Tiedotteet 28.05.2021, 08:04

Hiekkaharjun uusi vesitorni otettu käyttöön

ilmakuva Hiekkaharjun uudesta ja vanhasta vesitornista

Vantaan Hiekkaharjussa sijaitseva uusi vesitorni on otettu vedenjakelukäyttöön torstaina 27.5.2021. Vesitorni turvaa vedenjakelua Itä-Vantaalla ja samalla se on myös näkyvä maamerkki alueen asukkaille.

Ennen käyttöönottoa tornin vesisäiliö pestiin ja desinfioitiin perusteellisesti. 8 miljoonan litran (=8000 m3) säiliön täyttäminen ja erityisesti desinfioinnin jälkeinen tyhjentäminen viemäriin vei useita viikkoja ja samalla tarkistettiin, että torni on kaikilta osin valmis käyttöön otettavaksi.

Vesitornin tehtävänä varastoida vettä ja pitää yllä tasaista vedenpainetta vesijohtoverkostossa

Vesitorneja käytetään veden varastointiin, pitämään yllä tasainen verkostopaine sekä turvaamaan veden riittävyys huippukulutuksen aikana. Vettä pumpataan vesitorniin pienimmän kulutuksen aikana esimerkiksi aamuyöllä. Kovemman kulutuksen aikaan aamulla ja illalla vesisäiliöstä saadaan vettä tasaisella paineella sitä tarvitseville.

Verkostoissa, joissa ei ole vesitornia, tarvittava paine tuotetaan pelkästään paineenkorotusasemilla. Vesitornin etu on sen toimintavarmuus vedenjakelun jatkuvuuden turvaajana esimerkiksi sähkökatkon aikana. Vesitorni lisää myös verkoston kapasiteettia ja säästää pumppaukseen tarvittavaa energiaa.

Uuden vesitornin mitat:

  • säiliötilavuus 8 miljoonaa litraa = 8000 m3
  • tornin korkeus 47 metriä
  • säiliön ulkohalkaisija 40 metriä
  • jalan ulkohalkaisija 8,7 metriä

HSY:llä on pääkaupunkiseudulla yhteensä 12 vesitornia. Näistä neljä sijaitsee Vantaalla (Hiekkaharju, Hakunila, Myyrmäki, Korso), kolme Espoossa (Haukilahti, Otaniemi, Espoonlahti), neljä Helsingissä (Ilmala 1 ja 2, Roihuvuori, Myllypuro) ja yksi Kauniaisissa.

Uuden tornin tultua käyttöön vanha vesitorni kytketään irti vesijohtoverkostosta. Vesitornin säiliö tyhjennetään osittain vedestä. Loppu tyhjennetään, kun tornin purku käynnistyy. Vanhan tornin purkuhankkeen valmistelu on käynnissä ja purkutyöt alkavat näillä näkymin syksyllä.

Katso video uudesta vesitornista:

Hiekkaharjun vesitorni Vantaalla

Hiekkaharjun vesitorni valmistui vuonna 2021. Se varmistaa Itä-Vantaan vedenjakelua. Dronella kuvattu video esittelee uutta tornia.

Päivitetty: 09.06.2021 10:54
Aiheet: Vesi ja viemärit Vesihuolto Vesihuoltoverkosto Investoinnit