Ilmastoystävällinen elämä

Ilmastotekoja voi tehdä jokainen. Sinun ei tarvitse tinkiä elämänlaadustasi, sillä ilmastoteot usein parantavat hyvinvointia. Vaikuttavimmat arjen teot liittyvät asumiseen, ruokaan ja liikkumiseen.

Se, mitä kodeissamme tapahtuu, ei ole yhdentekevää: kotitalouksien kulutus muodostaa noin kaksi kolmasosaa Suomen kasvihuonekaasupäästöistä, yksi kolmasosa syntyy julkisesta kulutuksesta ja investoinneista.
Kotitalouksien päästöistä lähes 40 prosenttia tulee asumisesta. Tavaroista ja palveluista kertyy noin 25 %, liikkumisesta 20 % ja ruoasta reilut 15 %. 

Energiatehokas asuminen ja energianeuvonta

Kotitalouksien suurimmat ilmastovaikutukset tulevat asumisesta. Energiatehokkuudella ja uusiutuvalla energialla voidaan päästöjä vähentää merkittävästi. Energiatehokkuus lähtee omasta toiminnasta ja kiinteistön hyvästä ylläpidosta. Energiaremonteilla voidaan vaikuttaa päästöihin sekä asumisen kustannuksiin ja mukavuuteen.

Ilmastoinfon energianeuvojat antavat neuvontaa pääkaupunkiseudun asukkaille ja taloyhtiöille. Neuvojat auttavat eteenpäin monenlaisten energia-asioiden kanssa. Voikysyä niin laitteiden kuin kiinteistön käyttöön liittyvistä asioista sekä kiinteistön energiaremonteista tai uusiutuvaan energiaan siirtymisestä. Palvelu on maksutonta. 

Energianeuvojalta voit myös pyytää puheenvuoroa tilaisuuksiin, joissa asumisen energiatehokkuutta halutaan nostaa esille.  

Asukasillat ja verkkokoulutukset  

Kiinnostaako öljystä uusiutuviin siirtyminen, aurinkosähkön käyttö tai sähköautojen latauspisteiden järjestäminen taloyhtiöön? Järjestämme kursseja ja asukasiltoja erilaisilla teemoilla ympäri vuoden. (Tapahtumat ja tilaisuudet ovat suomeksi.)  

Aurinkosähköä taloyhtiöön -webinaarin (4.5.2020) tallenne 

Sähköauton lataus taloyhtiössä -webinaarin (18.5.2020) tallenne 


Tunnetuin ja laajin kurssimme on taloyhtiön energiaeksperttikoulutus, jossa opitaan perusasiat taloyhtiön energiankulutuksesta ja energiatehokkuudesta. Kurssi löytyy myös verkkokoulutuksena Koutsista

Tervetuloa suosittuihin, maksuttomiin tapahtumiimme! 

Ota yhteyttä

Ympäristöystävällinen ruoka

Ruoka kuumentaa maapalloa. Arkisilla teoilla on suuri vaikutus ilmastoon – ja terveyteen. Ruuan osuus kotitalouksien ilmastopäästöistä on merkittävä, noin 20 prosenttia. Voimme vaikuttaa tähän helpoilla valinnoilla, kuten lisäämällä kasvisruuan osuutta ja vähentämällä lihansyöntiä, minimoimalla ruokahävikkiä sekä suosimalla kausiruokaa. 

Ravitsemussuositusten mukaan lihaa tulisi syödä enintään 500 grammaa viikossa, kulutus on kuitenkin keskimäärin 1,5 kiloa viikossa. Prosessoidun lihan ilmastopäästöt ovat suurimmat. Vähentämällä sen käyttöä vähennät  myös omia päästöjä.

Lihan voi korvata monilla proteiinipitoisilla kasviksilla tai kasviperäisillä tuotteilla kuten linsseillä, pavuilla ja härkiksellä tai tofulla. Myös pähkinät ja siemenet sisältävät proteiinia. 

Lue lisää ruuan ilmastovaikutuksista ja ilmastoystävällisestä ruuasta

#typpikuorma - tutustu liiallisen proteiininsyönnin vaikutuksiin

Kestävä liikkuminen

Tieliikenne tuottaa vajaan viidesosan kaikista Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Suomen sitovia päästövähennystavoitteita ei ole mahdollista saavuttaa pelkästään henkilöautojen sähköistämisellä tai biopolttoaineilla toimivaksi muuttamisella.

Tarvitaankin muutoksia liikkumistapoihin: henkilöautoilun vähentämistä, kävelyn ja pyöräilyn osuuden kasvattamista sekä joukkoliikenteen käyttämisen lisäämistä. Kävelyn ja pyöräilyn lisäämiseen onkin hyvät mahdollisuudet erityisesti kaupungeissa, sillä puolet suomalaisten automatkoista on alle viiden kilometrin pituisia. 

Kävelyn ja pyöräilyn lisääminen autoilun sijaan vähentää autoilun terveydelle haitallisia vaikutuksia, kuten ilmanlaadun heikkenemistä ja melua. Tutkimukset osoittavat, että yleensä alueiden viihtyvyys ja vetovoimaisuus paranevat, mikäli niissä saadaan siirryttyä henkilöautoilusta kävelyyn ja pyöräilyyn. Lisäksi kävely ja pyöräily lisäävät asukkaiden hyötyliikunnan määrää, mikä parantaa terveyttä ja yleistä hyvinvointia.   


Virtaa fillariin 

Virtaa fillariin -kampanjalla HSY:n Ilmastoinfo edistää sähköpyöräilyä pääkaupunkiseudulla. Tavoitteena on saada ihmisiä siirtymään autolla liikkumisesta sähköpyörän käyttäjiksi ja jopa luopumaan auton omistamisesta.  

Kampanja on osa EU:n Itämeren alueen rakennerahaston rahoittamaa kolmivuotista (2018–2020) BSR-electric -hanketta, jossa edistetään sähköistä liikennettä Itämeren alueen kaupungeissa. Tavoitteena on tuottaa tietoa ja kehitysideoita, joita viranomaiset, yritykset ja järjestöt voivat hyödyntää sähköisen liikenteen kehittämiseksi niin Euroopassa kuin globaalistikin. 

Hanke on sisältänyt erilaisia sähköpyörän kokeilujaksoja, kokeilutapahtumia ja kokeilijoiden myönteisten käyttäjäkokemusten esiintuomista viestinnässä. Virtaafillariin.fi -verkkosivulta löytyvät muun muassa kokeiluista tuotetut filmit.   

Liiku liikkumaan 

Yli 50:llä prosentilla pääkaupunkiseutulaisista on noin kilometrin matka lähimpään liikuntapaikkaan. Silti kolmannes kulkee matkan autolla. Liiku liikkumaan -kampanja kannustaa liikkujia jättämään auton kotiin ja saapumaan liikuntapaikalle omin voimin; esimerkiksi polkien, spurtaten tai hölkäten – samalla hoituvat alkulämmittelyt ja loppuverryttelyt. Liiku liikkumaan -kampanjan tiimoilta on pidetty kuvakilpailuja ja tehty viestintää muun muassa videoiden ja somesisältöjen avulla.  

Ilmastoinfon YouTube -kanavalla videoita pyöränhuollosta sekä mm. sähköpyöräilystä ja talvipyöräilystä. 

Ekokompassi

Ekokompassi-sertifikaatti kertoo sitoutumisesta jatkuvaan parantamiseen. 

HSY:n Ilmastoinfo tarjoaa Ekokompassi-palvelun pääkaupunkiseudun kuntien organisaatioille ja niiden tytäryhteisöille. 

Ekokompassi on käytännönläheinen ympäristöjärjestelmä, joka keskittyy konkreettisiin toimenpiteisiin. Ekokompassi on helppo rakentaa: saat henkilökohtaisen tuen ja valmiit työkalut. Hyväksytyn auditoinnin jälkeen organisaatiosi saa Ekokompassi-sertifikaatin käyttöönsä.  

  • Vaativatko asiakkaasi tai työnhakijasi näyttöä ympäristövastuusta?
  • Hallitsetko keinot jäte- ja energiakustannusten pienentämiseen ja hävikinhallintaan?
  • Tiedätkö, miten ympäristölainsäädäntö koskee toimintaasi?

Ekokompassi-sertifikaatti kertoo sitoutumisesta jatkuvaan parantamiseen ja Ekokompassin kymmenen kriteerin noudattamiseen. Ekokompassi pohjautuu sekä vastaaviin pohjoismaisiin ympäristöjärjestelmiin että kansainvälisiin ympäristöjohtamisen standardeihin.  

Tutustu Ekokompassiin http://www.ekokompassi.fi  

Ota yhteyttä

Ilmastoinfon toiminta ja yhteystiedot

HSY:n Ilmastoinfo opastaa ja kannustaa kaupunkilaisia, taloyhtiöitä ja pk-yrityksiä ilmastoystävälliseen elämään ja ratkaisuihin.  

Toimintamme pohjana on neljä pääteemaa: asuminen ja energia, liikkuminen, ruoka ja kuluttaminen. Teemme kokeiluja, tarjoamme uusia ratkaisuja ja toimimme siellä, missä hiilijalanjälkeen vaikuttavia valintoja tehdään. Osallistumme tapahtumiin ja tilaisuuksiin eri puolilla pääkaupunkiseutua, teemme kampanjoita ja järjestämme koulutuksia.  

Ilmastoinfo on osa HSY:tä. Toimimme yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa.