Tapahtumat 25.8.2022, 12.00 – 18.00

HSY Arandan avoimissa ovissa

Aranda merentutkimusalus. Kuvaaja Ilkka Lastumäki.

HSY:n teltalla saat selville, miten voit itse vähentää haitallisten aineiden ja kemikaalien kuormitusta jäteveteen, miten tunnistat ne ja mitä haittaa niistä on. Kesäisessä juhlapöydässämme opit, miten saada ruoasta sopivasti proteiinia. Paikalla ravitsemuksen asiantuntijat kertovat, miten ruokasi vaikuttaa Itämereen ja terveyteesi! Arandan tiloissa on työpaja, missä pääset harjoittelemaan jäteveden puhdistamista.

Merentutkimusalus Arandan avoimissa ovissa Eteläsatamassa laiturialueella on teltta, jossa voit jutella mm. HSY:n jätevedenpuhdistuksen, jäteneuvonnan ja ravitsemusasiantuntijoiden kanssa. Voit myös hakea 5–7-vuotiaille lapsille suunnatun puuhakirjan kierrätyksestä, lajittelusta ja kodin vesiasioista. Aluksen sisällä olevassa työpajassa pääset harjoittelemaan jäteveden puhdistusta.

Esteettömyys: Aranda-alukselle ei ole esteetön pääsy, mutta laiturialueen tapahtumat ovat esteettömiä. 

Monet jäteveden haitalliset aineet ovat peräisin kotitalouksista

Mitä ovat haitalliset aineet jätevedessä? Kuinka jätevettä puhdistetaan? Entä onko kynsilakka vaarallista jätettä? 

Jäteveden tehokkaasta puhdistuksesta huolimatta kaikkia haitta-aineita ei jätevedenpuhdistamolla saada pois, vaan osa niistä päätyy kuormittamaan Itämerta. Kuluttajat voivat kuitenkin valinnoillaan vaikuttaa omaan kemikaalikuormaansa.

Teltalla esittelemme kuluttajatuotteita, joissa haitallisia aineita on ja opastamme tunnistamaan ja lajittelemaan myös vaarallisia jätteitä.

Lisätietoa haitallisista aineista ja kemikaaleista jätevedessä.

Merikuvitus-ha_HSY_1920x1080px.jpg

Liika proteiini kuormittaa Itämerta – opi proteiineista kesäisessä juhlapöydässä 

Itämeren suurin ongelma on rehevöityminen, joka johtuu fosfori- ja typpikuormasta. Jätevedenpuhdistamoihin tuleva typpikuorma pääkaupunkiseudulla on noussut tasaisesti vuosikymmenten ajan. 

Yhtenä syynä kasvuun on liiallinen proteiinin syönti. Ylimääräinen proteiini poistuu kehosta muun muassa typpenä virtsan mukana jäteveteen. 

HSY:n kesäisessä juhlapöydässä opit, miten saada ruoasta sopivasti proteiinia. Paikalla ravitsemuksen asiantuntijat kertovat, miten ruokasi vaikuttaa Itämereen ja terveyteesi! 

Lisätietoa proteiinin liikasyönnistä ja typpikuormasta

Proteiinikampanja2021.png

Tule puhdistamaan jätevettä työpajaamme

Selvitämme työpajassa, miten jätevettä puhdistetaan, miksi sen puhdistaminen on tärkeää ja miten voi itse helpottaa puhdistusta muistamalla viemärietiketin.

Työpajat alkavat puolen tunnin välein klo 12.30-17.30. Työpaja kestää noin 20 minuuttia.

Työpajat pidetään merentutkimusalus Arandan laboratoriossa. Aranda on Pakkahuoneen laiturissa.

Kummikoulu_DSC_0716.jpg

Tapahtuman järjestää Suomen ympäristökeskus SYKE ja yhteistyökumppaneita ovat HSY, Helsingin Kaupunki / Ympäristöpalvelut, Helsingin Satama, Ocean Ladies, Naispurjehtijat, Baltic Sea Action Group, Rotarit, Geologian tutkimuskeskus, LUKE, Metsähallitus, Suomen Merentutkijat ry ja FINMARI -konsortio. 

Päivitetty: 19.8.2022