Harjoitellaan metsäretkellä matematiikka muun toiminnan ohessa. Yksinkertaisia lasku- ja geometrisiä tehtäviä havainnollistetaan luonnosta löytyvien esineiden avulla. Näihin tehtäviin ei kulu paperia.
Oksamatematiikkaa
Harjoitellaan metsäretkellä lasten kanssa matematiikka käyttäen apuvälineinä luonnon materiaaleja. Jätettä ei synny ja samalla luonto tulee tutuksi.
Opettaja pyytää oppilaita etsimään metsästä maahan pudonneita esineitä, esimerkiksi viisi ohutta ja kolme paksua esinettä (tällaisia esineitä ovat esimerkiksi oksanpätkät).
Löydettyjen esineiden avulla havainnollistetaan yhteenlaskua. Lapsilta kysytään laskun tulosta ja sitten konkretisoidaan oikea laskutoimitus vaikkapa keppien, kivien, käpyjen tai lehtien avulla.
Geometria ja pinta-ala
Geometriaa ja pinta-alan laskemista havainnollistetaan tehtävällä, jossa lapset laskevat kuinka monta koivunlehteä tarvitaan peittämään maahan piirretty kolmio, neliö ja ympyrä. Vastaavasti kokeillaan kuinka monta lasta mahtuu seisomaan maahan piirrettyjen geometristen kuvioiden sisään.
Ison puun paksuus mitataan siten, että kokeillaan kuinka monta lasta tarvitaan puun ympärille, niin että kädet ylettyvät sen ympäri.
Kymmenjärjestelmä
Kymmenjärjestelmää harjoitellaan 10 kananmunan kotelon avulla. Kotelon kennoihin kirjoitetaan luvut 1 – 10 ja laitetaan jokaiseen kennoon yksi metsästä löytyvä esine. Lasten tehtävänä on kerätä kennoon kirjoitettujen lukujen osoittama määrä kyseisiä esineitä (kiviä, käpyjä tai lehtiä).
Narukerän narun pituutta voidaan arvuutella. Lopuksi kokeillaan kuinka pitkälle naru riittää, purkamalla narukerä metsässä.
Suhdekäsitteitä harjoitellaan vertaamalla metsän esineitä omaan peukaloon. Mikä on pidempi, lyhempi tai yhtä pitkä kuin oma peukku.