Vanhat lääkkeet apteekkiin, ei Itämereen

​Olemme mukana Lääkkeetön Itämeri -kampanjassa puhtaamman Itämeren ja vesistöjen puolesta. Kannustamme kuluttajia viemään vanhat ja tarpeettomat lääkkeensä apteekkiin sen sijaan, että ne heitettäisiin viemäriin tai roskiin. Toista kertaa järjestettävässä kampanjassa aiheen puolesta puhuvat muun muassa Pekka Pouta, Alma Hätönen ja Tommi Korpela.

Suomalaisissa kodeissa lääkkeitä hävitetään jopa 500 000 kiloa vuosittain.  Arviolta jopa 20–40 prosenttia lääkejätteestä päätyy apteekin sijaan virheellisesti roskiin tai viemäriin. 

Pääkaupunkiseudulla viemäriin joutuneet lääkkeet kulkeutuvat Viikinmäen tai Suomenojan jätevedenpuhdistamoihin. Molemmilla puhdistamoilla on tarkat ympäristövaatimukset, ja niissä poistetaan tehokkaasti jäteveden sisältämät ravinteet kuten typpi ja fosfori sekä orgaaninen aines. Jätevedenpuhdistamoja ei ole kuitenkaan suunniteltu poistamaan lääkejäämiä. Osa biohajoavista haitallisista aineista ehtii pilkkoontua puhdistusprosessissa, mutta jätevedenpuhdistamot eivät kokonaisuudessaan pysty pysäyttämään lääkeaineiden päätymistä ympäristöön. 

Useita lääkeaineita löytyy jo Itämeren vesieliöistä kuten sinisimpukoista ja kaloista, ja niiden on todettu haittaavan muun muassa eliöiden lisääntymistä. Kokonaiskuvaa aiheutuvista uhkista ei kuitenkaan vielä tunneta. 

- HSY on aktiivisesti mukana selvittämässä, miten lääkeaineiden päästöjä Itämereen voidaan vähentää. Olemme mukana useissa hankkeissa, joissa kehitetään ja selvitetään tapoja katkaista lääkeaineiden päätyminen ympäristöön. Esimerkiksi yhdessä hankkeessa testataan puhdistustekniikoita suoraan päästölähteillä - kuten sairaaloissa, kertoo HSY:n ryhmäpäällikkö Paula Lindell kampanjavideolla. Meistä jokainen voi tehdä osansa, jotta Itämereen kulkeutuu vähemmän lääkkeitä. Sinäkin voit vaikuttaa siihen, että vanhat tai tarpeettomat lääkkeet päätyvät viemärin sijaan takaisin apteekkiin, kannustaa Lindell.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen kampanjavideo on kuvattu Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla, joka on Suomen ja Pohjoismaiden suurin jätevedenpuhdistamo. Viikinmäen kalliopuhdistamossa käsitellään yhteensä noin 860 000 asukkaan sekä alueen teollisuuden jätevedet. 

Puhtaampien vesistöjen puolesta

Lääkkeetön Itämeri -kampanja sai kaksi vuotta sitten alkunsa huolestuneen kansalaisen twiitistä, jossa kysyttiin, olisiko viestinnän ammattilaisten aika tarttua toimeen ja nostaa Itämeren lääkekuorma puheenaiheeksi. Usean organisaation ja yrityksen yhteistyöllä toteutettu kampanja järjestetään nyt toista kertaa.

Tämän vuoden kampanjakasvoina toimivat Pekka Pouta, Alma Hätönen, Sikke Sumari, Tommi Korpela ja Mira Luoti. Maaliskuun ajan käynnissä oleva kampanja näkyy erityisesti sosiaalisessa mediassa sekä apteekeissa ympäri maan. 

Lisätietoa: laakkeetonitameri.fi

Näin hävität lääkkeet oikeaoppisesti

1. Mitä lääkkeitä apteekkiin tulee palauttaa?
Palauta apteekkiin käytetyt lääkelaastarit, tuubit, joissa on vielä lääkettä, kiinteät ja nestemäiset lääkkeet, tabletit ja kapselit.

2. Miten palautan lääkkeet?
Poista ulkopakkaukset ja reseptilääkkeen ohjelippu. Laita lääkkeet läpinäkyvään pussiin. Palauta nämä erillisessä pussissa:

- jodi, bromi
- sytostaatit
- nestemäiset lääkkeet alkuperäisessä pakkauksessaan
- ruiskut ja neulat läpäisemättömään astiaan pakattuna (kysy apteekistasi, kuinka insuliinineulat tulee hävittää asuinalueellasi)

3. Onko jotain, mitä ei tarvitse palauttaa?
Esimerkiksi perusvoiteita, ravintolisiä tai luontaistuotteita ei tarvitse palauttaa apteekkiin. Ne kuuluvat sekajätteeseen.

Aihe: Asiakaspalvelu; Kodin vesiasiat; Lajittelu ja kierrätys
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asiantuntijat; Asukkaat