Earth Hour lauantaina 30.3. – nauti kynttiläillallinen tai pelaa seikkailupeliä ilmastonmuutoksesta

HSY on jo kymmenettä kertaa mukana maailmanlaajuisessa Earth Hour –ilmastotempauksessa lauantaina 30.3. klo 20.30-21.30. Tempauksessa näytämme valomerkin eli sammutamme valot ilmaston puolesta. Jokainen voi osallistua tapahtumaan myös esimerkiksi nauttimalla kynttiläillallisen, tai pelaamalla My2050 -seikkailupeliä ilmastonmuutoksesta. Ilmastoteon voi tehdä myös allekirjoittamalla Ilmastoveivi2019 -vetoomuksen.


HSY osallistuu ilmastotapahtumaan sammuttamalla valoja seuraavasti:

  • Roihuvuoren vesitornin valaistus sammuu 29.3. koko viikonlopuksi
  • Suomenojan jätevedenpuhdistamon ulkovalaistus sammuu yöksi
  • Viikinmäen jätevedenpuhdistamon ulkovalaistus sammuu tempauksen ajaksi
  • Pitkäkosken ja Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitosten mainosvalaistukset sammuvat viikonlopuksi
  • Ämmässuon katuvaloissa ja ulkoalueiden yleisvalaistuksessa on vähennetty valaistus
  • Konalan, Ruskeasannan ja Jorvaksen Sortti-asemilla on vähennetty valaistus tempauksen ajan

Muut toimipisteet ovat joko tyhjinä ja valot tavallisestikin sammutettuina tapahtuma-aikaan, tai sitten turvallisuussyistä valojen sammutusta ei voida tehdä.


Vietä Earth Hour pelaamalla My2050 -seikkailupeliä ilmastonmuutoksesta


WWF:n Earth Hour -kampanja innostaa miettimään ilmastonmuutosta ja toimimaan sen hillitsemiseksi. Aiheeseen voi Espoossa ja Helsingissä syventyä hauskan pelielämyksen avulla, sillä My2050-pelissä pelaajat seikkailevat oikeassa kaupunkiympäristössä, Espoossa Espoon keskuksessa ja Helsingissä Kansalaistorin tienoilla. Peli tarjoaa hauskaa ajanvietettä, ja samalla myös pelaajille tietoa ja pohdittavaa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista tulevaisuuteemme. Pelin kantavana teemana on ilmastointo: ahdistavia tuomiopäivän uutisia ei tässä pelissä jaeta!

Tunnin pelielämys on kaikille avoin ja ilmainen.

Pelaamaan voi mennä milloin vain, mutta erityisen hyvä aika pelaamiselle on Earth Hour 30.3. - tai koko Earth Hour -viikko!

Allekirjoita Ilmastoveivi2019 -vetoomus


Ilmastoteon voi tehdä myös allekirjoittamalla Ilmastoveivi2019 -vetoomuksen. Vetoomuksen avulla vaaditaan kestävämpää ilmastopolitiikkaa EU:ssa! Ilmastoveivi2019 on poliittisesti sitoutumaton kansalaisten aloittama ilmastokampanja. HSY on mukana kampanjassa.

Maailman suurin kynttiläillallinen


Tänä vuonna Earth Hour on jälleen maailman suurin kynttiläillallinen, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua ruuan ilmastovaikutuksista. Yksi merkittävimmistä arjen ilmastoteoista on valita lautaselle lihan sijaan yhä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa.

Ruoka muodostaa noin viidesosan yksittäisen suomalaisen ilmastovaikutuksista – saman verran kuin liikenne. Yhteensä noin 60 prosenttia ruuan ilmastovaikutuksista aiheutuu alkutuotannosta. Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten, joten suurin osuus ilmastovaikutuksista liittyy eläinperäisen ruuan tuotantoon. Siksi helpoin tapa vähentää ruokavalionsa vaikutuksia ympäristöön on korvata osa lihasta kasviksilla. Parhaita vaihtoehtoja ovat kaudenmukaiset kasvikset. Myös lähivesien kalat ovat hyvä vaihtoehto.

Lisätietoja ympäristöystävällisestä ruuasta löydät WWF:n Ruokaoppaasta, Lihaoppaasta sekä Kalaoppaasta.

Valtaosa ruoantuotannon käytössä olevasta maapinta-alasta on eläinperäisen tuotannon käytössä. Peltojen alta raivataan muun muassa sademetsiä, jotka ovat tärkeitä hiilinieluja ja monimuotoisia elinympäristöjä.


Lisätietoa Earth Hour -tempauksesta: www.earthhour.fi

Earth Hour on WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Earth Houria vietetään ympäri maailmaa lauantaina 30.3.2019 kello 20.30–21.30.


Aihe: Ilmastoystävällinen arki
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asiantuntijat; Asukkaat; Isännöitsijät; Opettajat; Yritykset ja yhteisöt