Neljät eri roskat pysyvät jäteautossa omissa lokeroissaan – monilokerokokeilu alkaa pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudulla lähti tällä viikolla kiertämään monilokeroinen jäteauto. Reilu tuhat omakoti- ja paritaloa osallistuu palvelukokeiluumme ja testaa lajittelua nelilokeroiseen jäteastiaan. Jäteastian lokerot tyhjennetään yhdellä kertaa monilokeroisen jäteauton vastaaviin kammioihin. Kokemusten perusteella päätämme jatketaanko ja laajennetaanko palvelua ja mitä jätelajeja monilokerossa kannattaa kerätä.
 
- Haluamme monilokerokokeilulla parantaa asukkaiden lajittelumahdollisuuksia. Näin materiaalit saadaan entistä paremmin kiertoon, kertoo logistiikkasuunnittelija Saara Valtonen.
 
Uusi keräys tekee lajittelun asukkaille helpoksi. Yli 60 prosenttia asukkaista arvioi, että lajittelisi aktiivisemmin jos keräyspaikka olisi lähempänä kotia tai taloyhtiössä. Tämä selvisi toteuttamastamme kyselystä (2017).
 
Tavoitteenamme on kasvattaa kotitalousjätteen kierrätysastetta 60 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Monilokerokokeilu on yksi useista toimista, jotka edistävät tavoitteen saavuttamista. Tällä viikolla alkaa myös kokeilu, jossa keräämme vaarallisia jätteitä suoraan omakotikiinteistöiltä.
 

Omakotipihan kierrätyspiste helpottaa lajittelua

Uusi monilokeroinen jäteastia korvaa perinteisen sekajäteastian. Astiaan voi laittaa neljää eri jätelajia: muovipakkauksia, biojätettä, pienmetallia ja sekajätettä. Kun yhdellä jäteauton käynnillä saadaan kerättyä useita jätelajeja, keräyksen ympäristökuormitus pienenee verrattuna erillisten astioiden tyhjentämiseen. 
 
- Jäteastian tyhjentää tarkoitukseen suunniteltu monilokeroinen jäteauto. Autolla on oma hauska ilmeensä, jonka on toteuttanut graafinen suunnittelija Taru Staudinger, kertoo Saara Valtonen.
 
Monilokerokeräys alkoi kokeiluun osallistuvilla kiinteistöillä toukokuun alussa ja jatkuu kokeiluna kevääseen 2021 saakka. Kiinteistöt on valittu ilmoittautumisten perusteella tiiviiltä pientalovaltaisilta alueilta, jotka soveltuvat parhaiten monilokerokeräykseen. Osallistujia on Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa – alueet näkyvät kartalla verkkosivuillamme.  

Päätämme monilokeropalvelun mahdollisesta jatkamisesta ja laajentamisesta pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella kokeilusta saatujen kokemusten perusteella.
 
Lisätietoja: 
Aihe: Asiakaspalvelu; Ilmastoystävällinen arki; Lajittelu ja kierrätys; Monilokerokeräys
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asukkaat