24.01.2022, 08:00

Huippuravintoloiden kikat kotikeittiöön – Toinen Kattaus minimoi ruokahävikin

Toinen kattaus -minisarjassa Jyrki Sukula vierailee suosittujen ravintoloiden keittiöissä, näemme kuinka keittiömestarit loihtivat hävikistä herkkua. (Linkki YouTubeen tiedotteen lopussa.)

Ruoan kasvatus, tuotanto ja valmistus ovat maailman suurimpia päästölähteitä. Ravinnon tuotantoketju syö valtavat määrät energiaa ja ketjun loppupäässä vain osa ruoasta päätyy sinne, minne se kuuluu. Suomalaisissa kotitalouksissa vuosittainen ruokahävikki on yli 130 miljoonaa kiloa – tämä on noin 500 miljoonan euron edestä ruokaa! Neljän hengen perheessä määrä vastaa usean sadan euron heittämistä roskiin. Hyvä uutinen on se, että pienillä käytännön teoilla asiaan voi vaikuttaa. HSY:n Toinen Kattaus –kampanjassa ravintoloiden huippukokit antavat ammattitaitonsa kaupunkilaisten käyttöön hävikin hillitsemiseksi.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Toinen Kattaus -kampanjassa ruokavaikuttaja Jyrki Sukula lähtee hävikkivinkkien keruumatkalle, kohteina on ravintolat Savoy, Nokka ja Zilla. Ammattikeittiöissä hävikinhallinta on arkipäivää, taitoa ja perinnettä.  

Ruokahävikin vähentäminen on helppoa, kun tietää millaisilla teoilla hävikkiin voi itse vaikuttaa.  

- Arjen haasteet, kokkaustaitojen puute ja suunnittelemattomuus ovat yleisimpiä syitä sille miksi hävikkiä syntyy kotona, kertoo 6Aika:Circular Hood Food -hankkeen projektipäällikkö Roosa Halonen. Kampanjamme mahtavien kokkien keinot hävikin ehkäisemiseksi ovat kuitenkin helppoja ja yksinkertaisia. Niiden toteuttaminen onnistuu niin kiireisessä ravintolakeittiössä kuin kotonakin, hän jatkaa. 

Kun pienistä arkisista ympäristöteoista tulee rutiineja, on vaikutus vuositasolla suuri.

Zillan ravintolapäällikkö Jonne Danielsson vinkkaa, että ylijäämäperunamuussista voi paistaa rapsakat perunaletut ja nahistuneista yrteistä saa mainion aromiöljyn. 

- Yrtit voi myös unohtaa etikkaan pariksi viikoksi infusoitumaan, näin syntyy helposti maukasta yrttietikkaa, jatkaa Chef de Cuisine Henrik Kovanen Ravintola Savoysta. Hävikkiä voi vähentää myös yhdessä.  

- Pidä hävikkiruokapäivä kerran viikossa, tarjoa ylimääräinen ruoka naapurille tai kutsu kavereita syömään nyyttärihengellä, vinkkaa Ravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho.  

- Keittiömestarit paljastivat minulle parhaat hävikkireseptinsä, joten luvassa on hauskaa ja herkullista sisältöä, kommentoi Sukula.  

Toinen Kattaus -kampanjaa kokonaisuudessaan voi seurata Ilmastoinfon sometileiltä. 

Toinen Kattaus -minisarja YouTubessa 

Toinen Kattaus -sivu

**********

Toinen Kattaus -kampanja on osa laajaa ruoan kiertotalouteen keskittyvää 6Aika: Circular Hood Food -hanketta. 6Aika: CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa – ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa ja saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR).

Hanke edistää hiilineutraalin kaupunkiympäristön ja kestävän ruokajärjestelmän syntymistä, ruoan hiilijalanjäljen pienenemistä sekä vauhdittaa aiheeseen liittyvän uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja ratkaisujen syntymistä. HSY toimii hankkeen koordinaattorina. Hanke toteutetaan yhdessä Vantaan kaupungin, Metropolia ammattikorkeakoulun ja Helsingin yliopiston kanssa. Hanke kestää vuoden 2022 maaliskuun loppuun asti. 

Päivitetty: 24.01.2022 08:00
Aiheet: Tiedotteet Ilmastoinfo Ilmastoystävällinen elämä