Vardagen

En hållbar livsstil är lätt att förverkliga. Börja exempelvis med att gallra i reklamposten. Reklam med adress stockar inte igen postlådan om du fyller i anmälan på Suomen Suoramarkkinointiliittos nätsidor. Du kan också sätta ett klistermärke med texten Ei mainoksia på dörren eller postlådan. HRM Avfallshantering postar det finskspråkiga klistermärket till folk i huvudstadsregionen, gå till beställningssidan.

En hållbar kasse ersätter upp till 150 plastkassar per år om du besöker affärer tre gånger per vecka. För de euror du har sparat kan du äta en god middag på restaurang eller hyra en terrängcykel för en dag.

Av matinköpen som görs för en fyra personers familj går hela 70 kilo i soporna. Det är alltså inte fråga om potatisskal utan om ätbar mat per år. Ett och annat gott knep räddar dock situationen. Se vad du kan göra! 

Impulsköp undviker man med en inköpslista. Den hjälper dig att hålla dig till det väsentliga. Gå till en liten matbutik särskilt om du behöver bara ett par mjölburkar. Du går i vilket fall som helst genom hela affären men lockelserna är färre i en liten butik.

När du bygger eller renoverar kan du lätt spara material och pengar. Kolla renoverarens bästa tips .

 Direktlänkar