Nyheter 09.08.2021, 09:21

HRM:s runda med insamlingsbilar inställs på grund av det försämrade coronaläget

HRM ordnar inte den runda med insamlingsbilar, som skulle inledas den 30 augusti 2021. Orsaken är det försämrade coronaläget – på de platser där bilarna stannar kan man inte garantera att ärendena uträttas på ett hälsosäkert sätt. Nedan anges hur man gör sig av med farligt avfall samt metallavfall och elektroniskt avfall.

HRM:s insamlingsbilar som samlar in metallskrot, elektrisk utrustning och farligt avfall från hushåll avbryter i år helt sin runda i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda och Kyrkslätt. Traditionellt har en runda med insamlingsbilar ordnats på våren, men på grund av coronapandemin flyttades rundan igen till hösten. Nu ordnas ingen runda alls i år. 

– Vi beklagar verkligen att rundan ställs in och vi vet att det förargar många som använder tjänsten. Men vi måste också ta vårt ansvar i pandemin.  Utifrån tidigare insamlingar vet vi att vi inte kan genomföra insamlingen på alla platser där vi stannar på ett hälsosäkert sätt, beklagar HRM:s verksamhetsansvariga Maarit Kiviranta.

Avfall som tas emot av insamlingsbilar kan avgiftsfritt föras till Sortti-stationer

Det avfall som insamlingsbilarna samlar in kan föras till vilken som helst av HRM:s fem Sortti-stationer. Stationerna finns i Stensböle och Kånala i Helsingfors, i Rödsand Vanda, i Käringmossen i Esbo och i Jorvas i Kyrkslätt. Alla stationer är öppna vardagar kl. 7–21, Sortti-stationen i Kånala är dessutom öppen på lördagar och söndagar kl. 10–17. 

– Det är alltid avgiftsfritt för hushållskunder att till stationerna föra farligt avfall, metallavfall och elektroniskt avfall. Du behöver inte lagra avfall hemma i väntan på nästa rundtur med insamlingsbilar för att spara in på avgifter, säger Kiviranta. 

- Allt avfall kan anmälas på förhand via webbtjänsten eSortti.fi. Om du samtidigt också för avgiftsbelagt avfall, kan det betalas på förhand i tjänsten. Besöket på Sortti-stationen går snabbare, när du inte behöver gå in på stationens infopunkt, tipsar Kiviranta. 

En avgiftsfri plats för avfallsinsamling kan finnas mycket nära hemmet

För hushållskunder finns också andra avgiftsfria insamlingsplatser, av vilka en del kan finnas mycket nära hemmet. Exempelvis målarfärg, lösningsmedel och energisparlampor kan föras till HRM:s insamlingscontainrar för farligt avfall. De finns vanligen på servicestationers eller butikers gårdar och är öppna under deras öppettider. Exakta uppgifter om var insamlingscontainrarna för farligt avfall finns och om avfall som lämpar sig för dem kan kontrolleras på adressen kierrätys.info.

– Begär av kassan om en blankett för kunduppgifter och skriv dina uppgifter och det avfall som du för med dig, säger Kiviranta. 

Energisparlampor samt elektrisk utrustning som är mindre än 25 cm, såsom hårtorkare eller små högtalare, kan du utan skyldighet att köpa en ny apparat returnera till större hushållsaffärer och varuhus som säljer dem. 

Också olika slags batterier kan lätt återvinnas vid butiksbesök. Av personalen i butiken kan du fråga var insamlingslådan finns. Kom ihåg att tejpa för poler på batterier innan du lämnar dem i insamlingskärlet. Med detta lätta knep förhindrar du att motsatta poler rör varandra och orsakar en farlig kortslutning och eventuell brand. 

Uppdaterad: 09.08.2021 10:06
Ämnen: Avfall och återvinning Avfallshantering Cirkulär ekonomi Sorteringsanvisningar