Kysymyksiä ja vastauksia Pitäjänmäen Marttilan vesihuoltosaneerauksesta

asiakasneuvontaa

Sivulla on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin Pitäjänmäen Marttilan vesihuoltoverkoston saneeraushankkeesta.

Viestintä

Mistä löydän tietoa työmaan etenemisestä ja tonttijohtojen saneerauksen tilaamisesta?

Urakoitsijana toimiva TerraWise on perustanut työmaa-ajan viestintää varten verkkosivut www.pitajanmaenputkisaneeraus.fi. Siellä on myös ohje tarjouspyynnön tekemiseen. Työmaan etenemistä voi seurata myös Facebookissa, sivu löytyy nimellä @Pitajanmaenputkisaneeraus.

HSY järjesti 28.4. hankkeesta infotilaisuuden. Saako infotilaisuuden esitykset jostain?

Olemme julkaisseet esitykset sekä urakoitsijan työmaa-ajan sivustolla www.pitajanmaenputkisaneeraus.fi että HSY:n hankesivulla www.hsy.fi/marttila. Voit halutessasi ladata esitykset itsellesi.

Saisiko hankkeeseen liittyvät tiedotteet myös sähköisessä muodossa? 

Tiedotamme työmaan etenemisestä verkkosivuillamme, Facebookissa sekä muutaman kuukauden välein lähetettävässä sähköisessä uutiskirjeessä. Voit tilata uutiskirjeen tästä linkistä. 

Miksi TerraWise ei vastaa sähköposteihin? TerraWiseltä ei saa vastauksia vaikka niitä on nyt pyydelty.

Pahoittelemme tilannetta, jossa olet joutunut odottamaan vastausta lähettämääsi sähköpostiin. TerraWiselle on tullut saneerausurakasta ilahduttavan paljon kysymyksiä ja tarjouspyyntöjä, ja kaikkiin viesteihin vastataan mahdollisimman nopeasti.

Käytännön syistä TerraWise porrastaa sähköposteihin vastaamista ja tonttijohtotarjouksien tekoa. TerraWise tekee tarjoukset ensimmäisenä kiinteistönomistajille, jotka sijaitsevat niiden katuosuuksien varrella, josta saneerausurakka lähtee liikkeelle. Jos siis olet pyytänyt tonttijohtojen saneeraustarjouksen ja kotisi ei sijaitse urakka-alueella 2, odotathan vielä hetken. Samoin, jos kysymyksesi vaatii tarkempien tietojen selvittämistä.

Useat kiinteistöt eivät ole saaneet yleisluontoista kirjettä, jonka HSY on lähettänyt. Marttilassa asuu hyvin paljon iäkkäitä eläkeläisiä, joita HSY:n yleinen tiedottaminen ei tavoita eikä etätapaaminen sitä korvaa. Miten aiotte korjata tämän?

Alueelle on toimitettu asiakaskirjeet keväällä 2020 ja huhtikuussa 2021. Olemme pahoillamme, jos kirje ei ole saavuttanut kaikkia. Asiakaskirjeet löytyvät HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/marttila. HSY:ltä voi myös pyytää uuden postitetun kirjeen niin halutessaan. Kerrostaloasukkaat saavat lisätietoja kiinteistön isännöitsijältä.

Järjestämme alkusyksystä 2021 uuden infotilaisuuden. Jos koronarajoitukset vain sallivat, järjestämme sen Pitäjänmäellä, muussa tapauksessa verkkotilaisuutena. Ilmoitamme tarkemman ajankohdan ja paikan lähempänä tilaisuutta.

Pyrimme palvelemaan hankkeessa asukkaita mahdollisimman hyvin. Tonttijohtojen saneeraukseen asukkailla on vielä hyvin aikaa valmistautua. Rakennustyöt alkavat HSY:n runkojohtojen osuuksilta ja TerraWise markkinoi jokaiselle kiinteistölle tonttijohtojen saneerauksen erikseen, jossa käydään kiinteistökohtaisesti läpi tarpeet ja valmistelut. Terrawise on jakanut oman tiedotteensa postilaatikoihin viikon 17 aikana.

Työmaan henkilökunta vastaa myös kysymyksiinne tai välittää niitä projektin jäsenille vastattavaksi.

Rakentaminen ja työmaan eteneminen

Mistä saan selville, milloin saneeraustyömaa on oman kiinteistöni kohdalla?

Työmaan tarkempi aikataulu löytyy verkkosivulta www.pitajanmaenputkisaneeraus.fi.

Tullaanko töiden aikana katkaisemaan veden saanti tai estämään viemärien käyttö?  Jos vesi katkaistaan, niin missä vaiheessa ja kuinka pitkäksi aikaa?

Tiedossa olevista vesikatkoista tiedotetaan asukkaita hyvissä ajoin etukäteen. Viemärit toimivat koko urakan ajan. Yllättäviä vesikatkoja työmaalla saattaa valitettavasti ilmetä putkirikkojen tai muiden ennalta arvaamattomien seikkojen vuoksi. Asukkaille aiheutuvaa haittaa pyritään tietysti minimoimaan, ja tarvittaessa järjestetään väliaikainen vedenjakelu.

Saako tonttijohtotarjouksen mukana aikataulun toteutukselle?

TerraWise pyrkii sopimaan tarjouksenteon yhteydessä myös aikataulun toteutukselle.

Jos haluan viemärin sukituksen, kuka sen hoitaa: Terrawise vai Eerola?

Terrawise, mutta he käyttävät työssään myös alihankkijoitaan.

Jos tontin johtoja ja viemäreitä ei saneerata, miten tonttiliittymän viemärit sukitetaan? Mistä sukitus tehdään?

Jos tonttijohtojen saneeraus on mahdollista tehdä esimerkiksi sukittamalla, työ tehdään joko kaivolta tai kaivannosta.

Onnistuuko töiden yhteydessä rivitalon pohjaviemärin sukitus?

Se on mahdollista. Tilanne on katselmoitava TerraWisen kanssa yhdessä.

Toimittaako HSY tai urakoitsija piirustukset, jossa näkyy johtojen ja viemäreiden paikat tontilla?

TerraWise toimittaa kiinteistölle kuvat saneeraamistaan johdoista.

Käyttövesiputkistomme sijaitsee useita metrejä autotallin lattian alla. Tuleeko uuden käyttövesiputkiston ja vesimittarin sijaita samalla paikalla, vai voidaanko linjaukseen ja sijaintiin tehdä muutoksia?

TerraWise sopii asiasta suoraan kiinteistönomistajan kanssa. Tilanne on hyvä katselmoida yhdessä paikan päällä. Linjausta ja sijaintia voi olla mahdollista muuttaa.

Voinko asua kodissani saneerauksen aikana?

Kyllä voi asua. Saneerausmenetelmästä riippuen työn aikana tulee yksittäisiä noin 1-8 tunnin vesikatkoja, joista ilmoitamme kolme työpäivää ennakkoon.

Miten saneeraus vaikuttaa asumiseeni?

Rakennustyöt aiheuttavat liikennejärjestelyjä, melua ja pölyä. Suunnittelemme kuitenkin työt huolella siten, että haitat olisivat mahdollisimman pieniä. Saneerauksen aikana tulee yksittäisiä vesikatkoja, joista ilmoitetaan ennakkoon kolme työpäivää aikaisemmin.

Jos päätät saneerata omat tonttijohtosi, myös tontillasi tehdään kaivutöitä.

Kaivetaanko pihani kokonaan auki, jos saneeraan tonttijohtoni?

Kaivauksen koko riippuu saneerausmenetelmästä ja kuinka lähekkäin tonttivesijohto ja -viemärit sijaitsevat toisiaan. Kaivamme ainoastaan tonttijohtojen kohdalta.

Mitä tapahtuu pihan istutuksille saneerauksen yhteydessä?

Jos kaivualueen kohdalla on istutuksia, jotka haluaa säilyttää, ne kannattaa siirtää pois työn ajaksi.

Viimeisteleekö HSY pihan saneerausta edeltävään kuntoon saneerauksen päätteeksi?

Piha viimeistellään siten, että kaivualue ennallistetaan nurmi- tai murskepintaisena. Mahdollisten pensaiden kohdalle istutetaan uudet taimet. 

Voinko rakentaa saneerauksen yhteydessä pihaani sadevesipuutarhan / huleveden viivytysrakenteita?

Tästä pitää sopia urakoitsija TerraWisen kanssa.

Voinko tilata pihaani sadevedenkeräimen saneerauksen yhteydessä?

Tästä pitää sopia urakoitsija TerraWisen kanssa.

Kustannukset ja rahoitus

Mitä tonttijohtojeni saneeraus kiinteistön alueella maksaa?

Kustannuksiin vaikuttavat muun muassa tonttijohtojen pituus, maaperä ja rakennustapa. Urakoitsija TerraWise on laskenut suuntaa antavia laskelmia. 

Tonttijohtojen saneeraamisesta voit pyytää tarjouksen valitulta urakoitsijalta eli Terrawise Oy:ltä. Löydät ohjeet työmaasivulta https://pitajanmaenputkisaneeraus.fi.

Minkälaisia laskuja kiinteistönomistajille on tulossa? Onko HSY:llä tarjota rahoitusta?

Kiinteistönomistajalle koituu seuraavia kustannuksia:

Tontinrajojen sisällä tehtävä tonttijohtojen saneeraus tai rakentaminen, mikäli kiinteistön omistaja tilaa saneerauksen TerraWiselta:

 • Kiinteistön omistaja saa tarjouksen TerraWiselta. 
 • HSY lahjoittaa tarvittavat putkimateriaalit.
 • Tonttivesijohdon uusimisen yhteydessä on suositeltavaa saneerata vesimittariventtiilit ja -teline sekä tarvittaessa vaihtaa vesimittari. HSY laskuttaa vesimittariventtiilien ja -telineen uusimisesta toteutuneiden töiden ja osien mukaisesti. Kustannusarvio vesimittarin ja siihen liittyvien osien uusimis-/siirtokustannuksista (sisältää alv 24 %):
  • Omakotitalot (osat 130 € + työt 300 €) 430,00 €
  • Rivi-/kerrostalo, 1 vesimittari (osat 450 € + työt 300 €) 750,00 €
  • Rivi-/kerrostalo vesimittaritukilla (osat 1300 € + työt 450 €) 1 750,00 €.

Tontinrajojen sisällä tehtävä tonttijohtojen saneeraus tai rakentaminen, mikäli kiinteistön omistaja tilaa saneerauksen muulta kuin HSY:n urakoitsijalta:

 • Kiinteistönomistaja saa tarjouksen kaivu- ja rakennustyöstä haluamaltaan urakoitsijalta. Urakoitsijan mahdollisista rahoitusjärjestelyistä tulee kysyä ko. urakoitsijoilta.
 • HSY lahjoittaa tarvittavat putkimateriaalit.
 • onttivesijohdon uusimisen yhteydessä on suositeltavaa saneerata vesimittariventtiilit ja -teline sekä tarvittaessa vaihtaa vesimittari. HSY laskuttaa vesimittariventtiilien ja -telineen uusimisesta toteutuneiden töiden ja osien mukaisesti. Kustannusarvio vesimittarin ja siihen liittyvien osien uusimis-/siirtokustannuksista (sisältää alv 24 %):
  • Omakotitalot (osat 130 € + työt 300 €) 430,00 €
  • Rivi-/kerrostalo, 1 vesimittari (osat 450 € + työt 300 €) 750,00 €
  • Rivi-/kerrostalo vesimittaritukilla (osat 1300 € + työt 450 €) 1 750,00 €.

Yleisellä alueella tehtävä saneeraus:

 • Tonttijohtojen saneeraus liitoskohdasta tontin rajalle asti kustantaa 4000 euroa per kaivanto miinus mahdollinen ikävähennys. TerraWise selvittää tonttijohtojen ikää yhdessä kiinteistönomistajan ja arkistoista löytyvän tiedon avulla. Hinta sisältää maanrakennustyöt, putkimateriaalit ja liitostyöt, kaivuluvan sekä kaivetun alueen ennallistamisen.
  • HSY ei kuitenkaan laskuta yleisellä alueella kulkevien tonttijohtojen saneerauksesta, jos kiinteistönomistaja saneeraa kiinteistön rajojen sisällä kulkevat tonttijohdot HSY:n urakan yhteydessä.

Jos pitää rakentaa uusi hulevesiviemäri:

 • Urakoitsija TerraWise laskuttaa rakentamisen tontin rajojen sisäpuolella kiinteistönomistajan kanssa sovitun tarjouksen mukaisesti.
 • Jos hulevesiviemäri rakennetaan samaan kaivantoon toisen tonttijohdon kanssa, HSY ei laskuta rakentamisesta yleisellä alueella.
 • Jos tonttihulevesiviemäriä varten pitää tehdä oma kaivanto, HSY laskuttaa yleiseltä alueelta rakentamismaksun, mikä vuoden 2021 hinnastossa on 3131,53 € (sisältää alv).
 • Uudesta hulevesiliittymästä HSY laskuttaa hinnaston mukaisen maksun, kun kiinteistö on liitetty hulevesiviemäriin. www.hsy.fi/hinnastot

Milloin saneerauksesta laskutetaan ja voiko sen maksaa osamaksulla?

 • HSY laskuttaa yleisellä alueella tehdyn saneerauksen urakan valmistumisen jälkeen, vuoden 2022 ja 2023 vaihteessa. HSY:llä ei ole mahdollisuutta tarjota rahoitusjärjestelyjä, mutta osamaksujärjestely sen sijaan on mahdollinen. Tästä tulee sopia etukäteen HSY:n kanssa.
  • HSY ei laskuta lainkaan yleisellä alueella kulkevien tonttijohtojen saneerauksesta, jos kiinteistönomistaja saneeraa kiinteistön rajojen sisällä kulkevat tonttijohdot HSY:n urakan yhteydessä.
 • TerraWise on sopinut rahoitusyhteistyöstä Osuuspankin ja Santanderin kanssa. Löydät lisätietoja osoitteesta www.pitajanmaenputkisaneeraus.fi.

Kiinteistöllä ei ole hulevesiviemäriä. Paljonko sen rakennuttaminen maksaa?

 • Urakoitsija TerraWise laskuttaa rakentamisen tontin rajojen sisäpuolella kiinteistönomistajan kanssa sovitun tarjouksen mukaisesti.
 • Jos hulevesiviemäri rakennetaan samaan kaivantoon toisen tonttijohdon kanssa, HSY ei laskuta rakentamisesta yleisellä alueella.
 • Jos tonttihulevesiviemäriä varten pitää tehdä oma kaivanto, HSY laskuttaa yleiseltä alueelta rakentamismaksun, mikä vuoden 2021 hinnastossa on 3131,53 € (sisältää alv).
 • Uudesta hulevesiliittymästä HSY laskuttaa hinnaston mukaisen maksun, kun kiinteistö on liitetty hulevesiviemäriin. www.hsy.fi/hinnastot

Mikä ero on hinnassa, jos kiinteistönomistaja saneeraa tonttijohdot HSY:n urakan yhteydessä tai erillisenä hankkeena?

Tonttijohtojen uusiminen vain välillä runkojohto – tontin raja osana HSY:n urakkaa:

HSY:n aluesaneerauksessa tonttijohtojen saneeraus liitoskohdasta tontin rajalle asti kustantaa 4000 euroa per liitoskaivanto miinus mahdollinen tonttijohtojen ikävähennys. Hinta sisältää maanrakennustyöt, putkimateriaalit ja liitostyöt, kaivuluvan sekä kaivetun alueen ennallistamisen.

Tonttijohtojen uusiminen vain välillä runkojohto – tontin raja itsenäisesti, ilman HSY:n alueella käynnissä olevaa saneerausta:

Jos kiinteistönomistaja saneeraisi kyseisen tonttijohto-osuuden omana työnään HSY:n hankkeen ulkopuolella, kustannukset koostuisivat alla mainituista kolmesta kustannuserästä, jotka tulee laskea yhteen.
 • kaivu- ja rakennustyöt, kaivualueen ennallistaminen ja mahdolliset asfaltointityöt valitun urakoitsijan tarjouksen mukaisesti
 • kaupunki laskuttaa kaivuluvasta yleisellä alueella
 • HSY:n kiinteitä kustannuksia vuoden 2021 hinnaston mukaan ovat seuraavat, kun tonttiliitokset ovat yhdessä kaivannossa ja liitoksista selvitään yhdellä käynnillä:
  Tonttijohto ALV 0% ALV 24 %
  Vesijohto 1 855,91 € 2 301,33 €
  Jätevesiviemäri 267,59 € 331,81 €
  Hulevesiviemäri 267,59 € 331,81 €
  Yhteensä 2 391,09 € 2 964,95 €
         

Kun tonttijohdot uusitaan koko matkalta eli HSY uusii osuudet runkojohto – tontin raja ja liittyjä uusii tonttijohdot tontin alueella.

 • HSY ei laskuta runkojohtojen uusimisesta yllä mainittua 4.000 euroa.
 • liittyjä maksaa valitsemalleen urakoitsijalle tonttijohtojen uusimisen tontin alueella.
 • HSY lahjoittaa putkimateriaalit tonttijohtojen tontilla olevaa osuutta varten.

Kummassakin tapauksessa, oli kyseessä sitten HSY:n urakoitsija tai kiinteistönomistajan itse valitsema, tonttivesijohdon saneerauksen yhteydessä vesimittariteline, -venttiilit ja vesimittari uusitaan tarvittaessa. HSY laskuttaa tarvikkeet ja mahdolliset vesimittaritelineen siirtokustannukset toteutuneen mukaisesti. 

Kustannusarvio vesimittarin ja siihen liittyvien osien uusimis-/siirtokustannuksista (sisältää alv 24 %):

 • Omakotitalot (osat 130 € + työt 300 €) 430,00 €
 • Rivi-/kerrostalo, 1 vesimittari (osat 450 € + työt 300 €) 750,00 €
 • Rivi-/kerrostalo vesimittaritukilla (osat 1300 € + työt 450 €) 1 750,00 €.

Jos kiinteistöllä on eri ikäisiä tonttijohtoja, jolloin osa pitää saneerata ja osa ei, miten toimitaan? Miten HSY:n rahallinen tuki lasketaan tässä tapauksessa?

Suosittelemme uusimaan 20 vuotta vanhemmat tonttijohdot. Jos esimerkiksi tonttivesijohto on uusittu vuoden 2001 jälkeen, mutta tonttiviemärit ovat vanhemmat, tarve on saneerata vain tonttijätevesiviemäri ja -hulevesiviemäri. 
 
Tilanne pitää katsoa tapauskohtaisesti, mutta esimerkkitapauksessa HSY kompensoi joka tapauksessa viemäreiden saneeraamista eikä laskuta yleisellä alueella tehtyä työtä, jos kiinteistönomistaja saneeraa tonttijohdot myös tontin rajojen sisäpuolella. 
 
Urakoitsija TerraWise laskuttaa rakentamisen tontin rajojen sisäpuolella kiinteistönomistajan kanssa sovitun tarjouksen mukaisesti. 
 

Myönnetäänkö taloyhtiöille kotitalousvähennystä tontin sisäisten johtojen saneerauksesta, jos esimerkiksi samalla tontilla on kolmen erillistalon as.oy.?

Verottajan sivuilla mainitaan asiasta seuraavasti. "Huoneiston omistajana voit saada kotitalousvähennyksen vain niistä asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden teettäminen kuuluu lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan asunto-osakeyhtiön osakkaalle." Lisätietoa verkkosivulta: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennys_asuntoosakeyhtioss/ 

Hulevesiin liittyviä kysymyksiä

Mitä ovat hulevedet?

Hulevesillä tarkoitetaan kiinteistön sade- ja sulamisvesiä sekä kiinteistön kuivatusvesiä.

Tutustu huleveden hallintaan kiinteistöllä. 

HSY saneeraa hankealueen vanhat runkohulevesiviemärit ja rakentaa uudet hulevesiviemärit niille kaduille, joilta ne vielä puuttuvat. Hulevesiä ovat sade- ja sulamisvedet sekä rakennusten kuivatusvedet. HSY saneeraa myös kaikki yli 20 vuotta vanhat tonttihulevesiviemärit runkolinjan liitoskohdasta kiinteistön tontin rajalle asti. Toimintamalli kustannusten suhteen on sama kuin muissakin tonttijohdoissa. Jos kiinteistönomistaja tai -haltija saneeraa tonttihulevesiviemärinsä HSY:n urakan yhteydessä, HSY ei laskuta yleisellä alueella tehdystä saneerauksesta.

Miksi hulevedet pitää kerätä kiinteistöllä?

Mitä enemmän alueella on läpäisemätöntä pintaa, sitä nopeammin ja enemmän hulevettä syntyy. Hulevedet aiheuttavat hallitsematonta tulvimista ja kuivatusongelmia rakenteeltaan tiivistyneessä kaupunkiympäristössä. Lisäksi viemäriverkostoon pääsevät hulevedet aiheuttavat jäteveden puhdistustehon heikkenemistä jätevedenpuhdistamoilla sekä ohijuoksutuksia viemäriverkossa. Ilmastonmuutoksen myötä mm. lisääntyneet rankkasateet synnyttävät myös tarvetta sopeutumiselle ja varautumiselle.

Mihin perustuu velvoite liittyä kunnan hulevesiviemäriin tai hakea vapautusta liittymisvelvollisuudesta?

Vesihuoltolaki velvoittaa kiinteistöä liittymään vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäriin, jos sellainen alueella on. Liittymisvelvollisuudesta voi hakea vapautusta, mikäli liittäminen muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle taloudellisesti kohtuuttomaksi, hulevesiviemäröinnin tarve olisi vähäinen tai asiaan vaikuttaisi muu erityinen syy.

 • Vesihuoltolaki 17 b §: Kunnan päättämällä vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäröinnin alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen hulevesiviemäriin.
 • Vesihuoltolaki 17 c §: Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen myöntää hakemuksesta kiinteistölle toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen 17 b §:ssä tarkoitetusta liittämisvelvollisuudesta hulevesiviemäriin.

Jos kiinteistöllä ei ole hulevesijärjestelmää ja kiinteistönomistaja/-haltija ei ole halukas sellaista rakentamaan, liittymisvelvollisuudesta voi hakea vapautusta Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista, joka on asiasta päättävä ympäristönsuojeluviranomainen.

Mistä vapautusta liittymisvelvollisuudesta hulevesiviemäriin haetaan?

HSY:llä ei ole päätösvaltaa liittymisvelvollisuuden suhteen. HSY ei myöskään voi vaikuttaa siihen, saako kiinteistönomistaja tai -haltija vapautuksen hulevesiviemäriin liittymisestä.

Jos sinulla ei ole tontillasi hulevesiliittymää eikä Helsingin kaupungilta saatua vapautuspäätöstä liittymisestä hulevesiviemäriin, ja jos haluat hakea vapautusta liittymisvelvollisuudesta hulevesiviemäriin, se pitää hakea Helsingin kaupungilta.

Miten vapautusta liittymisvelvollisuudesta hulevesiviemäriin haetaan?

Helsingin kaupungilla on oma lomake vapautuksen hakemiseen: https://www.hel.fi/static/ymk/lomakkeet/ysl_lomakkeet/Hulevesivapautuslomake.pdf Hakemuksessa hulevedet voidaan esittää imeytettäväksi omalla tontilla tai johdettavaksi muualle, esimerkiksi ojaan. Hakemuksessa tulee esittää mahdollisimman yksityiskohtaisesti sekä hulevesiviemäriin liittämisestä että hulevesien hallinnasta aiheutuvat kustannukset.

Hakemuksessa pakollisena liitteenä on pätevän suunnittelijan/asiantuntijan tekemä tutkimus ja lausunto maaperän sopivuudesta imeyttämiseen tai maanomistajan suostumus ojaan johtamiselle. Mikäli oja on kaupungin omistamalla yleisellä alueella, tehdään kaupungin kanssa sijoitussopimus hulevesien johtamiselle. Lisätietoa sijoitussopimuksesta Helsingin kapungin verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/hallinto/palvelut/palvelukuvaus?id=4985. Sijoitussopimus on maksullinen palvelu.

Hakemus liitteineen toimitetaan Helsingin kaupungin kirjaamoon. Hakemuksen käsittelyaika on keskimäärin 1-2 kk. Vapautuspäätös myönnetään toistaiseksi voimassa olevana tai määräajaksi. Jos vapautuksen edellytykset eivät enää täyty, voidaan päätös perua.

Mitä minun pitää tehdä, jos haluan saneerata tonttihulevesiviemärin kiinteistön tontin rajojen sisällä tai rakennuttaa uuden tonttihulevesiviemärin?

Jos haluat tarjouksen tonttihulevesiviemärin saneeraamisesta tai uuden tonttihulevesiviemärin rakennuttamisesta HSY:n urakoitsijalta, ole hyvä ja ota yhteyttä sähköpostitse pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai puhelimitse numeroon 040 626 6426. Kerrothan tarjouspyynnössä nimesi, osoitteesi, kotisi rakennusvuoden sekä sen, oletko tehnyt korjaustoimenpiteitä joskus aikaisemmin tai havainnut vesi- tai viemärijohdoissa jotain poikkeavaa. Tiedot auttavat tarjouksen tekemisessä.

Tarjous ei sido sinua vielä mihinkään. Huomaathan, että tarjous koskee vain kiinteistön tontin alueelle sijoittuvia tonttijohtoja.

TerraWise vastaa tarjouspyyntöösi mahdollisimman pian. TerraWise on ensimmäiseksi yhteydessä kiinteistöihin, jotka sijoittuvat alueelle 2 eli ensimmäisenä saneerattaville katuosuuksille.

Jos en liity HSY:n hulevesiviemäriin, onko siitä rahallisia seuraamuksia HSY:n kompensaatiossa (1200–4000 €) muiden tonttijohtojen osalta?

Vesihuoltolain 3 a luvun 17 b pykälän mukaan ”Kunnan päättämällä vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäröinnin alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen hulevesiviemäriin.” Hulevesiverkostoon ei tarvitse liittyä, jos kaupungin ympäristöviranomainen on myöntänyt vapautuksen hulevesiverkostoon liittymisestä. HSY:n kompensaatio liittyy tällöin ainoastaan jo olemassa olevien, yli 20 vuotta vanhojen tonttijohtojen saneeraamiseen.

Vaikka en liity hulevesiviemäriin, pitääkö minun silti maksaa hulevesimaksua?

Kyllä pitää, mutta vain perusmaksua. HSY:llä on käytössä huleveden viemäröinnin liittymismaksu ja perusmaksu.

Liittymismaksu laskutetaan, kun kiinteistö liittyy hulevesiviemäriverkostoon.
Perusmaksu laskutetaan kaikilta huleveden viemäröintialueella sijaitsevilta kiinteistöiltä.

Huleveden viemäröinnistä perittävillä maksuilla HSY kattaa huleveden viemäröinnistä aiheutuvia kustannuksia. Kustannuksia aiheutuu esimerkiksi hulevesiverkostojen rakentamisesta sekä hulevesiverkoston kunnossapito- ja huoltotöistä.

Liittymismaksu ja perusmaksu määräytyvät kiinteistön kerrosalan ja käyttötarkoituksen perusteella. Voit tutustua kiinteistön kerrosalaan liittyviin asioihin vesihuollon hinnastossa www.hsy.fi/hinnastot.

Jos kadulla ei ole hulevesiviemäriä, niin miten voi liittyä? Kuka hoitaa ja maksaa?

Vesihuoltosaneerauksen yhteydessä HSY:n urakoitsija rakentaa alueelle runkohulevesiviemärit sinne, mistä ne vielä puuttuvat. Runkoviemärit ovat HSY:n vastuulla ja HSY maksaa ne.

Kiinteistönomistajan/-haltijan vastuulla ja kustannettavana on tonttihulevesiviemärin rakentaminen tontin rajojen sisällä.

HSY:n urakoitsija rakentaa joka tapauksessa myös tonttiliitokset hulevesiviemäriin tontin rajalta HSY:n liitoskaivoon asti.

 • Jos kiinteistön tonttihulevesiviemäri rakennetaan samaan kaivantoon toisen tonttijohdon kanssa, HSY ei laskuta rakentamisesta yleisellä alueella.
 • Jos tonttihulevesiviemäriä varten pitää tehdä oma kaivanto, HSY laskuttaa rakentamismaksun, mikä vuoden 2021 hinnastossa on 3131,53 € (sisältää alv).
 • HSY laskuttaa kiinteistöä uudesta hulevesiliittymästä hinnaston mukaisen liittymismaksun sen jälkeen, kun kiinteistö on liitetty HSY:n hulevesiviemäriin.

Onko TerraWisellä yhteistyögeologia siltä varalta, että hulevesivapaustarvetta ja -halukkuutta ilmenee enemmän? 

TerraWisella on hankkeessa suunnittelukumppani ja hankeorganisaatiossa on mukana geoteknikoita. Sovi yhteistyöstä tarkemmin TerraWisen kanssa.

Taloni on kalliolla. Miten hulevesijärjestelmä toteutetaan?

Maaperä vaihtelee saneerausalueella paljon. Rakentamismenetelmä pitää katsoa kiinteistökohtaisesti. TerraWise sopii asiasta suoraan kiinteistönomistajan/-haltijan kanssa, kun on selvittänyt kokonaistilanteen.

Sisältyykö salaojaputkien uusiminen hulevesiviemäriremonttiin? Kannattaisiko salaojat uusia samalla?

Lähtökohtaisesti TerraWise saneeraa tonttijohdot vesimittarille ja tontin viemärikaivoille saakka. Tapauskohtaisesti kiinteistönomistaja voi sopia TerraWisen kanssa sen, saneerataanko/rakennetaanko kiinteistölle salaojat saman työn yhteydessä.

Yleisiä kysymyksiä koskien saneeraushanketta

Miksi HSY saneeraa myös kiinteistöjen tonttivesijohdot ja tonttiviemärit?

Vuotavat tonttijohdot aiheuttavat harmia kiinteistön omistajien lisäksi myös HSY:lle. Puhdistettu talousvesi valuu osittain hukkaan ja siten aiheuttaa sekä ympäristöhaittoja että kustannuksia. Rikkinäiset viemäriputket tukkeutuvat, mistä aiheutuu vuotoja ja ympäristöhaittoja. Jos kiinteistöllä syntyvät sade- ja sulamisvedet on johdettu virheellisesti jätevesiviemäriin eikä hulevesiviemäriin tai -painanteisiin, rankkasateet kuormittavat viemäriverkostoa aiheuttaen ylivuotoja vesistöihin, myös jätevedenpuhdistamojen puhdistustulos heikkenee.

HSY:n tavoitteita ja saamia hyötyjä ovat

 • raikas hanavesi
 • viemäreiden ylivuotojen ehkäisy ja viemäriverkoston toimintavarmuus
 • jätevedenpuhdistamoiden puhdistustehon varmistaminen
 • omaisuudelle (yksityiselle ja julkiselle) aiheutuvan haitan ehkäisy
 • parempi veden laatu hulevettä ja puhdistettua jätevettä vastaanottavissa vesistöissä.

Mihin perustuu se, että HSY saneeraa ja laskuttaa yleisellä alueella kulkevia tonttijohtoja, vaikka ne ovat kiinteistönomistajan vastuulla?

Vuotojen riski lisääntyy putkissa 20 vuoden jälkeen ja se vaikuttaa myös HSY:n vedenjakeluun ja vesihuollon yleiseen toimitusvarmuuteen. Vuodot ovat myös ympäristöriski.

Kiinteistönomistajan näkökulmasta äkillinen putkirikko on huomattavasti kalliimpi korjauskulu kuin suunniteltu kunnostus. Saneerauksella haluamme osaltamme auttaa kiinteistönomistajaa kunnossapitovastuun toteuttamisessa, sillä putkirikosta usein aiheutuu vahinkoja paitsi kiinteistölle itselleen, myös pahimmassa tapauksessa naapurille. Koska yleisellä alueella saneeraaminen usein edellyttää myös kadun avaamista ja tonttijohdot kulkevat lomittain muun infran kanssa, kiinteistönomistajalle on selkeä hyöty siitä, että HSY saneeraa tonttijohdot oman urakkansa yhteydessä. Näin on sekä kustannustehokkuus- että turvallisuusnäkökulmasta.

Hinnoittelu ikävähennyksen mukaan perustuu valtakunnalliseen toimintatapaan, joka on ollut voimassa jo pitkään. Vesilaitosyhdistys VVY eli vesihuoltoalan edunvalvontajärjestö on aikanaan käynyt kuluttajaviranomaisen kanssa läpi VVY:n toimitusehtosuositukset, ja ne on todettu kohtuullisiksi. HSY:n toimintatavat pohjautuvat VVY:n suosituksiin.

HSY on sisällyttänyt omiin vesihuollon yleisiin toimitusehtoihinsa VVY:n toimitusehtosuosituksia. Asiakas on sitoutunut toimitusehtojen noudattamiseen allekirjoittaessaan liittymis- ja käyttösopimuksen.

Ikäperusteinen kustannusten jakaminen perustuu HSY:n vesihuollon yleisten toimitusehtojen kohtaan 8.4:

”Liittyjä on velvollinen osallistumaan tonttijohtojen saneeraus- ja muutostöiden kustannuksiin saamansa hyödyn mukaisella osuudella, mikäli muutostyöt tehdään laitoksen verkostojen muutostöiden yhteydessä ja niistä johtuen. Tämä koskee muulla alueella kuin liittyjän kiinteistöllä olevaa tonttijohto-osuutta, kun liittymiskohta on liittyjän kiinteistön alueen ulkopuolella.”

HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015. Samassa yhteydessä 30-40 vuotta vanhojen putkien osalta liittyjän kustannusosuus laskettiin 40 prosenttiin VVY:n suosittelemasta 60 prosentista. Näin ollen HSY:llä on liittyjälle edullisemmat ehdot kuin VVY:n suosituksissa.

HSY:llä ei ole ollut aikaisemmin selkeää hinnoitteluperustetta tonttijohtojen saneeraamiselle yleisellä alueella. Pitäjänmäen pilottihankkeessa HSY testaa toimintamallia, jossa käytäntö ja hinnoittelu olisi tasavertainen kaikille kiinteistönomistajille. Toimintamallissa käytössä oleva 4000 euron kustannus perustuu aikaisempaan pilottiin. Teetimme urakoitsijalla tonttijohtojen saneerauksia, jotta saimme laskettua niille keskimääräisen hinnan.

Mitä vastuu tonttijohdoista tarkoittaa?

HSY:n vesihuollon sopimus- sekä yleisten toimitusehtojen mukaisesti tonttijohdot ovat liittyjän omaisuutta myös katualueella. Liittyjä vastaa tonttijohtojensa kunnosta, myös vaurioista, jos tulee putkirikkoja tai aiheutuu muuta vahinkoa.

HSY:n vesihuollon sopimusehtojen 10 §:n mukaisesti: ”Tonttivesijohdon ja tonttiviemärin rakentamisen, kunnossapidon, uudelleenrakentamisen ja maanrakennustyöt suorittaa kustannuksellaan liittyjä.”

HSY:n vesihuollon yleisten toimitusehtojen 1.10 kohdan mukaisesti: ”Liittämiskohdalla tarkoitetaan tonttijohtojen ja yleisten johtojen liittämiskohtaa. Liittämiskohdassa katsotaan laitoksen vesijohto- ja viemäriverkoston kunnossapitovelvollisuus päättyväksi ja kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston (kvv-laitteisto) kunnossapitovelvollisuus alkavaksi.”

Lisäksi on huomioitava, että kiinteistöstä lähtöisin olevan haitan aiheuttama vahinko voi muodostaa kiinteistölle korvausvelvollisuuden myös muita asiakkaita, sekä laitosta (HSY) kohtaan. Mahdolliset yllättävät vahinkotilanteet voivat tulla kiinteistölle erittäin kalliiksi, jos kunnossapitovastuun alaisesta omaisuudesta (tonttijohto) ei ole pidetty huolta saneeraamalla oikea-aikaisesti. 

Onko vastaavista rahoitusmalleista olemassa ennakkotapauksia HSY:n alueelta? Onko tonteilta edellytetty samaa osallistumista kaupunkien verkostojen peruskorjausten yhteydessä?

Pitäjänmäellä tehtävä vesihuollon kokonaissaneeraus on kokeilukohde, jossa HSY käyttää ja kehittää uutta toimintamallia. Vastaavaa käytäntöä, jossa kiinteistönomistajia kutsutaan mukaan saneeraukseen, ei ole HSY:llä aikaisemmin ollut. HSY on aiemmin saneerannut tonttijohtojen liitoskohtia oman saneerauksensa yhteydessä, varsinainen tonttijohtojen saneeraus on ollut poikkeus.

Käytännön toimintatapa HSY:ssä on vaihdellut. HSY perustettiin 10 vuotta sitten ja siihen liitettiin neljä eri vesilaitosta, joilla oli eri toimintatavat. Toimintatapoja on yhtenäistetty vähitellen, ja se on tavoitteena myös tässä hankkeessa. Asiakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti. Nyt pilotoitavan hankkeen toimintatavat pyritään osaltaan muokkaamaan sellaisiksi, että voimme jatkossa taata tarkoituksenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun myös tulevissa vastaavissa hankkeissa.

HSY:n nyt pilotoitavaa toimintamallia vastaavia hankkeita on toteutettu toisilla vesilaitoksilla, ja ne on todettu hyviksi ja toimiviksi. Vesihuollon luotettavan toiminnan varmistamiseksi on selvää, että pelkkä liitoskohdan saneeraus ei riitä, vaan jatkossa HSY pyrkii toimimaan tämän kokeiluprojektin mukaisilla tavoilla kaikissa saneerauskohteissan.

Pelkkä liitoskohdan saneeraus ei ole liittyjänkään etu pitkällä ajanjaksolla: tonttijohdon uusiminen erillisenä hankkeena tulee selvästi kalliimmaksi kuin HSY:n runkolinjojen saneerauksen yhteydessä.

Missä ja milloin kustannuksen jakoperusteet (runkolinjan ja tonttirajan osuuden pakollinen saneeraus) on hyväksytty HSY:n ja sen asiakkaiden välisissä sopimuksissa?

Kun asiakas liittyy HSY:n vesihuoltoverkkoon, hän hyväksyy HSY:n vesihuollon sopimusehdot, sekä yleiset vesihuollon toimitusehdot osana liittyjän sopimusta.

Ikäperusteinen kustannusten jakaminen perustuu HSY:n vesihuollon yleisiin toimitusehtoihin kohtaan 8.4:

”Liittyjä on velvollinen osallistumaan tonttijohtojen saneeraus- ja muutostöiden kustannuksiin saamansa hyödyn mukaisella osuudella, mikäli muutostyöt tehdään laitoksen verkostojen muutostöiden yhteydessä ja niistä johtuen. Tämä koskee muulla alueella kuin liittyjän kiinteistöllä olevaa tonttijohto-osuutta, kun liittymiskohta on liittyjän kiinteistön alueen ulkopuolella.”

HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015, mutta periaate on ollut kirjattuna jo Helsingin kaupungin antamissa yleisissä määräyksissä vesi- ja viemärilaitokseen liittymisestä v. 1974. Tällöin ei tehty sopimuksia vaan kaupunki antoi määräykset. 

HSY on suunnitellut yhteissaneerauksen toimintamallia useamman vuoden ajan. HSY:n hallituksen päätös toimintamallin hyväksymisestä ja hankkeen toteuttamisesta Pitäjänmäen Marttilan alueella on tehty 13.3.2020. Linkki päätöspöytäkirjaan: http://hsy01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20201175-3

Lisätietoa vesihuoltoverkostoon liittymisestä verkkosivuillamme: https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/liittyminen-hsyn-vesi--ja-viemariverkostoihin/

Minulla on niin vanha liittyjäsopimus, että siinä ei edellytetä osallistumismaksua tonttijohtojen saneeraamiseen. Olenko vapautettu maksusta?

Periaate on ollut kirjattuna jo Helsingin kaupungin antamissa yleisissä määräyksissä vesi- ja viemärilaitokseen liittymisestä v. 1974. Tällöin ei tehty sopimuksia vaan kaupunki antoi määräykset.

Nykyään liittymissopimusta täydentävät HSY:n vesihuollon sopimusehdot sekä kulloinkin voimassa olevat vesihuollon yleiset toimitusehdot, joita sopijapuolet sitoutuvat noudattamaan. Maksujen osalta sovelletaan kulloinkin voimassa olevaa HSY:n vesihuollon hinnastoa ja palvelumaksuhinnastoa.

HSY päivittää yleisiä toimitusehtojaan sitä mukaa kuin on tarkoituksenmukaista lainsäädännön ja muiden merkittävien olosuhdemuutosten sitä edellyttäessä. HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015. Samassa yhteydessä 30–40 vuotta vanhojen putkien osalta liittyjän osuus laskettiin 40 prosenttiin Vesilaitosyhdistyksen suosittelemasta 60 prosentista. HSY:llä on nykyään liittyjälle edullisemmat ehdot kuin Vesilaitosyhdistyksellä.

Ikäperusteinen kustannusten jakaminen perustuu HSY:n vesihuollon yleisiin toimitusehtoihin kohtaan 8.4:

”Liittyjä on velvollinen osallistumaan tonttijohtojen saneeraus- ja muutostöiden kustannuksiin saamansa hyödyn mukaisella osuudella, mikäli muutostyöt tehdään laitoksen verkostojen muutostöiden yhteydessä ja niistä johtuen. Tämä koskee muulla alueella kuin liittyjän kiinteistöllä olevaa tonttijohto-osuutta, kun liittymiskohta on liittyjän kiinteistön alueen ulkopuolella.”

Jos kaupungin verkko kulkee lähes tontin rajalla, onko noin 4000 euroa kohtuullinen kustannus?

Kiinteän maksun ansiosta kiinteistönomistajalle kustannus on sama, sijaitsee HSY:n rakentama runkolinja sitten tontin vieressä tai katualueen toisella puolella. Kiinteistönomistaja ei pysty vaikuttamaan vesihuollon runkolinjan sijaintiin.

HSY:n on kohdeltava asiakkaitaan yhdenvertaisesti. Nyt pilotoitavan hankkeen toimintatavat pyritään osaltaan muokkaamaan sellaisiksi, että voimme jatkossa taata tarkoituksenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun myös tulevissa vastaavissa hankkeissa.

Onko ikään perustuvaa laskutusta kiinteistöiltä aikaisemmin HSY:n taholta toteutettu tällä tasolla?

Tosiasia on, että käytännön toimintatapa HSY:ssä on vaihdellut. HSY perustettiin 10 vuotta sitten ja siihen liitettiin neljä eri vesilaitosta, joilla oli eri toimintatavat. Toimintatapoja on yhtenäistetty vähitellen, ja se on tavoitteena myös tässä hankkeessa.

Asiakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti. Nyt pilotoitavan hankkeen toimintatavat pyritään osaltaan muokkaamaan sellaisiksi, että voimme jatkossa taata tarkoituksenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun myös tulevissa vastaavissa hankkeissa.

Hinnoittelu perustuu valtakunnalliseen toimintatapaan, joka on ollut voimassa jo pitkään. Vesilaitosyhdistys VVY eli vesihuoltoalan edunvalvontajärjestö on aikoinaan käynyt läpi kuluttajaviranomaisen kanssa läpi VVY:n toimitusehtosuositukset, ja ne on todettu kohtuullisiksi.

HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015. Samassa yhteydessä 30–40 vuotta vanhojen putkien osalta liittyjän osuus laskettiin 40 prosenttiin VVY:n suosittelemasta 60 prosentista.HSY:llä on näin ollen nykyään liittyjälle edullisemmat ehdot kuin mitä VVY suosittaa.

Eihän esimerkiksi Fortum voi laskuttaa asiakkaitaan, jos se parantaa sähköverkon kantokykyä tai luotettavuutta. Helen Sähköverkko Oy ei laskuttanut, kun sähkö maan alta vietynä uusittiin talon seinään asti. Miten HSY voi laskuttaa omasta vesihuoltoverkostaan?

Aloilla on erilainen lainsäädäntö ja sopimukset. HSY ei laskuta omasta vesihuoltoverkostostaan, vaan tonttijohdot ovat kiinteistönomistajan omaisuutta.

Jos tonttijohdot lähenevät teknisen käyttöiän päättymistä, ne on järkevä saneerata samalla kun HSY saneeraa runkojohdot. HSY:n toteuttama saneeraus on turvallisempi ja halvempi ratkaisu asiakkaalle kuin jos tonttijohtoon tulee yllättävä putkirikko. Äkillinen korjaus on aina hankalaa ja kallista.

Yleisellä alueella saneeraaminen usein edellyttää myös kadun kaivamista auki ja tonttijohdot kulkevat maan alla lomittain muun infran kanssa. Kiinteistönomistaja saa selkeän hyödyn sekä kustannus- että turvallisuusnäkökulmasta.

Pääkaupunkiseudun vesihuoltolaitoksilla on aina ollut käytössä tämä valtakunnallisestikin yleinen vastuunjako tonttijohdoista ja runkoputkista. Liittymissopimuksen liitoskohtalausunnossa on mainittu vastuuraja. Sähköverkon liittymispiste on talon seinässä eli eri paikassa.

Materiaalin hinta vaikuttaisi olevan aika pieni. Miksi HSY:llä on niin paljon hinnastomaksuja ja ne ovat niin kalliita? Muuten tulisi halvaksi tehdä kaivuutyöt itse.

Hinnastomaksut perustuvat todellisiin kuluihin, HSY tekee nämä työt itse. Pilottihankkeessa HSY myös lahjoittaa maksutta kiinteistönomistajalle tonttijohtojen vaatimat putket. Näin varmistetaan, että kaikki putket ovat yhtä laadukkaita. Tarkempaa tietoa HSY:n vesihuollon hinnastosta www.hsy.fi/hsy/hinnastot/.

Miten varmistetaan, että toimintamalli on kaikille kiinteistönomistajille oikeudenmukainen?

HSY:n pitää kohdella asiakkaitaan yhdenvertaisesti. Kiinteän maksun ansiosta kiinteistönomistajalle kustannus on sama, sijaitsee HSY:n rakentama runkolinja sitten tontin vieressä tai katualueen toisella puolella.

Aluesaneerauksen ja tonttijohtojen systemaattisen saneerauksen toimintamalli on uusi, ja sitä nyt pilotoidaan Pitäjänmäen kohteessa. Aikaisemmin on ollut käytössä vaihtelevia toimintamalleja. Hankkeessa toimintatavat pyritään osaltaan muokkaamaan sellaisiksi, että jatkossa voimme taata tarkoituksenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun kaikille asiakkaillemme.

Ikävähennykseen perustuva hinnoittelu perustuu valtakunnalliseen toimintatapaan, joka on ollut voimassa jo pitkään. Vesilaitosyhdistys VVY eli vesihuoltoalan edunvalvontajärjestö on aikoinaan käynyt läpi kuluttajaviranomaisen kanssa VVY:n toimitusehtosuositukset, ja ne on todettu kohtuullisiksi.

HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015. Samassa yhteydessä 30–40 vuotta vanhojen putkien osalta liittyjän vastuu kustannuksista laskettiin 40 prosenttiin VVY:n suosittelemasta 60 prosentista. Näin ollen HSY:llä on nykyään liittyjälle edullisemmat ehdot kuin VVY:n suositus edellyttäisi

HSY on tiedottanut tulevasta hankkeesta saneerattavan alueen liittymäasiakkaille vuotta ennen rakentamisen aloittamista. Viestinnän aikaisen vaiheen tarkoitus on ollut, että asiakkaat ehtivät varautua hankkeeseen myös rahoitusnäkökulmasta.

HSY laskuttaa yleisen alueen tonttijohtojen saneeraamisesta vasta 2022–2023 vaihteessa, ja silloinkin osamaksu on mahdollinen. Rahoituksen järjestelyyn ja maksuun on varattu runsaasti aikaa.

HSY ei laskuta yleisellä alueella toteutetusta tonttijohtojen saneeraamisesta lainkaan, jos kiinteistönomistaja saneeraa tonttijohdot myös tontin rajojen sisällä HSY:n hankkeen aikana. Myös urakoitsija on järjestänyt tontin rajojen sisällä toteutettavaan tonttijohtojen saneeraamiseen rahoituksen.

Voiko tonttijohtojen saneeraamiseen käyttää muuta kuin HSY:n kilpailuttamaa urakoitsijaa?

Kiinteistönomistaja voi tilata tonttijohtojen saneerauksen tontin rajojen sisäpuolella myös muulta kuin HSY:n urakoitsijalta. Jotta kiinteistönomistaja on oikeutettu HSY:n rahalliseen kannustimeen, tulee hänen osoittaa, että tonttijohdot on saneerattu asianmukaisesti HSY:n urakan aikana. Lisäksi kiinteistönomistajan tulee varmistaa, että tontilla tehtävään työhön on hankittu tarvittavat luvat. Lisätietoja: https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/vesi--tai-viemariliitosten-uusiminen/

Kiinteistönomistajan tulee varmistaa, että tontille tehtävään työhön on hankittu tarvittavat luvat. Tekeekö sen urakoitsija vai kiinteistönomistaja?

Kiinteistönomistaja vastaa lähtökohtaisesti itse tarvittavista luvista. Tonttijohtojen saneeraustarjouksen yhteydessä voidaan kuitenkin sopia, että TerraWiselle annetaan valtakirja tarvittavien lupien hakemiseen kiinteistönomistajan puolesta.

HSY:n verkkosivuilta voi tarkistaa ohjeet tonttijohtojen uusimiseen https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/vesi--tai-viemariliitosten-uusiminen/

Kiinteistöjen tonttien sisäpuolella kulkee kaupungin hulevesiviemäri ja osin myös jätevesiviemäri. Miten kunnostetaan tämän osuuden hule- ja jätevesiviemärit? Tehdäänkö uusi tontit ohittava linjaus viemäreille, kuten on tehty kaukolämpöputkelle? Jos ei, niin kuka huolehtii aidoista, kasveista, kukkapenkeistä ja niiden purkamisesta ja uudelleen laittamisesta ja näin syntyvistä kustannuksista?"

Kyseessä olevalla kiinteistöllä on kaavassa rasite, joten HSY:llä on oikeus ylläpitää vesihuoltoa kyseisellä alueella. HSY ja tontin haltija sopivat keskenään, miten menetellään.

Tekeekö HSY yhteistyötä teleoperaattorien tai paikallisen valokuituosuuskunnan kanssa? Saako valokuidut ja vesihuoltorunkoputket samaan monttuun?

HSY on ollut suunnittelun aikana yhteydessä teleoperaattoreihin. Myös TerraWise on tiedustellut asiaa, mutta emme ole vielä saaneet vastauksia. On järkevää yhdistää eri toiminnot samaan kaivantoon, jotta joku muu ei heti avaa katua uudelleen. Olemme uudelleen yhteydessä paikalliseen valokuituosuuskuntaan, jotka olemme asian tiimoilta kertaalleen tavanneetkin.

Miksi minun pitää maksaa omien tonttijohtojeni saneerauksesta, jonka HSY tekee?

Kun asiakas liittyy vesihuoltoverkostoon, hän sitoutuu yleisiin toimitusehtoihin. Toimitusehtoihin on kirjattu seuraavasti:

Tonttijohtojen muutostyöt liittyjän kiinteistön ulkopuolella

Liittyjä on velvollinen osallistumaan tonttijohtojen saneeraus- ja muutostöiden kustannuksiin saamansa hyödyn mukaisella osuudella, mikäli muutostyöt tehdään laitoksen verkostojen muutostöiden yhteydessä ja niistä johtuen. Tämä koskee muulla alueella kuin liittyjän kiinteistöllä olevaa tonttijohto-osuutta, kun liittymiskohta on liittyjän kiinteistön alueen ulkopuolella.

Jos liittyjä haluaa muuttaa tonttijohdot kustannuksellaan toiseen paikkaan, on toimenpiteestä sovittava kirjallisesti laitoksen kanssa.

Laitos tiedottaa liittyjälle etukäteen tonttijohtojen saneeraus- ja muutostöiden aikataulusta ja arvioiduista kustannuksista.

Pitäjänmäen Marttilan hankkeessa noudatamme yleisten toimitusehtojen mukaista kustannusosuuksien jakoa.

HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot

Kiinteistöni tonttiviemäriputki on saneerattu, mutta vesijohto ei. Voinko saneerata vain muut putket?

Jos viemäri on saneerattu alle 20 vuotta sitten, sen voi jättää saneeraamatta ja uusia vain muut putket. Kustannus-hyöty-näkökulmasta kuitenkin järkevää voi olla saneerata kaikki kerralla.

Missä vaiheessa toimintamalli otetaan käyttöön muillakin alueilla?

Tämä on pilottihanke, jossa testaamme toimintamallia ja josta haemme kokemuksia. Teemme päätöksiä toimintamallin laajentamisesta, kun meillä on tästä tuloksia.

Jos en saneeraa tontillani olevia tonttijohtoja, millainen liitoskohta putkien väliin tulee?

Suosittelemme tonttijohtojen saneerausta HSY:n saneerauksen yhteydessä ja tarjouksen hyödyntämistä. Tarvittaessa kuitenkin eri putkimateriaalit saa liitettyä toisiinsa.