Tapahtumat 26.8.2021, 12.00 – 18.00

HSY Arandan avoimissa ovissa

Mitä ovat haitalliset aineet jätevedessä? Kuinka jätevettä puhdistetaan? Kuinka proteiinin liikasyönti vaikuttaa Itämeren rehevöitymiseen? Entä onko kynsilakka vaarallista jätettä? Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n asiantuntijat kertovat näistä asioista Merentutkimusalus Arandan Avoimissa ovissa Eteläsatamassa.

Laiturialueella on telttoja, missä voit jutella HSY:n jätevedenpuhdistuksen, jäteneuvonnan ja Ilmastoinfon asiantuntijoiden kanssa. Teltalta voit myös hakea 5–7-vuotiaille lapsille suunnatun puuhakirjan kierrätyksestä, lajittelusta ja kodin vesiasioista.

Merentutkimusalus Arandaan pääsee tutustumaan pienissä ryhmissä, jotka lähtevät laiturilta tietyin väliajoin.

Aranda-alukselle ei ole esteetön pääsy liikuntarajoitteisilla, mutta laiturialueen tapahtumat ovat saavutettavissa.

Liika proteiini kuormittaa Itämerta – opi proteiineista Ilmastoinfon saaristolaispöydässä

Itämeren suurin ongelma on rehevöityminen, joka johtuu fosfori- ja typpikuormasta. Jätevedenpuhdistamoihin tuleva typpikuorma pääkaupunkiseudulla on noussut tasaisesti vuosikymmenten ajan.

Yhtenä syynä kasvuun on liiallinen proteiinin syönti. Ylimääräinen proteiini poistuu kehosta muun muassa typpenä virtsan mukana jäteveteen.

HSY:n Ilmastoinfon saaristolaispöydässä opit, miten saada ruoasta sopivasti proteiinia. Paikalla ravitsemuksen asiantuntijat kertovat, miten ruokasi vaikuttaa Itämereen ja terveyteesi!

Tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat Suomen ympäristökeskus SYKE, Helsingin Kaupunki / Ympäristöpalvelut, Helsingin Satama, Ocean Ladies, Baltic Sea Action Group, Rotarit, Geologian tutkimuskeskus ja Metsähallitus.

Päivitetty: 21.7.2021