Tiedotteet 29.06.2022, 09:56

Hyötykasviviljelmistä iloa koko taloyhtiölle

Viljelypäivät järjestettiin kolmessa taloyhtiössä pääkaupunkiseudulla.

Kaupunkiviljely taloyhtiössä voi maistuvan sadon tuottamisen lisäksi tukea asukkaiden välistä yhteisöllisyyttä ja parantaa pihan viihtyisyyttä. Osana koordinoimaamme Circular Green Blocks -hanketta pidettiin kolmessa asukaskohteessa taloyhtiön yhteinen koko perheen viljelypäivä.

Kokeilemaan lähteneiden yritysten ja asukkaiden kanssa yhteistyössä käynnistettiin taloyhtiön yhteiset sieni- ja hyötykasviviljelmät kesäkuussa useammassa taloyhtiössä. Mukana kokeilemassa on asunto-osakeyhtiö Helsingin Malminkartanossa. Vuokrataloyhtiöistä lähtivät mukaan VAV asuntojen kohde Vantaan Leinelässä ja M2-kotien rivitaloista koostuva asukaskohde Espoon Latokaskessa:

- Kestävä kehitys on meillä hyvin tärkeä osa asumista. Viljelykokeiluista toivomme erityisesti asumisviihtyvyyttä lisäävää vaikutusta, M2-kotien Tia de Godzinsky kertoo.

Ruokaa erittäin läheltä koko perheelle

Paikalle saapui useita viljelystä kiinnostuneita asukkaita, joista osa tuli paikalle koko perheen voimin. Osa olivat mukana perustamassa viljelmiä ensi kertaa, mutta joillakin oli jo pitkä historia kaupunkiviljelyn parissa:

- Meillä on ollut palsta useita vuosia tässä lähettyvillä. On hienoa, että saamme nyt kasvatettua hyötykasveja entistä lähempänä. Tähän on meidän kaikkien helppo tulla, kertoo eräs paikalle saapuneista asukkaista.

Odotettavissa olevan sadon lisäksi asukkaita kiinnosti näyttää konkreettisesti kasvun ihme lapsille taloyhtiössä, jossa asustaa paljon perheitä. Taimien valinta oli lapsillekin mielipuuhaa, ja kysymyksistä kunkin kasvin lajista ja odotettavissa olevasta sadosta ei tahdo tulla loppua. Kysymysten lisäksi lapset ovat suuressa roolissa myös käytännön toiminnassa. Yksi lapsista tarttuikin päättäväisesti kasteluletkuun ja sammutti aurinkoisena päivänä kasvien janon oikein kunnolla:

- Riittääköhän se jo? yksi aikuisista kysäisee kastelun jatkuttua pidempään.

Kasvien kastelun lisäksi sienipedin kasvualusta kaipasi runsaasti vettä
Taimien lisäksi sienipedin kasvualusta kaipasi runsaasti vettä.

Viljelmät rakentamassa yhteisöllisyyttä

Yhteinen tekeminen pihalla voi tukea yhteisöllisyyttä. Pandemian aikana yhteinen tekeminen on ollut vähäistä ja on mukava päästä yhteisen toiminnan äärelle myös kasvokkain:

- Muutama asukas kunnosti grillin talkoissa. Nyt tähän ympärille kehittyy muutakin yhteistä toimintaa. Hyvänä bonuksena toivomme, että pääsemme laittamaan grilliin muutakin täytettä kuin kaupan eväitä, asukastoimikunnan puheenjohtaja toteaa.

Grillikatos ja kasvitaulut
Latokaskessa hyötykasvi- ja sieniviljelmät perustettiin asukkaiden käytössä olevan grillikatoksen ympärille.

Yhteinen viljelypäivä innostaa osallistujia tuomaan viljelyksille varatulle alueelle myös omalta pihalta ylijääneitä tarvikkeita ja materiaaleja. Lähitalon asukas tuo paikalle muutaman lavakauluksen, ja multaa saapuu nokkakärryillä kuljetettuna useampi säkki. Useat viljelypäivään saapuneet toivovat viljelyn jatkuvan myös tulevina vuosina, vaikka kokeilevia yrityksiä ei olisikaan enää mukana.

Circular Green Blocks - Kestävät kaupunkikorttelit kiertotalouden liiketoiminnan ajureina –hanke (9/2021–8/2023) edistää kierto- ja jakamistaloutta asuinkortteleissa yhdessä taloyhtiöiden, yritysten ja kaupungin kanssa. Hanketta koordinoi HSY, ja hankepartnereina toimivat Forum Virium Helsinki, Aalto-yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta. Hanke rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. 

Koko talo viljelee - kaupunkilaisen viljelykurssi Koutsi-verkkokurssialustalla

Päivitetty: 19.07.2022 10:08
Aiheet: Kiertotalous Projektit ja hankkeet