Tapahtumat 25.8.2022, 12.00 – 18.00

HSY Arandan avoimissa ovissa

alt=

Mitä ovat haitalliset aineet jätevedessä? Kuinka jätevettä puhdistetaan? Kuinka proteiinin liikasyönti vaikuttaa Itämeren rehevöitymiseen? Entä onko kynsilakka vaarallista jätettä? Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n asiantuntijat kertovat näistä asioista Merentutkimusalus Arandan Avoimissa ovissa Eteläsatamassa.

Laiturialueella on telttoja, joissa voit jutella HSY:n jätevedenpuhdistuksen, jäteneuvonnan ja Ilmastoinfon asiantuntijoiden kanssa. Voit myös hakea 5–7-vuotiaille lapsille suunnatun puuhakirjan kierrätyksestä, lajittelusta ja kodin vesiasioista. 

Merentutkimusalus Arandaan pääsee tutustumaan pienissä ryhmissä, jotka lähtevät laiturilta tietyin väliajoin. 

Esteettömyys: Aranda-alukselle ei ole esteetön pääsy, mutta laiturialueen tapahtumat ovat esteettömiä. 

Liika proteiini kuormittaa Itämerta – opi proteiineista saaristolaispöydässä 

Itämeren suurin ongelma on rehevöityminen, joka johtuu fosfori- ja typpikuormasta. Jätevedenpuhdistamoihin tuleva typpikuorma pääkaupunkiseudulla on noussut tasaisesti vuosikymmenten ajan. 

Yhtenä syynä kasvuun on liiallinen proteiinin syönti. Ylimääräinen proteiini poistuu kehosta muun muassa typpenä virtsan mukana jäteveteen. 

HSY:n saaristolaispöydässä opit, miten saada ruoasta sopivasti proteiinia. Paikalla ravitsemuksen asiantuntijat kertovat, miten ruokasi vaikuttaa Itämereen ja terveyteesi! 

 

Proteiinikampanja2021.png

Tapahtuman järjestää Suomen ympäristökeskus SYKE ja yhteistyökumppaneita ovat mm. HSY, Helsingin Kaupunki / Ympäristöpalvelut, Helsingin Satama, Ocean Ladies, Baltic Sea Action Group, Rotarit, Geologian tutkimuskeskus ja Metsähallitus. 

Päivitetty: 21.6.2022