Tiedotteet 27.06.2022, 13:15

Hyödynnämme tekoälyä suositun maanpeiteaineistomme tuotannossa

Tekoäly auttaa tunnistamaan vettä läpäisevät ja läpäisemättömät pinnat toisistaan.

Helsingin seudun maanpeiteaineisto on yksi suosituimmista avoimista datoistamme. Hyödynnämme ensimmäistä kertaa sen tuotannossa tekoälyä hiekka- ja asfalttipintojen erotteluun. Kaupunkialueiden veden läpäisevyystietoa tarvitaan muun muassa sade- ja sulamisvesien hallinnan suunnittelussa.

Tekoäly auttaa erottamaan hiekan ja asfalttipinnan toisistaan

Maanpeiteaineisto kertoo, miten paljon tällä seudulla on vehreää ja miten paljon esimerkiksi vettä läpäisemättömiä alueita. Tämä on tärkeä tieto muun muassa kaupungeille hulevesisuunnittelun tueksi. Vettä läpäisemättömien ja läpäisevien pintojen määrän kartoitus on kuitenkin ollut tähän asti hankalaa. Tarve olisi tarkalle hiekka- ja asfalttipintojen tunnistamiselle, mutta ne eivät aiemmin käytetyillä ilmakuvatulkinnan menetelmillä erottuneet kovin hyvin ilmakuvista värin tai tekstuurin perusteella. Tähän tekoälymenetelmät tuovat parannusta.

- Hienoa saada tekoäly avuksi hankalaan hiekka- ja asfalttipintojen erotteluun, iloitsee paikkatietoasiantuntijamme Outi Kesäniemi.

Paikallistuntemusta tarvitaan tekoälyn tukena

Aineisto tuotetaan yhteistyössä tanskalaisen Scalgon kanssa hyödyntäen heidän maanpeitteen kartoitukseen kehittämäänsä tekoälymenetelmää. Saimme siitä viime vuonna hyviä kokemuksia Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa LaserVesi-hankkeessa, jossa menetelmällä kartoitettiin pääkaupunkiseudun vettä läpäisemättömät pinnat.

- Maanpeiteaineiston tuotanto etenee siten, että tutkimme ja kommentoimme täällä HSY:ssä tekoälymenetelmän avulla tuotettuja versioita. Kommenttiemme ja paikallistuntemuksen avulla mallia pystytään muokkaamaan yhä paremmaksi. Mielenkiinnolla odotamme lopullista aineiston valmistumista, paikkatietoasiantuntijamme Kirsi Ahonen sanoo.

Julkaisemme uuden aineiston syksyllä

Uusin maanpeiteaineisto kattaa pääkaupunkiseudun, Kirkkonummen ja Järvenpään. Aineisto luokittelee alueet vettä läpäisemättömään pintaan, viherpintaan, avokallioon, paljaaseen maahan ja vesialueiksi. Aineistoa käytetään muun muassa hulevesiselvityksissä, ympäristön tilan seurannassa, opetuksessa ja opinnäytetöissä.

Aineisto valmistuu syksyllä 2022, ja julkaisemme sen avoimena datana. Pysy siis kuulolla!

Lisätietoa: Helsingin seudun maanpeiteaineisto

Päivitetty: 27.06.2022 13:18
Aiheet: Seututieto Avoin data Seutu- ja ympäristötieto