Palvelut

Nuohooja tarkistaa varaavaa takkaa.

Kuivaa asiaa -hankkeessa polttopuun käyttäjät, yritykset ja tutkijat kehittävät yhdessä kuluttajia ja polttopuualan yrittäjiä helpottavia palveluita. Palveluilla pyritään helpottamaan polttopuun hankintaa ja minimoimaan turhat kuljetukset, parantamaan säilytystä, lisäämään tulisijan käytön energiatehokkuutta sekä vähentämään puunpolton terveyshaittoja ja ilmastovaikutuksia. 

Testaamme Turussa kahta uutta polttopuupalvelua

Kokeilemme Turun seudulla kahta eri polttopuupalvelua. Klapiauto kiertää Turun vanhalla puutaloalueella Portsassa jäätelöauton tyyliin, ja siitä voi ostaa klapeja ilman ennakkotilausta. Toinen Turussa testattava klapipalvelu on nimeltään PuuRinki Turku, jossa pienehköjä puumääriä toimitetaan ennakkotilauksesta kotiovelle asti. 

Klapitrainer-nuohoojapalvelu

Kehitämme hankkeessa Klapitrainer-nuohoojapalvelua yhteistyössä Nuohousalan keskusliiton ja pääkaupunkiseudun kuntien kanssa. Palvelua testataan sekä pääkaupunkiseudulla että Turussa. Palvelussa nuohooja arvioi tulisijan käyttöä ja antaa asukkaalle opastusta puunpolton päästöjen vähentämiseksi.

Klapien sisäsäilytys

Olemme etsineet hankkeessa esimerkkejä toimivasta ja esteettisestä sisäsäilytyksestä mm. kuvakilpailun ja työpajojen avulla. Polttopuut on hyvä nostaa ulkopuuvajasta sisälle lämpenemään ainakin päivää ennen käyttämistä. Pintakostea puu syttyy hitaammin kuin pinnaltaan kuiva puu, vaikka ero onkin pieni, jos puu on kuivunut kunnollisessa puuvajassa.

Sisustuslehdissä saattaa nähdä kuvia, joissa takan viereen on sijoitettu runsaasti klapeja. Klapeja ei tule kuitenkaan säilyttää liian suuria määriä sisällä paloturvallisuuden vuoksi. Niissä voi myös kasvaa homeita, jotka heikentävät sisäilmaa. Sopiva sisällä säilytettävä määrä on puoli kuutiota vai yhden päivän tarve.

Muita palveluita?

Kehitetään yhdessä! 

Järjestämme hankkeen pilottialueilla työpajoja, joihin osallistuvat pääsevät mukaan tuotekehitykseen sekä suunnittelemaan ja testaamaan uusia palveluita. Ideoita ja ajatuksia aiheesta voivat lähettää meille kaikki muutkin.