Kompostering på fastigheter

Kompostering är en naturlig del av avfallshanteringen för småhus i huvudstadsregionen. Du kan kompostera trädgårds-, livsmedels- och toalettavfall. Gör en komposteringsanmälan när du börjar kompostera bio- eller toalettavfall. Är du i behov av råd om kompostering? Bekanta dig med vår komposteringsguide eller delta i en kurs!
Komposteringsanmälan
Skyldigheten att anmäla kompostering har förnyats i 2022
Fr.o.m. 1.11.2022 ska en komposteringsanmälan om kompostering av bioavfall göras till HRM. Detta gäller alla fastigheter som omfattas av avfallshantering som anordnas av HRM, även fritidsfastigheter, koloniträdgårdar och småbåtshamnar.
Med ett separat kundbrev informerar vi fastigheter som redan komposterar samt andra fastigheter med 1–4 bostäder om skyldigheten att göra en komposteringsanmälan. Vi skickar brev för varje stad i samband med utökningen av bioavfallsinsamlingen enligt följande
- Esbo, Grankulla, Kyrkslätt: bioavfallssortering startar 1.7.2023, kundbrevet har kommit i november 2022.
- Vanda: bioavfallssortering startar 1.1.2024, kundbrevet har kommit i april 2023.
- Helsingfors: bioavfallssortering startar 1.7.2024, kundbrevet kommer hösten 2023.
Om du redan komposterar och har gjort en komposteringsanmälan före juni 2022, vänligen lämna in en ny komposteringsanmälan (vi har uppdaterat anmälningsformuläret så att det uppfyller lagens krav). För komposteringsanmälan behöver du din fastighets avfallsservicenummer som du hittar på din avfallsfaktura eller i kundbrevet som nämns ovan.
Du ska göra en komposteringsanmälan när du börjar kompostera bio- eller latrinavfall.
För komposteringsanmälan behöver du din fastighets avfallsservicenummer som du hittar t.ex på din avfallsfaktura
Gör komposteringsanmälan- Någon anmälan behöver inte göras för kompostering av enbart trädgårdsavfall.
- Anmälningsskyldigheten är fastighetsspecifik och en enskild bostads kompostering behöver inte anmälas om separat insamling av bioavfall på fastigheten har ordnats på annat sätt. En enskild boende som komposterar kan dock registrera sin egen komposterare om hen så önskar genom att kontakta vår kundtjänst.
Att välja kompostor
För att kompostera bioavfall från köket behöver du ett kompostbehållare som är välventilerat samt skyddat från skadedjur.
I tabellen anges vägledande dimensionering för kompostering av livsmedelsavfall, som kan användas vid inköp av en kompostor.
Antalet invånare | Kompostens volym, liter |
2-5 | 105-250 |
6-9 | 250-400 |
10-24 | 400-1000 |
25-49 | 1000-1500 |
Bokashi är en godkänd metod för behandling av bioavfall, men fermentering är en förbehandling och den fermenterade massan ska efterkomposteras i en kompostbehållare eller annat kärl som är skyddat mot skadedjur.
Icke-nedbrutet bioavfall som sådant eller ofullständig kompost/bokashi får inte grävas ner eller spridas ut på marken, och inte heller komposteras öppet.
Du kan kompostera trädgårdsavfall i en ren, omskött, öppen kompost, till exempel i en ramkonstruktion. Lägg inte t.ex. äpplen eller annat som kan locka till sig skadedjur i komposten för trädgårdsavfall.
Bekanta dig med HRM:s anvisningar för kompostering
Komposten ska placeras och skötas på ett sätt som inte orsakar skada för hälsan eller miljön.
Tänk på grannarna när du väljer platsen för din kompost. Placera komposten minst fem meter från grannens tomtgräns om det är möjligt, och alltid tillräckligt långt ifrån fönster, dörrar och andra luftintag.
HRM:s anvisningar för kompostering Föreskrifter avseende kompostering
Komposteringsguide
Komposteringsguiden är ett informationspaket om hur man börjar kompostera och sköter om komposten bra i en bostadsfastighet.
KomposteringsguideDelta i den avgiftsfria komposteringskursen
Vi erbjuder öppna komposteringskurser (ca 2 timmar) och kortare infomöten (1 timme) på finska under våren och hösten i samarbete med Huvudstadsregionens Återanvändningscentral och regionens städer. Kom och lär dig om grunderna till kompostering under ett ledigt och praktiskt tillfälle. Ingen förhandsanmälning, om inget annat anges.
Mer information om årets kurser (på finska)
Samla ihop en egen grupp och beställ rådgivning
Vi erbjuder avgiftsfri rådgivning om kompostering på finska eller på svenska i huvudstadsregionen och Kyrkslätt åt till exempel husbolag samt egnahems- och andra föreningar.
Samla ihop en grupp på minst tio personer, ordna ett utrymme och kontakta Huvudstadsregionens Återanvändningscentral. Gör kursbeställningen minst två veckor före evenemanget.
KursbeställningKompostering vid fritidsbostaden
Det lönar sig också att kompostera vid fritidsbostaden! Om du komposterar det bioavfall som uppkommer i ditt fritidshus, ska du göra en komposteringsanmälan.
Om du komposterar bioavfallet kan du, om du vill, förlänga tömningsintervallet för blandavfallskärlet till upp till sexton veckor. Om du komposterar bioavfall vid din fritidsbostad och återvinner annat avfall på ett sådant sätt att endast en liten mängd blandavfall genereras, kan du med en ansökan om undantagstillstånd ansöka om ett tömningsintervall som är ännu längre.
Dessutom kan du vid behov beställa extra tömningar från oss om utnyttjandet av din fritidsbostad varierar under året.
Observera att du för en fritidsfastighet som endast är i bruk under sommaren, kan ingå ett säsongskontrakt för avfallstransporterna, vilket endast gäller under sommarsäsongen, dvs. veckorna 18−40. Säsongskontraktet behöver inte avbrytas separat och när säsongen är slut behövs ingen ansökan om undantag från riktlinjerna om avfallshanteringen.
Lär mer om fritidsbostadens avfallshantering