Vaaralliseksi jätteeksi luokitellaan muun muassa maalit, moottoriöljyt, lakat, lannoitteet ja laastit, syövyttävät kemikaalit ja liuottimet sekä akut. Arkisemmista tuotteista jätteinä vaarallisia ovat myös hius- ja kynsilakka sekä hajuvesi, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Vaaralliset jätteet voivat väärin käsiteltyinä aiheuttaa haittaa tai olla jopa vaaraksi ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Vaarallisia jätteitä ei saa koskaan laittaa sekajätteen joukkoon eikä päästää luontoon tai laskea viemäriin.

Ympäristöystävällinen ja maksuton keräyspalvelu

Keräysautopalvelun tavoitteena on helpottaa ympäristölle haitallisten jätteiden kierrättämistä tuomalla keräyspiste lähemmäksi koteja. Suuremmat jätemäärät täytyy viedä suoraan Sortti-asemille, jotka niin ikään ottavat maksutta vastaan näitä samoja jätteitä.

- Keräysautopalvelu on ensisijaisesti suunnattu autottomille asukkaille, joten emme ota vastaan huomattavan suuria, kuten peräkärryllä tuotuja jätekuormia, Mäntynen sanoo.

Kodin vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja metalliromu kerätään kukin omaan keräysautoonsa. Jotta keräystilanteet pysyisivät sujuvina, jätteet on hyvä lajitella erikseen jo kotona. Laitteiden pakkaukset täytyy lajitella kodin keräysastioihin, sillä autoissa ei ole niille paikkaa. Autot vastaanottavat jätteitä jokaisella pysäkillä 30–40 minuutin ajan.

- Kaikki halukkaat ehtivät varmasti tuoda jätteensä keräysautoille. Tavarat pitää luovuttaa paikan päällä eikä jättää niitä sinne etukäteen. Omalla autolla saapuessa on suotavaa pysäköidä loitommalle, sillä pysähdyspaikalle saapuu kerralla 5–6 kuorma-autoa, Mäntynen muistuttaa. 

HSY:n keräysautokierros jouduttiin perumaan kahtena edellisenä keväänä koronapandemian takia. Se onnistuttiin toteuttamaan edellisen kerran syksyllä 2020. Tuolloin palvelua hyödynsi 12 300 asukasta, jotka toivat kierrätettäväksi noin 200 000 kiloa jätteitä.

Päivitetty: 31.03.2022 08:00
Aiheet: Jätteet ja kierrätys Kiertotalous Espoo Helsinki Kauniainen Kirkkonummi Vantaa