Palvelut

Vuosina 2018 - 2021 toteutetussa Kuivaa asiaa -hankkeessa polttopuun käyttäjät, yritykset ja tutkijat kehittivät yhdessä asukkaita ja polttopuualan yrittäjiä helpottavia palveluita. Palveluiden tavoitteena oli helpottaa polttopuun hankintaa ja minimoida turhat kuljetukset, parantaa säilytystä, lisätä tulisijan käytön energiatehokkuutta sekä vähentää puunpolton terveyshaittoja ja ilmastovaikutuksia.
Testasimme Turussa kahta uutta polttopuupalvelua
Kokeilimme Kuivaa asiaa -hankkeessa Turun seudulla kahta eri polttopuupalvelua. Klapiauto kiersi Turun vanhalla puutaloalueella Portsassa jäätelöauton tyyliin, ja siitä pystyi ostamaan klapeja ilman ennakkotilausta. Toinen Turussa testattava klapipalvelu oli nimeltään PuuRinki Turku, jossa pienehköjä puumääriä toimitettiin ennakkotilauksesta kotiovelle asti.
Klapitrainer-nuohoojapalvelu
Kehitimme hankkeessa Klapitrainer-nuohoojapalvelua yhteistyössä Nuohousalan keskusliiton ja pääkaupunkiseudun kuntien kanssa. Palvelua testattiin sekä pääkaupunkiseudulla että Turussa. Palvelussa nuohooja arvioi tulisijan käyttöä ja antoi asukkaalle opastusta puunpolton päästöjen vähentämiseksi.
Klapien sisäsäilytys
Etsimme hankkeessa myös esimerkkejä toimivasta ja esteettisestä sisäsäilytyksestä mm. kuvakilpailun ja työpajojen avulla. Polttopuut on hyvä nostaa ulkopuuvajasta sisälle lämpenemään ainakin päivää ennen käyttämistä. Pintakostea puu syttyy hitaammin kuin pinnaltaan kuiva puu, vaikka ero onkin pieni, jos puu on kuivunut kunnollisessa puuvajassa.
Sisustuslehdissä saattaa nähdä kuvia, joissa takan viereen on sijoitettu runsaasti klapeja. Klapeja ei tule kuitenkaan säilyttää liian suuria määriä sisällä paloturvallisuuden vuoksi. Niissä voi myös kasvaa homeita, jotka heikentävät sisäilmaa. Sopiva sisällä säilytettävä määrä on puoli kuutiota vai yhden päivän tarve.