Vuosi kummikouluna rikasti koulutyötä Kontulassa

”Korennon toukka, kotilo, sukeltaja, hämähäkki!” Haaviin ja luupin alle joutuu toviksi myös pieni vesimittari, kunnes se päästetään taas takaisin kotiinsa, Mustapuroon.

Erilaiset havaintovälineet ovat ahkerassa käytössä, kun Kontulan ala-asteen koulun 1.6. luokkien oppilaat tutkivat Mustapuron vettä ja tekevät havaintoja lähialueesta. Koululaiset ovat juuri oppineet, että puron tilasta voi päätellä paljon tutkimalla vettä ja ympäristöä.

Kummikoulu_DSC_0761_blur.jpg
Veden näkösyvyys kertoo sameudesta.

”Se on hyvä merkki, että purosta löytyy elämää”, korennon toukan vedestä bonganneet tytöt kertovat.

Oppilaiden retki ei ole mikä tahansa kevätretki, vaan kyse on HSY:n kummikouluohjelman päättävästä oppitunnista. Kontulan ala-asteen koulu on ollut koko lukuvuoden HSY:n kummikoulu – teeman Elintärkeä vesi ympärillä on tutustuttu muun muassa veden kiertokulkuun, piiloveteen ja nyt lopuksi jäteveden puhdistukseen sekä lähiveteen ja sen ötököihin. Myös koko koulun pajapäivää vietettiin huhtikuussa vesiteeman merkeissä.

Oppilaskunnan hallituksen jäsenistä koottu ympäristöryhmä alkaa olla ympäristöasioissa mestariluokkaa. Kiertävä ympäristökasvattaja Anu Hakalakin on ylpeä oppilaista.

Opin joka kerta jotakin uutta. Saan ahaa-elämyksiä, kun opin, miten eri-ikäiset lapset ymmärtävät asioita. Näiden lasten kanssa on mielettömän kiva työskennellä”, Hakala hymyilee.

Oppia tutkimalla

Neljännen luokan päättävä Sebastian on oppinut kummikouluvuoden aikana vedestä yhtä ja toista.

Kummikoulu_DSC_0780.jpg
Sebastian (vas.) ja Eetu kertovat oppivansa paremmin, kun voi itse kokeilla ja testata.

”On kiva tutkia itse asioita. Mittasin esimerkiksi puron veden pH:ksi 6,0, mikä oli hyvä”, vesimittarinkin vedestä pyydystänyt Sebastian kertoo.

Kummikoulun oppitunnit sisältävät aina toiminnallista tekemistä. Toukokuisen päivän rupeama alkoi luokassa, jossa aiheena oli Jäteveden matka – pöntöstä puhtaaksi. Oppitunnin aikana lapset pääsivät kokeilemaan jäteveden puhdistusta.

Viemärietiketti haltuun

”Hammastahnaa, saippuaa, pissaa ja kakkaa”, opiskelijat viittaavat, kun Hakala kysyy, mitä viemäristä on aamulla hulahtanut alas.

Moni muistaa, että isoja esineitä sen kummemmin kuin muutakaan pönttöön kuulumatonta ei saa wc:stä vetää alas. Ei legoja, homeisia leivänkannikoita, puhelimia, isovanhemman tekareita, ei edesmennyttä akvaariokalaa.

Hakala sekoittaa keinotekoisen jäteveden, ja kohta oppilaat pääsevät siivilöimään siitä isommat pönttöön ja viemäriverkostoon joutuneet esineet – aivan kuten oikealla jätevedenpuhdistamolla.

”Sitten oli se saostus. Kun laitoimme veteen jotakin ainetta, lika painui kokkareiksi pohjaan”, Sebastian muistaa aamun tunnilta.

Kummikoulu_DSC_0716.jpg
Tekojäteveden haju puistatti oppilaita. Mieleen jäi, mitä pönttöön voi laittaa ja mitä ei.

Eri vaiheiden jälkeen vesi on Hakalan mukaan valmista purettavaksi Suomenlahteen. Tieto herättää keskustelua ja vastalauseitakin. Oppilaat kuitenkin tyytyvät ajatukseen, koska vesi on käynyt läpi perusteellisen puhdistuksen. Aivan kuten heidän oppitunnilla puhdistamansa tekojätevesi.

Opettajalle apua ja inspiraatiota

Kontulan ala-asteen koulussa kummikouluprojektiin on osallistuttu innolla. Ympäristöryhmä on muodostettu oppilaskunnan hallituksesta, ja mukaan on päässyt oppilaita kaikilta luokka-asteilta. Ryhmää on luotsannut opettaja Karim Galenius.

”Ympäristöteemat ovat meillä paljon esillä opetuksessa. HSY:n kummikouluna olemme saaneet uusia sisältöjä ja mukavaa vaihtelua opetukseen”, Galenius kiittää.

Kummikouluohjelman myötä koululle jää tietoa ja taitoa jatkaa ympäristöteeman käsittelyä myös tulevina lukuvuosina.

Oppilaat ovat olleet Kontulassa kiinnostuneita ja aktiivisia. Hakalasta on vähän haikeaakin jättää kummikoulun oppilaat.

”Kummikoulu-projekteissa tullaan aina tutummiksi kuin yksittäisillä oppitunneilla. Vuoden aikana syntyy luottamus, kun opimme tuntemaan toisemme puolin ja toisin.”


Kummikouluissa mietitään ja opitaan arjen ympäristötekoja, joilla voi itse vaikuttaa ympäristön tilaan. Kummikouluvuoden teemat ovat Elintärkeä vesi sekä Kestävä kulutus ja kiertotalousKummikouluvuosi sisältää koulutusta opettajille, oppitunteja oppilaille ja monenlaisia materiaaleja.

Osallistujille maksuttoman kummikouluohjelman rahoittaa HSY. Ohjelma suunnitellaan yhdessä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Ympäristökoulu Polun kanssa, joka myös toteuttaa ohjelman. Kummikouluohjelmaan ​valitaan vuosittain vähintään 10 peruskoulua Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueelta. Kummikouluksi haetaan vuosittain keväällä.