Kilpailu suoritetaan ohjattuna ryhmätyönä (ryhmässä 2–4 opiskelijaa) tai hakutehtävänä. Eniten pisteitä saanut ryhmä voittaa.
Vaarallinen jäte on jätettä, joka jonkin ominaisuutensa tai pitoisuutensa vuoksi voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ympäristölle ja johon liittyy erityisiä hävitysongelmia.
Seuraavassa on lueteltu joukko rakennusalan jätteitä. Mitkä niistä ovat vaarallisia jätteitä? Jokaisesta oikeasta vastauksesta saat yhden pisteen, perustellusta vastauksesta saa lisäpisteen.
- Paperi
- Työkoneiden ladattavat akut
- Kipsijäte
- Liuottimet
- Loisteputket
- Asbesti
- Tyhjät maalipurkit
- Painekyllästetty puu
- Syövyttäväksi luokiteltu kemikaali
- PCB-pitoiset saumausmassat
- Kivihiilipiki (kreosootti)
Mallivastaus
Vaarallisia jätteitä ovat
2. työkoneiden ladattavat akut
4. liuottimet
5. loisteputket
6. asbesti
8 painekyllästetty puu
9. syövyttäväksi luokiteltu kemikaali
10. PCB-pitoiset saumausmassat
11. kivihiilipiki (kreosootti)
Perustelu
Kemikaalit ovat vaarallista jätettä, jos niillä on jokin vaaraominaisuus (myrkyllinen, haitallinen, syövyttävä, ärsyttävä, palovaarallinen ominaisuus tai jokin muu vastaava ominaisuus). Vaaraominaisuus on ilmaistu pakkauksen päällyksessä vaaraominaisuutta kuvaavalla tunnuksella (esim. liuottimet). Asbesti on ihmisen terveydelle hyvin haitallinen aine ja yksiselitteisesti vaarallista jätettä.
Painekyllästetty puu, työkoneiden ladattavat akut ja loisteputket luokitellaan vaarallisiksi jätteiksi niiden sisältämien ympäristölle haitallisten aineiden takia. Niitä ovat mm. raskasmetallit, jotka ovat ihmiskehoonkin kertyviä, pysyviä ja myrkyllisiä aineita.
Vuosina 1955–1976 rakennettujen talojen elementtien ja rakennusosien saumojen tiivistyksessä on käytetty PCB:tä ja lyijyä sisältäviä saumausmassoja. PCB luokitellaan syöpävaaralliseksi ja lyijy perimää vaurioittavaksi aineeksi.
Rakennuttajan (työn tilaajan) tulee selvittää ennen rakennuksen saumausmassan poistotyön aloittamista, sisältävätkö materiaalit PCB:tä tai lyijyä. Tutkimustulokset on liitettävä kunkin kohteen urakkatarjousasiakirjoihin. Tutkimustulosten pohjalta saneeraustyö on suunniteltava ja toteutettava siten, että pölyn muodostuminen ja leviäminen estetään mahdollisimman hyvin ja että työsuorituksen aikana työntekijät eivät altistu PCB:lle tai lyijylle.
Tietoa PCB- ja lyijy-yhdisteiden käytöstä rakennuksissa sekä toimenpidesuositukset julkisivujen korjauksista löytyy ympäristöhallinnon nettisivuilta.
Kivihiilipikeä on käytetty vesieristeenä vanhoissa rakennuksissa. Usein perustussaneerauksen yhteydessä eriste joudutaan poistamaan yhdessä alapohjamateriaalien kanssa. Kun eriste joudutaan poistamaan, vapautuu työn yhteydessä epäorgaanisia ja orgaanisia yhdisteitä ilmaan. Kivihiilipiki pitää sisällään satoja erilaisia yhdisteitä, joista ongelmallisimpia ovat polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH) niiden syöpävaarallisuuden takia.
Tietoa kivihiilipien käytöstä vesi- ja kosteuseristeenä, aineen haitallisuudesta sekä kartoituksesta ja poistosta löytyvät ympäristöhallinnon nettisivuilta.
Kaikki vaaralliset jätteet on jätelain mukaisesti toimitettava erilliseen käsittelyyn. Paperi, kipsilevyt ja tyhjät maalipurkit eivät ole vaarallista jätettä. Puhdas paperijäte pystytään hyödyntämään raaka-aineena. Likaantuneet paperit voidaan hyödyntää energiana. Likaiset kipsilevyt ovat sekajätettä, mutta puhtaat kipsilevyt voidaan tapauskohtaisesti kerätä käytettäväksi raaka-aineena kipsilevyjen valmistuksessa.
Sopimuksen mukaan rekisteröityneiltä romun toimittajilta otetaan vastaan maalipurkit ja -kartioastiat kansineen sekä alumiinista valmistetut pakkaukset. Maalipakkaukset pidetään erillään muista metallipakkauksista. Teräspakkaukset, kuten tynnyrit ja vanteet eivät kuulu sopimuksen piiriin, mutta ne kelpaavat omana jakeenaan metallien kierrätykseen ja edelleen kotimaisen terästeollisuuden raaka-aineeksi.
Lähde: Ympäristöhallinto