Vikaa vesimittarissa

Vesimittari.

Vesimittaria on syytä tarkkailla myös lukemapyyntöjen välisenä aikana, sillä esimerkiksi piilovuodot voi selvittää seuraamalla kiinteistön vesimittaria. Jos vesimittari pyörii, vaikka kiinteistössä ole vedenkäyttöä tarkkailuhetkellä, voi kyseessä olla vesijohtovuoto.

Jos epäilet, että vesimittarisi näyttää virheellistä lukemaa tai se on rikki, ole yhteydessä asiakaspalveluumme:

Tarkista ennen yhteydenottoa vielä alla olevat usein kysymyksiä herättäneet kohdat. Laskutamme vesimittarin korjauksesta palvelumaksuhinnaston mukaisen maksun.

Vesimittarin toimintaa on syytä tarkkailla

Vesimittarin lukemataulua on hyvä seurata ja tarkistaa, että mittari pyörii, kun kiinteistössä käytetään vettä. Jos mittari ei pyöri tai lukema on noussut epänormaalin paljon, ota meihin yhteyttä.

Mittarin ei kuulu pyöriä, kun vettä ei käytetä kiinteistössä. Jos vesimittari pyörii, vaikka kiinteistössä ei ole vedenkäyttöä tarkkailuhetkellä, voi kyseessä olla vesijohtovuoto. Ole tällöin yhteydessä LVI-liikkeeseen vuodon paikallistamiseksi. Yleisimmät vuodot muualla kuin vesijohdoissa ovat vuotavat vesikalusteet, kuten wc-istuin tai lämminvesivaraajan varoventtiili. Vesikalusteiden vuodot jäävät helposti huomaamatta, koska vuoto menee suoraan viemäriin.

Huomaathan, että vesimittarin lasin alla eli mittarin sisällä kuuluu olla vettä.

Vesimittari ja tonttijohto voivat jäätyä

Jos epäilet vesimittarin tai tonttijohdon jäätyneen, sulje mittariventtiili ja soita vikailmoitusnumeroomme 09 1561 3000. Vesimittarin ja tonttijohtojen sulattaminen on aina ammattilaisen hommaa.

Huomaathan, että kiinteistön päävesimittari on HSY:n omaisuutta: älä vaihda sitä itse tai hävitä sitä. Laskutamme rikkoutuneesta vesimittarista palvelumaksuhinnaston mukaisen maksun.

Jäätyneen vesimittarin voi tunnistaa siitä, että

  • vettä ei tule
  • vesimittari vuotaa reilusti tai
  • vesimittarin lasi tai kansirengas on haljennut.

Vesimittarin ääni

Vettä käytettäessä kiinteistön putkistoista kuuluu normaalitilanteissakin virtausääni, joka ei tarkoita, että vesimittarissa olisi vikaa. Kun kiinteistössä avataan tai suljetaan vesihana nopeasti, takaiskuventtiilistä voi tulla kovakin ”paukahdus”. Tämä on normaalista vesijohtoputkistossa tapahtuvasta paineenvaihtelusta johtuva ääni, eikä tarkoita, että vesimittarissa olisi vikaa. 

Mittarisulku rikki?

Mittarisulkuventtiilit ovat mittarin molemmin puolin olevat venttiilit, joilla veden virtaus voidaan katkaista. Sulkuventtiilit ja niiden kunnon valvominen ovat kiinteistön omalla vastuulla. Sulkuventtiilejä on hyvä testata esimerkiksi kerran vuodessa mittarin luennan yhteydessä, jotta ne eivät jumitu. Käyttämätön venttiili jumiutuu ajan myötä.

Mittarisulkuventtiili on rikki, jos sitä ei saa suljettua tai sulku ei pidä. Sulkuventtiilit voivat olla vanhuuttaankin rikki. Vesimittariventtiilien vaihdon voi tilata HSY:ltä asiointiportaalistamme. Työn voi tilata myös asiantuntevalta LVI-liikkeeltä, mutta tonttijohdon sulkeminen sekä vesimittarin sinetöinti tulee kuitenkin tilata HSY:n kautta.