Itämeripäivä 26.8.2021

alt=

Itämeripäivä on jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Itämeripäivän on käynnistänyt John Nurmisen Säätiö. 

HSY Itämeripäivässä

Osallistumme  torstaina 26.8. vietettävään Itämeripäivään monin eri tavoin: 

Koko kuukausi täynnä tekoja Itämeren hyväksi

Roskienkeruuhaaste

Haastamme sidosryhmämme ja alueemme asukkaat roskien keruuseen rannoilta ja muualta ympäristöstä. HSY:läiset toimivat esimerkkinä ja järjestävät omat roskienkeruutalkoot. Laita kuvia someen #plogging #roskahaaste #itämeripäivä

Haasteen voi toteuttaa työpäivänkin lomassa. Ohjeista Itämeripäivän viikolla joku työpalaverisi niin, että osallistujat voivat olla kokouksessa puhelimen välityksellä ja samaan aikaan kerätä roskia.  

Esimerkkiohje roskienkeruukokoukseen:
 
Järjestä oma yksikkö-, tiimi-, projekti- tai muu palaverisi viikon aikana roskienkeruukokouksena. Tiedota tästä osallistujia etukäteen.
  • Tutustu asialistaan ennakkoon. Tsekkaa esim. onko sinulla puheenvuoroja?
  • Varaudu tarvittaessa muistiinpanovälineillä.
  • Puheenjohtaja ja sihteeri osallistuvat kokoukseen siten kuin parhaaksi näkevät.
  • Teams toimii kännykästä, toimiihan kuulokkeet, riittäähän akku?
  • Nappaa mukaan roskapussi, hanskat ja roskapihti, jos sellainen on.
  • Sitten ulkoilemaan! Huolehdi tavallisesta turvallisuudesta ulkona liikkuessa (mahdollinen liikenne, puunjuuret jne.)
  • Voit napata kuvan roskien keruustasi tai saaliistasi.
  • Aiheesta saa somettaa tai laittaa sovitusti työpaikan intraan, tunnisteet ovat #plogging #roskahaaste #itämeripäivä
  • Ulkona voi olla myös vain osan kokousta - ja etenkin huonolla ilmalla ulkoilu on oma valinta!

Vesikoulutus Ekotukihenkilöille

Järjestämme vesikoulutuksen ekotukihenkilöille Itämeriviikolla.

Lääkkeetön Itämeri -kampanja

Lääkkeetön Itämeri -kampanja muistuttaa, kuinka helppoa vanhat ja tarpeettomat lääkkeet on palauttaa apteekkiinOlemme mukana kampanjassa puhtaamman Itämeren ja vesistöjen puolesta. Helppo ja hyvin konkreettinen tapa huolehtia ympäristöstä on viedä vanhat ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin. Lääkkeet eivät kuulut viemäriin tai roskikseen! 

Mahanpuruja muovista -kampanja

Mahanpuruja muovista -kampanja on Pidä Saaristo Siistinä ry:n luoma kampanja, jossa kaivonkansia tarroittamalla herätetään tietoisuutta ja keskustelua vesistöjen roskaantumisesta.

Pääkaupunkiseudulla elokuussa näkyvä kampanja muistuttaa, että hulevesikaivoon heitetty roska voi ajautua hulevesiviemäriä pitkin vesistöön kuten puroon tai mereen.

Onkiretki kummikoululle

Kummikoulumme pääsee onkiretkelle Itämeripäiväna yhteistyökumppanimme Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) kalastusohjaajan kanssa. Lue lisää onkiretkestä.

 

Itameripv_verkkosivu_kapea_940px_1.png

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2021 Itämeripäivää vietetään 26.8. www.itämeripäivä.fi