Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailu

KILPAILUN VOITTAJAT ON VALITTU! KIITOS KAIKILLE OSALLISTUNEILLE!

Voittajat julki! 23.2.2021

Kilpailuun raskassarjaan osallistui yhteensä 21 inspiroivaa ja arkea helpottavaa ratkaisuehdotusta. Monialainen tuomaristo arvioi ratkaisut anonyymisti, yksitellen ja aikaa säästämättä.

Voitokkaiksi ratkaisuiksi valittiin ReCube (Matti Heinonen, 1. sija), Carousel (Liubov Obraztcova, 2. sija) ja Fold (Isac Lindberg ja Jeremy Bengts 3. sija). Lisäksi kunniamaininta myönnettiin ratkaisulle POI - Dekiru! Sorting system (Ngoc Nguyen ja Aiko Sakaguchi). PALJON ONNEA VOITTAJILLE! Ideoita testataan ja kehitetään kodeissa kevään aikana yhteistyössä Y-Säätiön ja Espoon Asunnot Oy:n ja kalustevalmistajien kanssa.

Kilpailun kevytsarjaan osallistui 25 idearikasta ja lajittelua edistävää ratkaisua. Tällä kertaa voitto kodin toimivaan kierrätyspisteen järjestämiseen lähtee Hanna Talvitielle, Kristiina Vassieuxille, ja Minna Rissaselle. Voittajiin otetaan yhteyttä Facebookin välityksellä. Paljon onnea!

Kilpailutiedotteeseen pääset täältä

Lisätietoja: roosa.halonen@hsy.fi

puh. +358 505 347 200

Lämmin kiitos vielä kaikille osallistujille!

Oletko koskaan miettinyt, että roskien lajittelu voisi olla helpompaa? Kerro meille millainen on kodin ketterin kierrätyskeskus tai millainen se voisi olla! Ideoi ja voita rahapalkinto, ruokalahjakortti tai kotiisi unelmien lajittelujärjestelmä!

Tiesitkö, että jopa 36 % pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaista pitää merkittävimpänä esteenä lajittelulle sitä, ettei kotona ole tilaa monelle eri roska-astialle?

Onko sinulla IDEA kuinka tehdä kierrätyksestä helppoa? Tai miten sinä olet ratkaissut kierrätyskysymyksen kodissasi? 

HSY järjestää Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailun löytääkseen uuden ajan urbaanin ja  kompaktin kierrätysratkaisun. Etsitään yhdessä kokonaisratkaisu roskien lajitteluun. Tule mukaan tekemään kierrätyksestä ketterää! 

Näin osallistut

Kilpailussa on kaksi sarjaa. Kevytsarjaan pääset osallistumaan somehaasteen muodossa. Raskaaseen sarjaan olet tervetullut jos sinulla on jo piirustukset pöytälaatikossa ja haluat tehdä kuvitelmasta käytäntöä!

Tutustu tällä sivulla kilpailun sääntöihin ja osallistu kilpailuun haluamassasi sarjassa:

Kevytsarja

 • Ilmianna kierrätyspisteesi: mikä toimii, mikä ei?
 • Liitä kuva ja kertomus kierrätyspisteestäsi Facebookissa kilpailupostaukseemme.
 • Voit voittaa kotiisi yhden kilpailumme voittajaratkaisuista! Jaamme parhaille myös 90 € ruokalahjakortteja.

Raskassarja

 • Tee kuvallinen esitys, josta ilmenee ratkaisun kolmiulotteisuus (3D-mallinnus, valokuva tai piirustus). 
 • Laadi lyhyt kirjallinen kuvaus ratkaisustasi 
 • Lisäksi enintään 2 minuutin esittelyvideo on toivottu, mutta ei pakollinen osa osallistumista.
 • Osallistu TÄLLÄ lomakkeella. (Huomioithan, että kaikki kilpailuun lähetetyt kilpailumateriaalit varustetaan nimimerkillä, eikä kilpailumateriaaleissa tule olla tekijätietoja.)
 • Asiantuntijatuomaristomme arvioi ideat ja etevimmät saavat mahdollisuuden kehitellä ratkaisuaan eteenpäin asukkaiden ja kalustetoimittajien kanssa.
 • Kolme parasta voittaa tuntuvan rahapalkinnon!

Kilpailuaika on 26.11 - 31.12.2020.

Voit osallistua kilpailuun 1-3 hengen tiimissä. Jos osallistujia on useampia (ryhmäosallistuminen), tulee kilpailulomakkeessa mainita kenellä on tekijänoikeus (yhteyshenkilö).

Hienoihin palkintoihimme voit tutustua alla. Osallistuminen todella kannattaa, sillä yksi tai useampi ratkaisu voidaan kilpailun jälkeen tuotteistaa upeiden yhteistyökumppaniemme kanssa!

 

Palkinnot

Kevytsarjassa voittajalla on mahdollisuus saada yksi kilpailun voitokkaista kierrätysratkaisuista kotiinsa. Kevytsarjan parhaille jaamme myös 90 euron ruokalahjakortteja!

Raskassarja on suunnattu erityisesti ammattilaisille tai puoliammattilaisille ja siinä kolme parasta ratkaisua palkitaan rahapalkinnoin:

 • 1. sija 2 000 €
 • 2. sija 1 000 €
 • 3. sija 750 €

 

Kilpailuohjelma ja säännöt

Tutustu huolellisesti kilpailun sääntöihin.

Yhteistyökumppanit

Sammeko esitellä: Kilpailun upeat yhteistyökumppanit!

Kilpailun voittajaratkaisuja testataan kodeissa ja kehitetään yhdessä yhteistyöyritysten kanssa. 

Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailu on osa CircularHoodFood-hanketta. 6Aika: CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa – ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa ja saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR).

Kysymykset ja vastaukset

Voit lähettää kilpailuun liittyviä kysymyksiä osoitteeseen roosa.halonen(at)hsy.fi. Kysymyksiä voi lähettää maanantaihin 28.12.2020 klo 9 saakka. Vastaukset kysymyksiin julkaistaan tässä osiossa viimeistään 29.12.2020 klo 12. Kilpailuaika loppuu torstaina 31.12.2020.

Tietoa kilpailusta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY lanseeraa 26.11 uuden, kaikille avoimen ideakilpailun” Kierrätys lähtee käsistä”. Tavoitteena ideakilpailussa on löytää uuden ajan urbaaneja ja kompakteja kierrätysratkaisuja koteihin helpottamaan roskien lajittelua. Kilpailuaika jatkuu vuoden loppuun 31.12.2020 saakka. Voittajaideat palkitaan rahapalkinnoin, uusilla kierrätysinnovaatioilla ja ruokalahjakorteilla. Voittajaratkaisuja testataan kodeissa ja kehitetään yhdessä yhteistyöyritysten kanssa. Kilpailun tuomaristossa nähdään edustajat Kekkilä Garden Oy:stä, Laatikkokauppa Oy:stä, Metropolia Ammattikorkeakoulusta, Niimaar Oy:stä ja Orthex Groupilta.  

 

Ideakilpailu on osa CircularHoodFood-hanketta. 6Aika: CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa – ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa ja saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR). Hanke edistää hiilineutraalin kaupunkiympäristön ja kestävän ruokajärjestelmän syntymistä, ruoan hiilijalanjäljen pienenemistä sekä vauhdittaa aiheeseen liittyvän uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja ratkaisujen syntymistä. Hanke kestää vuoden 2021 loppuun asti.