Omenakausi on alkanut – näin hankkiudut eroon ylimääräisistä omenoista

Omenasato kypsyy parhaillaan puutarhoissa.

Lahjoita syötävät, huonot laita kompostoriin, pakkaa biojäteastiaan tai vie Sortti-asemalle.

Pääkaupunkiseudulla on lukuisia asukkaita, jotka ottaisivat mielellään omenoita ja muita kotipuutarhan hedelmiä vastaan. Jos sinulla on ylimääräisiä hedelmiä pihapuissasi, laita ne jakoon ja tuota hyvää mieltä! 

Helppo tapa on laittaa omenoita pihakatusi varteen tarjolle ohikulkijoita varten. Pääkaupunkiseudulla toimii ainakin kaksi ryhmää, joita voit hyödyntää. Facebookissa Stadin Omenapörssissä yksityiset ihmiset ilmoittavat ja kyselevät ylimääräisiä omenia. Omenasieppari on sosiaalinen elintarvikeyhtiö, joka tekee ylijäämäomenoista mehua. Myyntituloilla se työllistää tukea tarvitsevia tai muuten vaikeasti työllistyviä työntekijöitä. 

Kompostointi on paras vaihtoehto syömäkelvottomille omenoille

Syömäkelvottomat omenat kannattaa laittaa oman pihan lämpöeristettyyn kompostoriin, jos sellaisen omistaa. Hyvin toimivassa kompostorissa nouseva lämpö tappaa myös muumiotaudin, jota hedelmissä saattaa esiintyä.

Myös HSY valmistaa omenoista kompostia. Arvokkaat ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun, kun komposti käytetään puutarhamullan tuotantoon. Biojätteen käsittelylaitoksessa syntyy samalla biokaasua, jota hyödynnetään sähkön ja lämmön tuotannossa.

Omenat voi viedä mille tahansa viidestä Sortti-asemastamme. Vastaanoton hinta on viisi euroa kuormalta, ja samassa kuormassa voi tuoda myös risuja ja pihan viherjätettä. Asemalla omenat pitää lajitella omiin keräysastioihinsa erilleen muusta puutarhajätteestä ja muovipussit pitää poistaa. 

Ethän tee jäteastiasta liian painavaa kuljettajalle

Jos olet laittamassa omenasatoa jäteastiaan, laitathan niitä vain pienen erän kerrallaan. Jäteastian suosituspaino on enintään 60 kiloa, jotta jätekuljettaja saa sen siirrettyä käsivoimin. Ämpärillinen omenoita painaa noin viisi kiloa, joten runsas omenamäärä tekee jäteastiasta liian painavan. Painava kuorma voi myös rikkoa jäteastian.

Sortti-asemien aukioloajat ja sijainnit löytyvät osoitteesta hsy.fi/sorttiasemat. Huomaathan kuitenkin, että Kivikon Sortti-asemaa remontoidaan parhaillaan ja se saattaa hidastaa asiointia.

Aihe: Asiakaspalvelu; Lajittelu ja kierrätys
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asukkaat