Katso vinkit puunpolttoon ja saunomiseen

Saunan voi lämmittää vähäpäästöisesti.Mistä saan hankittua polttopuuta?
Mistä tietää, onko klapi riittävän kuivaa?
Miten sauna kannattaa lämmittää?
Miten puunpolton päästöjä voi vähentää?
Ei kai puunpolttoa kielletä?

Puunpoltto on ollut viime kuukausina paljon mediassa, mikä on saattanut herättää erilaisia kysymyksiä. Vastauksia kysymyksiin on tarjolla Poltapuhtaasti.fi-sivustolla, joka on kattava infopaketti puunpoltosta. Sinne on koottu vinkkejä puiden hankintaan, säilytykseen ja polttoon. Tarjolla on myös erilaisia esitteitä ja opasvideoita. Tuorein esite ”Sauno hiukkasen puhtaammin” antaa vinkkejä vähäpäästöiseen saunomiseen. Se on valmistunut osana KIUAS- eli Kiukaiden päästöt ja niiden vähentäminen -hanketta.

Kiukaiden osuus Suomen pienhiukkaspäästöistä on merkittävä

Puunpoltosta syntyy noin puolet Suomen pienhiukkaspäästöistä.  Kiukaiden osuus näistä päästöistä on merkittävä. Tämä johtuu siitä, että kiukaat ovat suuripäästöisiä tulisijoja. Omilla polttotavoillaan voi kuitenkin vaikuttaa päästöihin huomattavasti.

- Omilla polttotavoillaan on merkitystä. Huonossa puunpoltossa hiukkaspäästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi roskien ja kostean puun poltto tuottaa runsaasti terveydelle haitallisia pienhiukkaspäästöjä, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.

Nauti hiukkasen puhtaammista löylyistä

Miten voi lämmittää saunansa mahdollisimman vähäpäästöisesti? Tärkeimpiä keinoja on, että käyttää vain kuivaa puuta. Roskia ei pitäisi koskaan polttaa.

Alussa on tärkeää käyttää pieniä ja kuivia puita, jotta puut syttyvät nopeasti. Lisäksi puut kannattaa polttaa useammassa erässä eikä tunkea pesää liian täyteen.

Savun värin avulla voi seurata oman kiukaansa ja yleensä tulisijansa päästöjä. Savun väri kertoo, onko onnistunut omilla polttotavoillaan vähentämään päästöjä. Mitä tummempi savu on, sen korkeammat ovat päästöt. Väritön savu kertoo, että palaminen on vähäpäästöistä. Tavoitteena siis olisi, että savu on väritöntä.

Nuohoojilta voi kysyä vinkkejä ja materiaaleja

Nuohousalan Keskusliiton OMAnuohoojalta voi kysyä oman tulisijansa käyttötavoista, polttopuusta ja polttopuun säilyttämisestä. OMAnuohoojat jakavat myös ”Sauno hiukkasen puhtaammin” -esitettä käynneillään tai sitä voi heiltä kysyä.

- Nuohousalan Keskusliiton OMAnuohooja-tunnus kertoo asiakkaalle, että nuohouksen suorittava palveluntarjoaja on ammattipätevyyden saanut ja ympäristövastuullinen nuohooja, jolta asukas saa neuvoa puhtaamman puun polttamisesta, Nuohousalan keskusliiton viestintä- ja koulutussuunnittelija Kaisa Hannula kertoo.

 

KIUAS -hankkeessa asiantuntijana toimi Itä-Suomen yliopisto ja mukana olivat HSY, Suomen ympäristökeskus, ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Helsingin, Kuopion ja Turun kaupungit sekä Nuohousalan keskusliitto.

Kuka on OMAnuohooja?

  • OMAnuohooja on koulutettu huomioimaan ympäristötekijät puunpoltossa, ja antaa opastusta ja neuvontaa tulisijan oikeaoppiseen, energiatehokkaaseen ja turvalliseen käyttöön sekä tulisijan valintaan
  • OMAnuohoojan löytää osoitteesta www.nuohoojat.fi​

Lisätietoa:

  • ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski, HSY, puh. 050 363 0220, nelli.kaski(at)hsy.fi
  • viestintä- ja koulutussuunnittelija Kaisa Hannula, Nuohousalan Keskusliitto ry, puh. 044 215 1169, kaisa.hannula(at)omanuohoojat.fi
Aihe: Ilmanlaatu
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Vantaa
Kohderyhmä: Asiantuntijat; Asukkaat