Syö paremmin

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Suomessa noin kolmasosa kulutuksen kaikista ympäristövaikutuksista aiheutuu ruoasta. Kuluttamamme ruoan ilmastovaikutukset ovat keskimäärin samaa suuruusluokkaa kuin asumisemme ja liikkumisemme vaikutukset.

Suomessa kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä 25 % tulee ruoan tuotannosta ja kulutuksesta (mukana ruoanlaitto, säilytys, kauppamatkat, ravintolapalvelut). Helpoin tapa vähentää ympäristökuormaa on vähentää lihan kulutusta. Suurin ilmastovaikutus on naudanlihan tuotannolla.  

Suomalaiset heittävät kodeissa noin 23 kg/henkilö syömäkelpoista ruokaa roskiin vuodessa. ​​​Ruoka muuttuu roskaksi sillä hetkellä kun se heitetään biojätteeseen. Ruoan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat päästöjä, jotka syntyvät aina turhaan kun ruokaa heitetään pois. Päästöjen merkittävin osuus syntyy alkutuotannossa eli maatiloilla ja kasvihuoneissa. Pakkaus ja kuljetus muodostavat vain pienen osan elintarvikkeiden ilmastokuorm​asta.