Tiedotteet 27.12.2021, 08:00

Joulukuusesta eroon helposti – HSY kerää jälleen 55 000 joulukuusta hyötykäyttöön

Nainen asettelee lumisella piha-alueella käytettyjä joulukuusia jätekatoksen seinustalle.
Käytetyn joulukuusen voi jättää kiinteistön oman jätekatoksen viereen tai toimittaa Sortti-asemalle veloituksetta. HSY hyödyntää kuuset biojätteen tukiaineena tai lämpöenergian tuottamisessa.

HSY kerää tänäkin vuonna noin 55 000 joulukuusta hyödynnettäväksi. Jokainen voi jättää oman kuusensa jätetilan läheisyyteen tai toimittaa maksutta Sortti-asemalle. Valtaosa kuusista viedään Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen haketettavaksi, jolloin ne voidaan hyödyntää tukiaineena biojätteen kompostoinnissa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää joulukuuset tammikuun aikana asuinkiinteistöistä, kouluista ja päiväkodeista pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Kuusien keräyksestä ei peritä erillistä maksua.

Joulukuusi tulee jättää näkyville kiinteistön jätetilan tai -astioiden lähelle. On myös toivottavaa, ettei kuusi tuki kulkuväyliä ja hankaloita liikkumista, minkä vuoksi kuusia ei tulisi jättää sisälle jätetilaan. Kiinteistön tulisi myös varmistaa, ettei kuusten päälle kasata lunta.

- Keräämme vuosittain noin 55 000 joulukuusta hyödynnettäväksi. Suurin osa kuusista kerätään biojäteastioiden tyhjennysten yhteydessä, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Yksittäisen kuusen voi viedä maksutta myös HSY:n Sortti-asemille tammikuun ajan. Joulukuuset viedään Espoon Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen haketettavaksi.

- Kuusista saadaan noin sata tonnia haketta, joka voidaan käyttää tukiaineena biojätteen kompostoinnissa HSY:n biojätteen käsittelylaitoksessa. Kuusesta tulee poistaa kaikki koristeet ennen pois kantamista, muistuttaa HSY:n toimintovastaava Christoph Gareis.

Jos kiinteistössä ei vielä ole erillistä biojätteen keräysastiaa, kuuset kerätään sekajäteastioiden tyhjennyksen yhteydessä. Tällöin ne päätyvät jätevoimalaan, jossa niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.

Tekokuuset kiinteistön sekajäteastiaan tai Sortti-asemalle

Rikkinäinen tai uusiokäyttöön kelpaamaton tekokuusi, joka on valmistettu muovista ja metallista, lajitellaan sekajätteeksi. Isoista tekokuusista helposti irrotettavat metalliosat voi lajitella kiinteistön metallinkeräysastiaan. Jos tekokuusi ei mahdu kiinteistön sekajäteastiaan, sen voi viedä HSY:n Sortti-asemalle. Sortti-asemalla tekokuusesta veloitetaan sekajätehinnaston mukaisesti.

Päivitetty: 10.01.2022 12:59
Aiheet: Jätteet ja kierrätys Lajitteluohjeet Sortti-asemat Helsinki Kauniainen Kirkkonummi Vantaa Espoo