Kaikki pääkaupunkiseudulla kerätty kotitalouksien muovipakkausjäte käsitellään Fortumin muovinjalostuslaitoksessa Riihimäellä

Kaikki HSY:n toiminta-alueella asiakaskiinteistöiltämme ja kierrätyspisteiltä kerätty muovipakkausjäte kuljetetaan Fortumin muovinjalostuslaitokseen Riihimäelle.  Lue lisää Suomen Uusiomuovi Oy:n sivuilta » 

Fortum on ilmoittanut, että kotitalouksien lajittelemaa muovijätettä ei ole koskaan viety ulkomaille. Kaikki yksityishenkilöiden lajittelemat muovijätteet käsitellään muovijalostamossa Riihimäellä uusiomateriaaliksi tai hyödynnetään energiaksi.

Ilahtuneena voimme kertoa, että keräämme pääkaupunkiseudulla muovipakkauksia jo lähes 5000 kiinteistöllä ja lisää on tulossa.

Muovipakkausjätteen keräyksen vastuut

Suomen Uusiomuovi Oy on muovipakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävä on vastata yli 2.300 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat muovipakkausten keräyksen ja hyötykäytön järjestäminen sekä kierrätysjärjestelmien edistäminen.

Rinki Oy järjestää kuluttajille Rinki-ekopisteverkoston pakkausten keräykseen ja lasipakkausjätteen kierrätykseen. HSY on vuokrannut omat kierrätyspisteensä Ringin käyttöön. 

HSY vastaa muovipakkausten keräyksestä toiminta-alueensa asuinkiinteistöissä ja kuljettaa muovijätteen Suomen Uusiomuovin määrittelemään paikkaan, joka on Fortumin muovinjalostamo Riihimäellä. 

Fortum Oyj:n vuonna 2016 valmistunut muovinjalostuslaitos vastaanottaa muovijätteen, lajittelee sen ja valmistaa siitä uusiomuovirakeita eri käyttötarkoituksiin. Uusiokäyttöön kelpaamaton jäte hyödynnetään energiana.

Mikä ihmeen tuottajavastuu? 

(lähde: ympäristö.fi)
Pakkausten tuottajavastuu koskee yrityksiä, jotka pakkaavat tai maahantuovat pakattuja tuotteita Suomen markkinoille ja joiden liikevaihto vähintään yksi miljoona euroa. Lainsäädännön tarkoituksena on muun muassa säästää luonnonvaroja ja ehkäistä ympäristölle koituvaa haittaa.

Tuottajavastuu tarkoittaa tuotteiden valmistajien ja maahantuojien velvollisuutta järjestää tuotteiden jätehuolto kustannuksellaan, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Tuottajavastuun hoitaminen on jätelain mukainen velvollisuus, jonka hoitamatta jättämisestä voi seurata laiminlyöntimaksu (jätelaki 131-133 §).

Tuottajavastuu koskee seuraavia yrityksiä (tuottajia):

  • sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajat ja maahantuojat sekä myyjät, jotka myyvät laitteita omalla tuotemerkillä
    akkujen ja paristojen valmistajat ja maahantuojat
  • henkilöautojen, pakettiautojen tai muiden niihin rinnastettavien ajoneuvojen valmistajat ja maahantuojat sekä toimijat, jotka toimittavat maahan ajoneuvoja kotimaisen käyttäjän nimissä
  • renkaiden maahantuojat, valmistajat ja pinnoittajat sekä renkailla varustettujen ajoneuvojen ja laitteiden maahantuojat
  • paperituotteen maahantuojat sekä paperituotteen valmistukseen käytettävän paperin valmistajat ja maahantuojat
  • pakkaajat ja pakattujen tuotteiden maahantuojat, joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa. Kerättäviä pakkausmateriaaleja ovat kuitu (pahvi, kartonki, paperi), lasi, metalli, muovi ja puu.
Aihe: Asiakaspalvelu; Lajittelu ja kierrätys; Ympäristövastuu
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asukkaat; Asiantuntijat; Isännöitsijät; Opettajat