Lähes kolme neljästä asukkaasta lajittelee roskansa

​Jätteiden lajittelu on tärkeää – tätä mieltä on 82 prosenttia pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaista. Yhä useampi myös tietää, että lajitellut jätteet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi.

Selvitimme syksyllä 2016 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaiden näkemyksiä jätteiden lajittelusta. Kyselyyn vastasi 1012 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukasta, ja sen toteutti Innolink Research.

Kolme neljästä kyselyyn vastanneesta näkee oman toimintansa merkityksen ja lajittelee jätteet, vaikka muut lajittelisivat väärin tai eivät lajittelisi ollenkaan.

- Jätteiden lajittelu on selvästikin arjen ekoteko, josta tulee hyvä mieli. Tämä on ilouutinen ympäristölle, sillä lajittelun avulla saadaan entistä enemmän arvokkaita raaka-aineita uusiokäyttöön, sanoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Suurin osa pitää lajittelua helppona

Lähes kolme neljästä HSY:n kyselyyn vastanneesta lajittelee roskansa melko tai erittäin aktiivisesti. Yhtä moni kokee lajittelun helpoksi.

Astiat kierrätettäville jätteille löytyvät usein oman kotipihan jätetilasta. Keräämme​ lasia ja metallia kaikissa vähintään 20 huoneiston kiinteistöissä. Kartonkia ja biojätettä kerätään vähintään 10 huoneiston kiinteistöissä. Lisäksi keväällä 2016 alkanut muovipakkausten keräyskokeilu toi muovipakkausjäteastiat 3500 kiinteistön jätetilaan.

Pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on myös runsaat 130 kierrätyspistettä, viisi Sortti-asemaa ja yli 50 vaarallisen jätteen keräyskonttia.

Lähes kaikki kotien jäte hyödynnetään

Kaksi kolmesta HSY:n kyselyyn vastanneesta tiesi, että keräämästämme biojätteestä tehdään biokaasua ja multaa. Myös lajitellut lasipullot ja -purkit, metalli, paperi ja kartonki kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi.

Jäljelle jäävästä sekajätteestä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä jätevoimalassa.

Kiitos kun lajittelet -tapahtumasta apua lajitteluun

Askarruttaako roskien lajittelu? Tervetuloa Kiitos kun lajittelet -tapahtumaan tapaamaan ympäristöasiantuntijoitamme ja juttelemaan lajittelusta maaliskuun kahtena lauantaina.

Tapahtumapaikat ja -ajat:

  • kauppakeskus Sello, la 11.3.2017 klo 10–17
  • kauppakeskus Itis, la 18.3.2017 klo 10–18

Jaamme tapahtumissa myös paperisia biojätepusseja.


Asukkaiden lajitteluaktiivisuus jätelajeittain pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella​​​​

​Lajittelee jätteen vähintään melko usein:

  • Biojäte: 58 %​
  • Kartonki​: 80 %
  • Lasipullot ja -purkit: 78 %
  • Pienmetalli: 68 %​
  • Paperi: 89 %
  • Paristot: 78 %
  • Muut vaaralliset jätteet: 73 %​

Aihe: Ilmastoystävällinen arki; Lajittelu ja kierrätys
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asiantuntijat; Asukkaat; Isännöitsijät; Opettajat