Sytytä päältä

​Pääsääntöisesti paras tapa varaavan tulisijan sytyttämiseen on päältä sytyttäminen. Puukiukaan sytyttämisessä tärkeää on sytyttää puut nopeasti. Tarkista kuitenkin tulisijasi käyttöohjeesta, miten omaa tulisijaasi käytetään oikein.

Ennen tulen tekemistä aseta isot klapit alle ja pienemmät päälle. Tärkeintä on, että puita ei ole liikaa kerrallaan. Laita sytykkeet ylimmäksi ja sytytä päältä. Hyviä sytykkeitä ovat kuivat puutikut, lastut ja tuohi.

Näin sytytät päältä

Tulipesässä on pilkkeitä enintään puolet sen tilavuudesta. Isot puut ovat alla, pienemmät päällä ja ylimpänä ovat sytykkeet: puutikkuja ja pieni määrä tuohta. Suositeltu pilkkeen halkaisija on ensimmäisessä pesällisessä 8–10 cm.


Sytykkeet palavat päällä ja pilkkeet ovat syttymässä.  Tarkista, soveltuuko päältä sytyttäminen omaan tulisijaasi.

Kiinteä puu kaasuuntuu lämmön vaikutuksesta ja kaasut palavat palamisilman avulla.


Toinen pesällinen lisätään tarvittaessa hiilloksen päälle niin, että panos syttyy kunnolla ja nopeasti. Kaasuuntumista hallitaan pilkekoolla ja ladonnalla: pilkkeet ladotaan tiiviisti ja irti seinistä. Suositeltava pilkkeen halkaisija on toisessa pesällisessä 10–16 cm. Kahden pesällisen polttamiseen kuluu noin 1,5–2 tuntia aikaa.