Näin Blominmäen jätevedenpuhdistamon rakentaminen etenee

Luolastolouhintoja valmisteleva Mikkelän ajotunnelin louhinta käynnistyi joulukuussa 2014 ja valmistui syyskuussa 2015.

Blominmäen jätevedenpuhdistamon luolaston ja maanpäällisten tilojen louhintatyöt käynnistyivät syyskuussa 2015 ja urakka päättyi helmikuussa 2018.

Puhdistamon louhintojen jälkeinen rakentaminen alkoi huhtikuussa 2018.

Viemäritunnelit Mikkelän ja meren rannan välillä louhitaan pääosin puhdistamon louhintojen jälkeen. Mikkelässä ja Finnoossa on osia viemäritunneleista louhittu jo aiempien urakoiden yhteydessä vuosina 2015–2017.

Puhdistamon koekäyttö ja jäteveden puhdistusprosessin ja lietteen käsittelyprosessin ylösajot vievät noin vuoden. Tavoitteena on, että jätevedenpuhdistus ja lietteen käsittely siirtyvät Suomenojalta Blominmäkeen vuoden 2022 aikana.

Kuulumisia Blominmäen työmaalta

YIT:n kuukausitiedote 10.12.2019

Vuodenvaihteen lähestyessä Blominmäen jätevedenpuhdistamon rakennushankkeen rakennusteknisistä töistä on valmiina jo yli 48 prosenttia kokonaisvalmiusasteen ollessa noin 37 prosenttia. Yhteensä työmaalla on valettu jo noin 64 000 kuutiota betonia, mikä on yli 84 prosenttia työmaalla valettavan betonin teoreettisesta kokonaismäärästä. Prosessi- ja koneistotöiden valmiusasteet ovat noin 16 prosenttia, SIA-töiden noin kahdeksan prosenttia ja LVISPR-töiden noin yhdeksän prosenttia. Työmaalla työskentelee tällä hetkellä keskimäärin 60 toimihenkilöä ja 340 työntekijää. 

Jätevedenpuhdistamon maanpäällisistä rakennuksista kolmen ulkovaippa ja vesikatto on saatu alkaneen talven säiltä suojaavaksi. Osa autohallista on otettu työmaa-aikaiseen varastokäyttöön.  Hallintorakennuksen ikkunoista yli 90 prosenttia on lasitettu, väliseinämuuraus valmistunut, hissiasennus alkanut ja betonipintojen oikaisutasoitus käynnissä. Biokaasu- ja lietteenkäsittelyrakennuksen elementeistä 80 prosenttia on asennettu, ensimmäisen kerroksen lattiat on betonoitu ja vesikattotyöt alkaneet. Lietteen ilmastusrakennuksen vesikaton eristystyöt ja väliseinämuuraukset ovat käynnissä. Hallintorakennuksessa ja autohallissa on aloitettu työnaikainen keskuslämmitys ja taloteknisten LVIS-asennusten aloittamiselle on valmiudet. 

Merkittävä määrä luolastossa tehtävistä töistä liittyy edelleen betonirakenteisiin, kun muotti-, raudoitus- ja valutöitä tehdään päivittäin. Loppuvuoden aikana valmistuu useita osakohteiden runkoja. Myös harkkomuuraukset sekä prosessiputkien, yhteiskannakepalkkien ja nostinkiskojen asennukset jatkuvat edelleen. Alumiinikaideasennukset sekä luolaston seinien pinnoitustyöt Murtett-harjauksella ovat alkaneet. Seuraavia työvaiheita ovat muun muassa luolaston sähkötilojen kattojen vesieristys, kuilujen yläpäiden rakennusten asennus sekä energiavarastohallin eristystyöt. Lisäksi työmaalla tehdään laajasti muun muassa maanrakennustöitä. Myös työmaan turvallisuuden ja toimivan logistiikan eteen tehdään töitä päivittäin.

Marraskuuhun mahtui lisäksi muutama merkittävä tapahtuma, kun betonivaluissa päästiin ennätyslukemaan valamalla noin 5000 betonikuutiota kuukaudessa, ja tulopumpuille tehtiin ensimmäiset tehdaskoeajot (FAT). Näiden hienojen saavutusten kautta koko Blominmäen työmaan väki toivottaa rauhallista joulua kaikille!

Katso Blominmäen 3D-animaatio

tuotettu vuonna 2016 (puhdistamon valmistumisajankohta siirtynyt sen jälkeen)

 

 

Puhdistamon rakenne. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se suurempana.