Earth Hour lauantaina 28.3. – sammuta valot ja nauti kasvispainotteinen illallinen

Olemme jälleen mukana maailmanlaajuisessa Earth Hour –ilmastotempauksessa lauantaina 28.3. klo 20.30-21.30. Tempauksessa näytämme valomerkin eli sammutamme valot ilmaston puolesta. Tapahtumaan voi osallistua myös nauttimalla kasvispainotteisen illallisen kynttilän valossa.

 

HSY osallistuu ilmastotapahtumaan sammuttamalla valoja seuraavasti:

  • Roihuvuoren vesitornin valaistus sammuu koko viikonlopuksi
  • Suomenojan puhdistamon ulkovalaistus sammuu viikonlopuksi
  • Viikinmäen jätevedenpuhdistamon ulkovalaistus sammuu Earth Hourin ajaksi
  • Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksen mainosvalot sammuvat koko viikonlopuksi
  • Ämmässuon katuvaloissa ja ulkoalueiden yleisvalaistuksessa on vähennetty valaistus
  • Konalan, Ruskeasannan ja Jorvaksen Sortti-asemilla on vähennetty valaistus tempauksen ajan

 

Muut toimipisteet ovat joko tyhjinä ja valot tavallisestikin sammutettuina tapahtuma-aikaan, tai sitten turvallisuussyistä valojen sammutusta ei voida tehdä.

 

Tee ilmastoteko ruokalautasella

 

Earth Hourin teemana on Suomessa ruoka. IPCC:n eli hallitusten välisen ilmastopaneelin mukaan ilmastonmuutoksen hillinnässä 1,5 asteen tavoitteeseen tuskin päästään ilman ruokavaliomuutosta. Muutos tarkoittaa etenkin lihankulutuksen vähentämistä.

 

Suomessa syödään lihaa yli 80 kiloa henkeä kohden vuodessa. Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme, saman verran kuin liikenne. Ilmaston kannalta punaista lihaa tulisi syödä korkeintaan kerran viikossa, ja myös terveyssyistä lihansyöntiä kannattaa vähentää. Yksi merkittävimmistä arjen ilmastoteoista on valita lautaselle lihan sijaan yhä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa.

 

Proteiinin liikasyönti kasvattaa typen määrää jätevedenpuhdistamolla

 

Pääkaupunkiseudun asukkaista yli viidennes luulee, että runsas proteiini varastoituu kehoon ja kasvattaa lihasmassaa. Todellisuudessa ylimääräinen proteiini, jota keho ei tarvitse, poistuu kehosta muun muassa typpenä virtsan mukana jäteveteen.

 

Suomalaisten suurimmat proteiinilähteet ovat liha-, maito- ja viljatuotteet. Eläinperäisten tuotteiden ympäristövaikutukset ovat useimmiten kuitenkin moninkertaiset kasviperäisiin tuotteisiin verrattuna.

 

Jätevedenpuhdistamoille tuleva typpikuorma kasvoi pääkaupunkiseudulla 50 prosentilla vuodesta 1999 vuoteen 2019. Yhtenä syynä typpikuorman kasvuun on proteiinin syönnin lisääntyminen. Vaikka jätevedenpuhdistamot puhdistavat suuren osan typestä, niin silti osa päätyy Itämereen aiheuttaen rehevöitymistä. Jätevedenpuhdistamojen typenpoisto myös kuluttaa paljon energiaa ja lisää kemikaalien käyttömääriä.

 

Terveyden ja ympäristön kannalta on siis hyvä suosia kasviproteiineja ja syödä niitäkin sopiva määrä.


Lue lisää: Proteiinin liikasyönti kasvattaa typen määrää jätevedenpuhdistamolla

Lue lisää: Näillä vinkeillä kasvissyöjä kokoaa riittävästi proteiinia lautaselleen


Lisätietoa Earth Hour -tapahtumasta: HSY sammuttaa valoja ja kannustaa kasvispainotteiseen ruokailuun


Earth Hour on WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Earth Houria vietetään ympäri maailmaa lauantaina 28.3.2020 kello 20.30–21.30.

Aihe: Ilmastoystävällinen arki; Ympäristövastuu
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asiantuntijat; Asukkaat; Isännöitsijät; Opettajat; Yritykset ja yhteisöt