Testaamme vaarallisten jätteiden keräystä suoraan omakotikiinteistöiltä


Testaamme uutta palvelua, jossa vaaralliset jätteet käydään keräämässä suoraan omakotikiinteistöltä.  Kokeilussa on mukana 180 kotitaloutta Helsingistä ja Vantaalta. 

- Tekemämme kuluttajakäyttäytymiskyselyn mukaan 63 prosenttia Helsingin seudun asukkaista lajittelisi aktiivisemmin, jos keräyspaikka olisi taloyhtiössä tai lähempänä kotia. Haluamme nyt kokeilla, helpottaako ja lisääkö uusi keräyspalvelu vaarallisen jätteen lajittelua, toimintovastaava Maarit Kiviranta kertoo.
 
Kotitaloudet käyttävät arjessaan tuotteita, jotka sisältävät ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita. Tällaisia ovat esimerkiksi maalit, lakat, voimakkaat pesukemikaalit ja paristot tai kosmetiikassa hiuslakat, kynsilakat ja hajuvedet. Oikein käytettyinä ja säilytettyinä jätteistä ei ole vaaraa kotona, mutta vaarallisina jätteinä ne tulee toimittaa kunnan järjestämään erilliskeräykseen, jotta ne käsitellään ja hävitetään asianmukaisella tavalla.
 
Keräämme vaarallista jätettä maksutta Sortti-asemilla, huoltamoiden tai kauppojen pihoihin sijoitetuissa konteissa sekä joka kevät kiertävissä keräysautoissamme. 
 

Uusi palvelu on ensin kokeilussa ennakkoon määritetyillä alueilla 

Testiä varten lähetimme syksyllä 2018 kutsukirjeen reilulle kahdelle tuhannelle omakotiasukkaalle Helsingin Marjaniemessä ja Vartiokylässä sekä Vantaan Nikinmäessä ja Mikkolassa. 180 kotitaloutta ilmoittautui mukaan. 
 
- Tarvitsemme asukkaita siihen, että saamme vaaralliset jätteet turvalliseen hävitykseen. Kiitämme jo etukäteen tätä aktiivista joukkoa, joka on ilmoittautunut testaamaan vaarallisen jätteen keräyspalvelua. Kokeilussa keräämme kokemusta ja palautetta palvelun toimivuudesta sekä ohjeistuksesta, Kiviranta listaa.
 
Alueet valikoituivat mukaan testiin sen perusteella, että ne ovat pientalovaltaisia ja niiden välittömässä läheisyydessä ei ole Sortti-asemaa. Rajatuilla alueilla keräyksen saa myös tehtyä kustannustehokkaasti ja mahdollisimman vähillä kuljetuksen päästöillä.
 

Asukkaat testaavat myös uutta jätteiden keräysastiaa 

HSY toimittaa kokeilussa mukana oleville asukkaille sinetöitävän, muovisen laatikon vaarallisten jätteiden keräystä varten. Mukana menee lajittelu- ja toimintaohje.
 
- Käymme tyhjentämässä laatikon kaksi kertaa vuodessa. Ilmoitamme keräysauton tulosta sähköpostilla ja tekstiviestillä viikkoa aikaisemmin, jotta asukkaat tietävät tuoda laatikon oikeana päivänä ulos sekajäteastiansa viereen.   
 

Kierrätysasteen nosto edellyttää uusien palvelujen kehittämistä 

Tavoitteenamme on nostaa kierrätysprosentti 60:een vuoteen 2025 mennessä. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi kehitämme asukkaille uusia kierrätyspalveluja. 
 
Vaarallisten jätteiden suorakeräyksen lisäksi toukokuussa käynnistyy myös monilokerokeräyksen kokeilu, jossa yli tuhat pienkiinteistöjen asukasta lajittelee muovipakkaus-, pienmetalli-, bio- ja sekajätteensä nelilokeroiseen jäteastiaan. 
 
Lisätietoa: 
HSY toteutti alussa mainitun kuluttajakäyttäytymiskyselyn vuonna 2017. Siihen vastasi 1009 asukasta pääkaupunkiseudulta ja Kirkkonummelta. 
Aihe: Asiakaspalvelu; Ilmastoystävällinen arki; Lajittelu ja kierrätys
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asukkaat