Tiedotteet 23.05.2023, 17:25

Biojäteastioiden jakelu alkaa

Valokuvassa on biojäteastioita pinottuina varastossa.

HSY jakaa noin 11 000 biojäteastiaa 1–4 asunnon kiinteistöihin Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Biojätteen keräys alueella alkaa 1.7.2023.

HSY lähetti loppuvuodesta 2022 lähes 30 000 kirjettä Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen asiakkailleen ja kysyi, miten he haluavat järjestää biojätteen lajittelun ja käsittelyn kiinteistöillä 1.7.2023 alkaen. Vaihtoehtoja on kolme:

  • HSY:n biojäteastia, tyhjennys yhden, kahden tai neljän viikon välein riippuen asukasmäärästä
  • Oma kompostori, omatoiminen kompostointi kiinteistöllä
  • Biojäteastian tai kompostorin yhteiskäyttö läheisten naapureiden kanssa

Kyselyyn vastanneiden valinnat jakautuivat seuraavasti:

  • 36 prosenttia valitsi HSY:n tyhjennettävän biojäteastian omaan käyttöön
  • 52 prosenttia valitsi kompostoinnin
  • 12 prosenttia valitsi yhteiskäyttöisen biojäteastian

Kyselyyn jätti vastaamatta noin 4 300 asiakasta vielä muistutuskirjeen jälkeen. Heille HSY toimittaa biojäteastian syksyn aikana.

Biojäteastian voi ottaa käyttöön saman tien

HSY on tilannut noin 11 000 biojäteastiaa. Ennen jakelua astiat on varastointipaikalla koottu ja tarroitettu. Jakelu alkaa viikolla 21.

Biojäteastian voi ottaa käyttöön saman tien, kun se on tuotu kiinteistölle.

- Tiedämme, että moni haluaisi tarkan tiedon, milloin biojäteastia saapuu omaan pihaan. Emme kuitenkaan julkaise erillistä alueellista jakeluaikataulua, koska liikkuvia tekijöitä on monta, ja aikataulu melko varmasti muuttuu, jätehuollon käyttöpäällikkö Juho Nuutinen perustelee.

Useimmat asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen myönteisesti vastaan.

- Biojätteen keräys helpottaa lajittelua kotona. Koska sekajäteastian tyhjennystä on mahdollista samalla harventaa, uudesta lisäastiasta ei välttämättä synny edes lisäkustannuksia kiinteistöille.

Joitain uusia biojätteen lajittelijoita on huolettanut, että jäteastia haisee kesällä. Tähän Nuutinen neuvoo:

- Biojätteen hyvä pakkaaminen niin, ettei se leviä jäteastiaan, vähentää hajuja ja ehkäisee jäteastian likaantumista. Pakkaamiseen voi käyttää paperipussia, sanomalehteä, muovitonta kartonkipakkausta tai biohajoavasta muovista valmistettua pussia, joko ostettua tai esimerkiksi kaupan vihreää hedelmäpussia. Ruokajätteen nesteet tulee valuttaa viemäriin, öljyjä ja rasvoja lukuun ottamatta.

Kompostointiin saa oppia infotilaisuuksista ja koulutuksista

Kompostointi on vaihtoehto maksulliselle biojätteen keräykselle. HSY on järjestänyt ja järjestää kevään aikana erilaisia infotilaisuuksia, koulutuksia ja luentoja kompostoinnista ja biojätteen lajittelusta. Verkkosivulta www.hsy.fi/kompostointi löytyy myös ilmaiseksi ladattava kompostointiopas ja taloyhtiön jätetilaan HSY:ltä voi tilata biojätteen lajitteluohjejulisteen.

- Lisäksi tarjoamme maksuttomia neuvontatilaisuuksia kompostoinnista esimerkiksi taloyhtiöille sekä omakoti- ja muille yhdistyksille. Ryhmän tulee olla vähintään 10 henkeä ja tila valmiiksi järjestettynä. Neuvontatilaisuus tai -kurssi voidaan järjestää myös ulkona tai etäyhteyksin, ympäristöasiantuntija Minna Partti mainostaa.

Biojätteen erilliskeräys laajenee seuraavaksi Vantaalle

Uudistetun jätelain mukaan HSY:n tulee järjestää 1–4 asunnon kiinteistöille elintarvikejätteen biojätekeräys sekajätteen lisäksi. Elintarvikejätteellä tarkoitetaan ruuan laitossa tai tarjoilussa syntyvää ruokajätettä sekä syömäkelvottomia puutarhan hedelmiä, marjoja sekä viljeltyjä ruokakasveja.

Keräys laajenee vaiheittain:

  • Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi 1.7.2023
  • Vantaa 1.1.2024
  • Helsinki 1.7.2024. 

 

Päivitetty: 25.09.2023 07:31
Aiheet: Jätteet ja kierrätys HSY Biojäte Jätehuolto Kiertotalous Lajitteluohjeet Asiakaspalvelu Espoo Kauniainen Kirkkonummi