Ilmanlaatu oli talvella pääkaupunkiseudulla yleisesti hyvä – Talvipakkasilla ilmanlaatu voi kuitenkin heikentyä ajoittain voimakkaastikin

Liikenteen päästöt voivat heikentää voimakkaasti ilmanlaatuaPääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli HSY:n mittausten mukaan talven aikana suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä. Vilkasliikenteisillä alueilla ilmanlaatu heikkeni kuitenkin ajoittain jopa erittäin huonoksi.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mittausten mukaan liikenne heikensi ilmanlaatua erityisesti tammikuun 22. päivänä, jolloin oli kylmä ja heikkotuulinen pakkassää. Tällöin ilmansaasteiden pitoisuudet kohosivat tavallista korkeammiksi. Liikenteen pakokaasuista peräisin olevan typpidioksidin määrä ylitti raja-arvotason kahden tunnin ajan HSY:n mittausasemalla Mäkelänkadulla Helsingissä.

- Hyvin korkeat typpidioksidin pitoisuudet ovat harvinaisia. Tämä oli hyvä muistutus siitä, että liikenteen päästöt voivat edelleen heikentää voimakkaasti ilmanlaatua. Pitoisuudet kohosivat korkeiksi ruuhka-aikaan kylmässä säätilanteessa, jolloin oli tyyntä eikä ilma päässyt sekoittumaan riittävästi, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.

Ilmanlaatua heikensi talvella välillä myös katupöly, jota alkoi olla ilmassa helmikuun loppupuolella. HSY:n mittausasemilla mitattiin korkeita hiukkaspitoisuuksia vilkasliikenteisillä alueilla ja katupölyn määrä ylitti paikoin pölyisen päivän kriteerit. Yleisesti talven ilmanlaatu oli kuitenkin suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä.

- Ilmanlaatukartasta hsy.fi/ilmanlaatukartta on mahdollista tarkistaa ilmanlaatu esimerkiksi juuri siellä, missä liikkuu ja valita sen mukaan ilmanlaadultaan puhtaimman reitin, Kaski kuvailee.

Kartasta voi myös tarkistaa, miten ilmanlaatu muuttuu lähituntien aikana. Kartan uusimpana ominaisuutena on se, että siitä voi katsoa, kuinka paljon ilmassa on eri ilmansaasteita, kuten typenoksideja tai hiukkasia.

​Tietoa ilmanlaadusta

  • Typpidioksidin tuntiraja-arvo on 200 µg/m3 ja se saa ylittyä 18 tuntia vuodessa.
  • Tyypillisiä ilmansaasteiden aiheuttamia oireita ovat nuha ja yskä. Hengitys- ja sydänsairaat voivat saada sairauksilleen tyypillisiä oireita, kuten hengenahdistusta tai rintakipua. Pakkanen voi pahentaa ilmansaasteista aiheutuvia oireita.
  • Ilmansaasteet ovat erityisen haitallisia riskiryhmien terveydelle. Riskiryhmiä ovat kaikenikäiset astmaatikot, pienet lapset, iäkkäät, sepelvaltimotautia tai keuhkoahtaumatautia sairastavat.

Lisätietoa:

Aihe: Ilmanlaatu
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Vantaa
Kohderyhmä: Asiantuntijat; Asukkaat