HSY tarjoilee jouluun ideoita, ei tavaroita

​​Antaisitko tänä jouluna tavaran sijaan lahjaksi elämyksiä, aikaa tai hyvää mieltä? Siten voit vähentää syntyvän jätteen määrää ja viime hetken hätäostoksia. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kannustaa viettämään ekologisesti kestävämpää joulunaikaa, ilman ylenpalttista tavaran määrää.

Ostopäätöksillä on väliä, myös jouluna. Peräti yli 90 prosenttia tavaroiden valmistamisen vuoksi käyttöön otetuista luonnonvaroista muuttuu jätteeksi jo ennen kuin tuote on päätynyt kuluttajan käsiin.

- Jos tavara on saajalleen turha tai väärä, se päätyy pahimmillaan roskiin. Silloin koko valmistusketjun panos on mennyt hukkaan. Myös itselle turhien tavaroiden säilyttäminen ja karsiminen voi aiheuttaa kodeissa päänsärkyä, HSY:n ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen toteaa.

Aineettomat lahjat ovat helppo tapa vähentää turhaa jätettä. Lahjaideoita moneen makuun löytyy HSY:n vinkkisivustolta www.annajotainmuuta.fi. Suosittuja vinkkejä ovat olleet esimerkiksi lenkkiseura, talkooapu, leffailta ja brunssi.

- Yhdessäolo ja arjessa auttaminen voivat sopia monelle lahjaksi tavaraa paremmin. Ruuhkavuosissa raahautuville lastenhoitoapu tai vapaa viikko kotitöistä voi olla joulun paras lahja. Ja apu digilaitteiden käytössä on asiaan vihkiytymättömälle korvaamatonta, Tarvainen vinkkaa.

HSY kannustaa Twitterissä henkilöitä ja organisaatioita keskustelemaan vähäjätteisistä lahjoista #annajotainmuuta-hashtagilla koko joulukuun ajan. Ideoita ekologiseen jouluun voi jakaa myös Instagramissa, jossa HSY etsii parasta kuvaa vähäjätteisestä jouluun valmistautumisesta tai joulunvietosta 12. joulukuuta alkaen hashtagilla #annajotainmuuta.

www.annajotainmuuta.fi
#annajotainmuuta 

Aihe: Lajittelu ja kierrätys; Ilmastoystävällinen arki
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asukkaat